Akciğer Nedir? Akciğerlerin Yapısı ve Görevleri Nelerdir? Akciğerlerin Hacmi

1 Akciğer Nedir? 3 Akciğerlerin Görevleri Nedir? Akciğer ne işe yarar, akciğerlerin özellikleri nedir, akciğerlerin görevleri nedir, akc...


  • 1 Akciğer Nedir?



  • 3 Akciğerlerin Görevleri Nedir?


  • Akciğer ne işe yarar, akciğerlerin özellikleri nedir, akciğerlerin görevleri nedir, akciğerler yapısı nasıldır, akciğerler vücudun neresindedir, akciğerlerin hacimler kaç santimetre dir, akciğerler nasıl çalışır.



    Akciğer ne işe yarar, akciğerlerin özellikleri nedir, akciğerlerin görevleri nedir, akciğerler yapısı nasıldır, akciğerler vücudun neresindedir, akciğerlerin hacimler kaç santimetre dir, akciğerler nasıl çalışır.


    Akciğer ne işe yarar, akciğerlerin özellikleri nedir, akciğerlerin görevleri nedir, akciğerler yapısı nasıldır, akciğerler vücudun neresindedir, akciğerlerin hacimler kaç santimetre dir, akciğerler nasıl çalışır.


    Akciğer Nedir?



    Akciğerler göğüs boşluğunda yüreğin sağ ve solunda az çok piramit şeklinde olan solunum organlarıdır. Taban kısımları diyaframın üstüne oturmuştur. Göğüs çeperine bakan yüzeyleri dış bükey, yüreğe bakan iç yüzeyleri ise iç bükeydir. Akciğerlerin dış yüzeyi düzgün ve parlak olup bu parlaklık akciğerleri örten palevranın visceral yaprağındandır. Rengi, yeni doğmuş çocuklarda esmer-kırmızı, gençlerde pembe, ergin ve yaşlılarda ise pembe-mavimtıraktır.İnsan yaşlandıkça akciğerlerin yüzeyinde bazı pigmentler belirir. Bu tür durumlar solunum esnasında akciğerlere kadar giren yabancı cisimleri meydana getirdikleri oluşuklardır.


    Akciğerlerin Yapısı ve Hacimleri



    Akciğerlerin averaj olarak yükseklikleri,omurga tarafındaki kenarlarında 25santimetre olup önden arkaya olan kalınlıkları tabanda 16santimetre ,genişlikleri ise gene tabanda sağ akciğerlerin 10santimetre,sol akciğerlerin 7cm dir.Yüreğin sol akciğer üstüne yapmış olduğu basınçtan dolayı bu akciğer minik kalmıştır.Sağ akciğer,sol akciğerden 1/5 ya da 1/6 kadar büyüktür .Bununla birlikte sağ akciğer karaciğerin sağ lopunun yapmış olduğu kabarıklıktan dolayı sol akciğere nazaran belli bir miktar yukarıdadır.Gene bu akciğer üstündeki iki yarıkla üç lopa ayrılmıştır.Sol akciğer ise bir tek yarıkla iki lopa ayrılmıştır.Akciğerlerin hacmi yaşa, şahsa ve cinse bakılırsa değişiyor .Ağırlıkları erişkin bir erkekte 1300gr olup bunun 700gr mı sağ ,600gr mı sol akciğere aittir .Hanımlarda ise sağ akciğer 550gr,sol akciğer 450gr kadardır.İçerisinde hava bulunan akciğerler daha hafiftir.Yeni doğmuş ölü bir çocuğun akciğerlerinin nefes almamış olduğu suya atılarak anlaşılır.



    Eğer nefes almış ise suyun yüzeyinde kalır .Almamış ise suyun dibine çöker.Akciğerler yumuşak olduğundan parmakla basılınca çökertilebilir.Üzerlerinde fazla tazyik yapılırsa alveol keseciklerinin yırtılmasından dolayı bir çıtırtı duyulur.Bu taktirde hava kabarcıkları plevranın akciğerleri örten yaprağı altına gözle görülebilir. Akciğerler kolay yırtılmazlar.Bu yüzden,alveolleri dolduran havanın basıncına direnç ederler. Akciğerlerin Yapısıkciğerleri dıştan seroz yapıda olan çift kattan oluşan plevra zarı örter.Her akciğerin ayrı bir plevrası vardır. Plevranın dış katı göğüs çeperine yapışmıştır.Bu kat parictal yapıda olduğundan parictal plevra ismini alır. Plevranın başka katı akciğerlerin yüzeyini örter. Buna da visceral ya da pulmonal plevra denir. Bu iki yaprak ayrı olmayıp akciğerleri hilus kısmında birbirleriyle birleşirler. Bununla birlikte bu iki yaprak iç içe olduğundan birbirleriyle sıkı temas halinde olup aralarında plevra boşluğu mevcuttur. Her akciğerin ayrı bir plevrası olduğundan aynı şekilde her bir akciğerin çevresinde ayrı bir plevra boşluğu mevcuttur. Bu boşlukta akciğerlerin hareketini kolaylaştıran bir sıvı vardır. Plevranın göğüs boşluğunu örten parictal yaprağı ,üzerini örttüğü mıntıkalara bakılırsa isim alır.İnce ve saydam olan visceral yaprak ise akciğerlere sıkıca yapışmıştır.Hatta bu yaprak lopcuklar arasındaki hücresel doku ile de irtibattadır.



