Sporun Sağlığa Faydaları

1 Sporun Yararları Spor yapmak niçin iyidir, sporun sağlığımıza faydası var mıdır, sporun sağlımıza yararları nedir, spor yapmanın bedenim...


  • 1 Sporun Yararları


  • Spor yapmak niçin iyidir, sporun sağlığımıza faydası var mıdır, sporun sağlımıza yararları nedir, spor yapmanın bedenimize yararları nedir.



    Spor yapmak niçin iyidir, sporun sağlığımıza faydası var mıdır, sporun sağlımıza yararları nedir, spor yapmanın bedenimize yararları nedir.


    Spor yapmak niçin iyidir, sporun sağlığımıza faydası var mıdır, sporun sağlımıza yararları nedir, spor yapmanın bedenimize yararları nedir.


    Sporun Yararları



    Spor yaparak stresle savaşım etmek mümkündür. Sporun iki yönden yararı vardır; hem vücutta fizyolojik değişikliklere niçin olur, hem de ruhsal açıdan yardım verir. Sporun fizyolojik yararları



    * Spor yaptıkça, akciğerlerdeki esneklik artar



    Esnek bir akciğer, her nefes alışımızda daha çok oksijen almamızı kolaylaştırır. Böylelikle, hücrelere daha çok oksijen ulaşabilir. Bilhassa stresli durumlarda artan oksijen ihtiyacımızı karşılamak açısından, akciğerin, sistemimize yardım verme kapasitesinin artması mühim seviyede destek olabilir.



    Tertipli spor meydana getiren kişilerin dinlenme halindeki kalp atım hızı, spor yapmayan kişilere oranla daha düşüktür. Tertipli spor meydana getiren şahıs, stres altındayken, kalp atışları spor yapmayan kişilerden daha az düzeyde kalır ve yavaş yavaş yükselir. Oysa, vücudu hareketsizliğe alışmış bir kişinin kalp atışları ansızın fırlayabilir. Aniden süregelen bir dövüşte ya da sinir bozucu bir haber aldığımızda, daha evvel sözü edilen adrenalin hormonları, bolca oranda özgür bırakılır. Bunun sonucunda, dinlenme halindeki kalp atım hızı yükselir. Kondisyonlu bir vücutta, adrenalin hormonlarının özgür bırakılma oranlarını kontrol altına alabilmek, bu nedenle kalp temposunun iniş-çıkışlarının aşırıya kaçmamasını sağlamak kolaylaşır.



    Kalp atışlarının az kalabilmesinin önemi, bilhassa bir şok hemen fark edilebilir. Az kalp atışları, ansızın çok yükselebilecek olan kalp atışları yüzünden gerçekleşebilecek bir kalp krizine karşı bir önlemdir.Bununla birlikte, şahıs stres altındayken kalp atışları düşükse daha sakin kalabilir ve duygularını daha rahat denetim altına alabilir.



    * Spor yaparken endorfin hormonları üretilir 



    Çoğu zaman, yapmakta olduğumuz sporu minimum 30 dakika devam ettirdikten sonrasında, endorfin hormonları salgılanır. Endorfinin vücuttaki işlevi morfine benzetilmektedir. Hem tabii bir ağrı-sancı kesici, hem de yatıştırıcı niteliği vardır.



    Yorucu ve stresli bir iş gününün sonunda spor yapmak, gün süresince stresin yarattığı etkilerden arınmamıza destek sağlar.

    Stresli bir günü sonunda, vücutta büyük bir olasılıkla adrenalin hormonları birikecektir. Vücutta bu hormonlardan gereğinden fazla olduğu sürece rahat etmemiz ve sakin olmamız oldukça zor olsa gerek. Meydana getirilen araştırmalar, spor sonucunda hızlanmakta olan metabolizmanın, adrenalin hormonlarından daha acele kurtulmamızı sağladığını göstermektedir. Bununla birlikte, kişinin iş yerindeyken sinirlenmesine, üzülmesine yada kaygı etmesine yol açan vakaları aklından çıkarmasına destek olabilir. Böylelikle, akşam yemeğinde de çehre asmamış oluruz! Otuz dakika spor yaptıktan sonrasında, vücudumuzda özgür bırakılmaya başlanan endorfin hormonları, daha evvel söz ettiğimiz şeklinde, bizi yatıştırır ve rahatlatır. Sıhhat açısından bu, sinirlerimizi yatıştırmak için bulabileceğimiz ilaçlardan epey mantıklı bir çözümdür. Sporun, ilaçlardaki şeklinde sağlığımıza dokunabilecek hiçbir yan tesiri olmaması bir yana, bundan sonra hepimizin bilmiş olduğu pek çok yararı da vardır. Başka bir deyişle, hem ilaçlara olan bağımlılığımızın azalması, hem de vaktimizi iyi değerlendirmenin verebileceği haz duygusu, günün sonunda spora başvurmamız için kafi nedenlerdir.



    *Kronik ruhsal stresin birikmesini önler 



    Söz konusu stres hem gerilim, hem de kalp rahatsızlıklarını artırabilecek risk faktörüdür.(55)



    *Uykusuzluktan kurtulmamızı sağlar 



    Uykusuzluk çekmek, stresin niçin olabileceği tipik sonuçlardan birisidir. Uykusuz kaldıkça, stresle kafa edebilmemiz de zorlaşır. Tertipli spor yapmak, geceleri daha rahat uyumamızı sağlayarak uyku alışkanlığımızı düzgüsel akışına sokabilir.Uykumuzu alabilmek, stresli durumlara karşı dayanıklı olmamıza destek sağlar.



    sporun sağlığa yararları



    *Ruhsal açıdan bizi çok rahatlatır



    İnsan spor yaparken sorunlarını, dertlerini ve sıkıntılarını unutup, kısa bir süre için de olsa, yapmış olduğu etkinliğe konsantre olur.Ayrıcai yararlı bir uğraş olduğundan, şahıs kendisiyle gurur duymaya başlar. Sorun, yerini başarı duygusuna bırakır. Spor yapmak bilhassa, güvensizlikten ya da boşluktan meydana gelen stres ve bunalımdan kurtulmaya destek sağlar.



  • GSS (Genel Sıhhat Sigortası) Borç Ödeme Nereden Yapılır?


  • GSS (Genel Sıhhat Sigortası) Borç Sorgulama


  • Ağaç Kavunu Reçeli Malzemeleri ve Nasıl Yapılır?
  • YORUMLAR

    Ad

    Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
    ltr
    item
    Ders Kitapları Konu Anlatımı: Sporun Sağlığa Faydaları
    Sporun Sağlığa Faydaları
    http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/sporun-saC49FlC4B1C49Fa-yararlarC4B1.jpg
    Ders Kitapları Konu Anlatımı
    https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/04/sporun-saglga-faydalar.html
    https://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/04/sporun-saglga-faydalar.html
    true
    5083728687963487478
    UTF-8
    Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content