Vitaminsizlik Nedir?

VİTAMİNSİZLİK a. Vitaminleri alma, soğurma ya da kullanma yetersizliğinden ileri gelen hastalık olaylarının tümü. *ANSİKL. Patol. *...

VİTAMİNSİZLİK a. Vitaminleri alma, soğurma ya da kullanma yetersizliğinden ileri gelen hastalık olaylarının tümü.


*ANSİKL. Patol.




*Yağda eriyen vitaminler.

A vitaminsizliği solunum aygıtı, deri ve kornea tabakası lezyonlarına neden olur. Çölyak hastalığında, mukovisidozda, uzun süreli karaciğer iltihaplarında görülür.

D vitaminsizliği, özellikle gebe kadınlarda oldukça sık görülür çünkü onların İhtiyacı erişkin kişininkinden dört kez fazladır. Erişkinlerde kemik yumuşamasına, çocuklarda ise raşitizme yol açar, ve bu hastalıklar orta dozlarda D vitamini verilmesiyle hızla iyileşir. Modern teknikler, radyokompetitif yöntemle D vitamini türevlerinden 25-OH -D'nin miktarının belirlenmesini sağlar.

E vitaminsizliğinin bilinen bir belirtisi yoktur.

K vitaminsizliği kanamalarla belirti verir. Protrombin miktarının belirlenmesi tanıyı doğrular. K vitamini şırınga edilmesi, bir karaciğer yetersizliğinin mi, yoksa sindirim kökenli bir eksikliğin mi sözkonusu olduğunu ortaya çıkarır.


*Suda eriyen vitaminler. Tarihte sözü edilen C vitaminsizliği iskorbüte yol açmaktaydı. Bugün de bazen dişeti iltihaplan, purpura ya da peteşiler, nadiren de demir soğurma bozuklukları gözlenmektedir.

B, (tiyamin) vitaminsizliğinin ağır biçimlerine (beriberi), ancak beslenmenin zayıf ya da dengesiz olduğu bölgelerde rastlanır. Hafif biçimleriyse sindirim sistemi bozuklukları (ishaller, ülserli kolitler, midenin kısmen ya da tamamen çıkarıldığı ameliyatlara bağlı arızalar) ya da alkolizm sonucunda gelişir.

B2 (riboflavin) vitaminsizliği önemli ölçüde besin yetersizliğinden ya da bol yağlı ve şekerli besinlerle beslenmeden ileri gelir. Lezyonlar daha çok gözlerde ve deri -mukozada belirir (dil iltihabı, dudak çatlaması). [-> ARİBOFLAVİNOZ.]


B6 vitaminsizliği
nadirdir, izoniyazidin bunda rol oynadığı saptanmıştır. Bozukluklar deri-mukoza ya da sinirlerle ilgilidir: polinevritler ya da ruhsal bozukluklar.

B,2 vitaminsizliği sindirim sistemindeki soğurma kusurundan doğar ve Biermer anemisi biçiminde ortaya çıkar.


PP (B3 vitamini ya da nikotinamit) vitaminsizliği
özellikle büyük açlık ve kıtlıklarda görülür. Ya çok fakir bir beslenme (pellagra), ya sindirim kanalındaki emilme yetersizliği ya da dengesiz bir beslenme (mısırca zengin rejim) sonucunda gelişir.

Kaynak: Büyük Larousse








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Vitaminsizlik Nedir?
Vitaminsizlik Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/vitaminsizlik-nedir.html
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/vitaminsizlik-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content