YGS Nedir? YGS Ne Demektir? Anlamı, Tarihi, Katsayı Uygulaması, Sınav Sistemi

1 YGS Tanımı 3 Katsayı Uygulaması Özet: “YGS Nedir? YGS Ne Anlamına gelir? Anlamı, Zamanı, Katsayı Uygulaması, Imtihan Sistemi” başlıklı...


  • 1 YGS Tanımı



  • 3 Katsayı Uygulaması


  • Özet: “YGS Nedir? YGS Ne Anlamına gelir? Anlamı, Zamanı, Katsayı Uygulaması, Imtihan Sistemi” başlıklı yazımızda YGS  nedir, YGS ne anlamına gelir, YGS  kelimesinin tanımı, imtihan sistemi, katsayı uygulaması şeklinde YGS hakkında ayrıntılı detayları göreceksiniz.



    Özet: “YGS Nedir? YGS Ne Anlamına gelir? Anlamı, Zamanı, Katsayı Uygulaması, Imtihan Sistemi” başlıklı yazımızda YGS  nedir, YGS ne anlamına gelir, YGS  kelimesinin tanımı, imtihan sistemi, katsayı uygulaması şeklinde YGS hakkında ayrıntılı detayları göreceksiniz.


    Özet: “YGS Nedir? YGS Ne Anlamına gelir? Anlamı, Zamanı, Katsayı Uygulaması, Imtihan Sistemi” başlıklı yazımızda YGS  nedir, YGS ne anlamına gelir, YGS  kelimesinin tanımı, imtihan sistemi, katsayı uygulaması şeklinde YGS hakkında ayrıntılı detayları göreceksiniz.


    YGS Tanımı



    Talebe Seçme ve Yerleştirme Sistemi Talebe Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafınca her yıl meydana getirilen, Türkiye’deki ve bir takım yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarına talebe yerleştirmeye yönelik bir sınavdır. Öğrenciler, bu imtihan sonucuna nazaran bir yükseköğretim programına yerleştirlirler.



    ygs



    Yükseköğretime Geçiş Imtihanı ya da özetlemek gerekirse YGS, Türkiye’deki yükseköğretime geçiş sisteminin ilk sınavıdır. Yükseköğretim Kurumu tarafınca 2010 yılından bu yana uygulanmaktadır.



    Yükseköğretime Geçiş Imtihanı; Türkçe, Toplumsal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri olmak suretiyle 4 bölümden oluşur. Her bölümden 40 sual olmak suretiyle toplamda 160 sual sorulmaktadır. Imtihan süresi, tek oturumda 160 dakikadan oluşmaktadır. Lisans Yerleştirme Imtihanı’na girmeye hak kazanabilmek için herhangi bir puan türünde 180 puanın geçilmesi gerekir.



    Sınava giren adayın imtihan neticeleri; YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5, YGS-6 olmak suretiyle 6 değişik puan olarak açıklanır.


    Tarihçe



    Talebe Seçme ve Yerleştirme Imtihanı, 1974 ve 1975 yıllarında aynı gün sabah ve öğleden sonrasında birer olmak suretiyle iki oturumda, 1976-1980 yıllarında aynı günde ve bir oturumda uygulanmış; 1981’den itibaren iki basamaklı bir imtihan haline getirilmiştir. İki basamaklı imtihan sisteminde ilk basamağı oluşturan Talebe Seçme Imtihanı (ÖSS) nisan, ikinci basamağı oluşturan Talebe Yerleştirme Imtihanı (ÖYS) ise haziran ayı içinde uygulanmıştır.



    1974’ten itibaren adaylardan yükseköğretim programlarına ilişkin tercihleri de toplanmış ve adaylar puanlarına ve tercihlerine nazaran yükseköğretim programlarına merkezi olarak yerleştirilmiştir.



    1982’den itibaren ortaöğretim kurumlarından adayların diploma notları toplanmaya başlanmış ve bu notlar Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) ismi altında belirgin ağırlıklarla imtihan puanlarına iştirak etmiştir.