    Visceral plevranın özgür olan dış yüzeyi parietal ile temas halinde olup parlak ,düzgün ve kaypaktır.Akciğerlerin her bir lopu altıgen piramit şeklinde 1cm3 hacminde minik lopcuklara ayrılmıştır.Lopcukların bazıları akciğerin yüzeyinde,bazıları ise derinliğindedir.Yüzeyde olanlar piramit şeklinde olup tabanları akciğerlerin yüzeyinde çok köşeli olarak görülür.Tepeleri ise hilusa doğrudur.Derinde olan lopcukların şekilleri değişiktir.Her bir lopcuk minik ve başlı başına bir akciğerciktir.Lopcukların,üzüm salkımına çok benzeyen hava keselerine(acinus) ayrılmışlardır.Hava keseleri de ampül şeklinde keseciklere ayrılmıştır.Tüm lopcuklar birbiri üstüne düzensiz bir biçimde yığılmışlardır.Yalnız bu tarz şeyleri birbirlerinden ayrıştıran esnek bir katılgan doku mevcuttur.Kısaca,her lopcuk kan damarları ve bronşların kolları ile sinirlerden yapılı katılgan bir doku ile çevrilidir.Lopcukların içine giren bronş kolları 50-60kadar minik kollara ayrılır.Çapları 1/10mmolan bu kollara bronşcuk ismi verilir.



    Bronşcukların yapısında da bronşlarda olduğu benzer biçimde iki katman mevcuttur.Ekranda görülen pencereden birisi, gene kıkırdak ,kas ve zardan yapılı olan iç tabakadır.Dış tabakada bulunan ve tam olmayan kıkırdakcıkların arsında fibroz bir lam vardır.Bronşcuklardaki kıkırdaklar plaklar,halinde ve gelişi güzel durumdadırlar.Bu kıkırdak plaklar,bronşcukların çapları küçüldükçe seyrekleşir,ve 1mm çapındaki bronşcuklara ulaşınca kıkırdaklar tamamen kaybolurlar ,nihayet ,yalnız fibroz bir yapıda olan zar tabakası kalır.Bunun yapısında da kas lifleri mevcuttur.



    Mukoza dan ibaret olan iç katman bronşcuklar küçüldükçe incelerek alveoller de tek bir epitalyum tabakasına kadar indirger.Bronşcuklar muntazam olmayan boşluklara açılırlar.Bu boşluklardan,3mm uzunluğunda 40 mikron genişliğinde bir sürü kanallar çıkar.Bu kanalların çeperleri girintili çıkıntılıdır.Burada hem birbirine hem de kanal boşluğuna açılan bazı keseciklerin çapları 0,2-0,3mm,sayıları da 750 milyon kadardır.Alveollerin çeperleri yalın kat epitelden yapılmıştır.Etraflarında gaz alışverişini elde eden kılcal damarlar mevcuttur.Alveollerin toplam yüzeyi 48m2 dir.İçerleri hava ile doludur.Kılcal damarların bu kesecikler etrafındaki toplam yüzeyi ise 150m2 kadardır.Akciğerlerin özgül ağırlığı da 0,5gr/cm3 dür.



    Akcigerler



    Aslolan görevi oksijeni kana vermek ve karbondioksitti kandan atmaktır. Bununla birlikte kan akciğerlerde soğuduğu için vücut sıcaklığını ayarlamaya da destek verir. Ciğerler vücuda nefesle giren havadan oksijen çıkarırlar ve kan dolaşımı ile ciğerlere giren karbondioksiti özgür bırakırlar. İnsan nefesi dışarı verirken karbon dioksit ve bir miktar su, buğu halinde vücuttan çıkar.



     



    akciğer görevi akciğer nedir akciğerin görevi akciğerin görevi nedir akciğerin görevleri akciğerlerin görevi



  • GSS (Genel Sıhhat Sigortası) Borç Ödeme Nereden Yapılır?


  • GSS (Genel Sıhhat Sigortası) Borç Sorgulama


  • Ağaç Kavunu Reçeli Malzemeleri ve Nasıl Yapılır?
  • YORUMLAR

    Ad

    Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
    ltr
    item
    Ders Kitapları Konu Anlatımı: Akciğer Nedir? Akciğerlerin Yapısı ve Görevleri Nelerdir? Akciğerlerin Hacmi
    Akciğer Nedir? Akciğerlerin Yapısı ve Görevleri Nelerdir? Akciğerlerin Hacmi
    http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/Akcigerler.jpg
    Ders Kitapları Konu Anlatımı
    https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/04/akciger-nedir-akcigerlerin-yaps-ve.html
    https://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/04/akciger-nedir-akcigerlerin-yaps-ve.html
    true
    5083728687963487478
    UTF-8
    Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content