    1987’den itibaren, yükseköğretim programları ile ilgili tercihlerini belirgin alanlarda toplayan adaylara, sınavda belirgin testleri cevaplama, diğerlerini cevaplamama olanağı tanınmıştır.



    1999’da iki basamaklı sınavın ikinci basamağı (Talebe Yerleştirme Imtihanı ÖYS) kaldırılmış, imtihan ÖSS ismi altında tek basamaklı bir imtihan haline getirilmiştir. Sınavın tek basamaklı olarak uygulanmaya başlanmasıyla beraber bir takım yükseköğretim programlarının puan türleri de değiştirilmiştir. Bununla birlikte adayların OBP’lerinin mezun oldukları ortaöğretim kurumunun ÖSS ham puan averajlarına nazaran ağırlıklandırılmasıyla oluşturulan Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı (AOBP) hesaplanmaya başlanmış ve ortaöğretimdeki alanlardan mezun olanların aynı alandaki yükseköğretim programlarına yerleştirilmelerinde AOBP’lerinin yüksek bir katsayıyla, mezun oldukları alanlar dışındaki yükseköğretim programlarına yerleştirilmelerinde ise AOBP’lerinin az bir katsayıyla çarpılması uygulamasına geçilmiştir. ÖSS’de sual tipi ve mevzu dağılımı/müfredat açısından bir farklılık yapılmamıştır.



    2003’te ÖSS ve AOBP puan sistemi ile AOBP’nin çarpıldığı katsayılar değiştirilmiştir.



    2006’da meydana getirilen değişiklikle soruların bir bölümü önceki yıllarda olduğu şeklinde ÖSS tipinde sorulmuş, bir bölümü ise tüm lise müfredatı göz önünde tutularak hazırlanmıştır. Sınavın tek basamak olarak uygulanmasına devam edilmiştir.



    2010’da çift aşamalı imtihan sistemine geçilmesi kararlaştırılmıştır. Sınavlar YGS ve LYS’den oluşacaktır. YGS’yi geçen öğrenciler LYS’ye girme hakkı kazanacaklardır.



    1998 yılına kadar İmam Hatip Liselerinin başarı ortalamalarının başka lise ve ortaöğrenim türlerine nazaran yüksek oluşu sebebiyle 1999 tüm meslek liselerine ÖSS ile beraber uygulanmaya başlanmıştır. Ortaöğretimden mezun olunan alanın, yükseköğretimde devamı niteliğindeki alanları yeğleyen öğrencilerin ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları yüksek katsayıyla, başka bir alandaki (Alan dışı) programı yeğleyen öğrencilerin ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı ise daha az bir katsayıyla çarpılmaktadır. Öğretmen Liseleri, İmam Hatip Liseleri ve başka meslek liseleri mezunlarının kendi alanlarındaki yükseköğretim programlarına girişlerinde de ek puan verilmektedir. 2010’da uygulanmaya başlanacak yeni ÖSS sistemi ile beraber katsayı uygulaması kaldırılacak, sınava giren her insanın katsayısı 0,15 ile çarpılacaktı. Fakat yeni bir itiraz ile bu uygulama şuanda uygulanmayacaktır. [2]



  • Yiyecek Nedir? Yiyecek Ne Anlamına gelir? Anlamı


  • Ev Nedir? Ev Ne Anlamına gelir? Anlamı


  • Iyi sabahlar Nedir? Iyi sabahlar Ne Anlamına gelir? Anlamı
  • YORUMLAR

    Ad

    Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
    ltr
    item
    Ders Kitapları Konu Anlatımı: YGS Nedir? YGS Ne Demektir? Anlamı, Tarihi, Katsayı Uygulaması, Sınav Sistemi
    YGS Nedir? YGS Ne Demektir? Anlamı, Tarihi, Katsayı Uygulaması, Sınav Sistemi
    http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/ygs.jpg
    Ders Kitapları Konu Anlatımı
    https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ygs-nedir-ygs-ne-demektir-anlam-tarihi.html
    https://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ygs-nedir-ygs-ne-demektir-anlam-tarihi.html
    true
    5083728687963487478
    UTF-8
    Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content