Beş Duyu Organlarımız ve Görevleri

Beş duyu organlarımız hangileridir, görevleri nedir? Görme ve işitme vakası iyi mi gerçekleşir? Göz, deri, kulak, burun ve dilimiz hakkında ...

Beş duyu organlarımız hangileridir, görevleri nedir? Görme ve işitme vakası iyi mi gerçekleşir? Göz, deri, kulak, burun ve dilimiz hakkında bilgi.



Beş Duyu Organlarımız ve Görevleri



Vücudumuzun bütünlüğü için uyartıların değerlendirilip cevaplanması gerekir. Dışarıdan gelen uyartıları algılamamızı elde eden hususi yapılara duyu almaçları adı verilir.



Temelde duyu organlarımızda yer edinen duyu almaçları;



► Işık uyartılarını alan duyu almaçları,



► Mekanik uyartıları alan duyu almaçları,



► Kimyasal uyartıları alan duyu almaçları olarak üçe ayrılır.



Uyartılar, duyu organlarından sinirler ile beyindeki duyu merkezlerine göç eder ve orada değerlendirilir. Uygun çözüm lüzumlu organlara iletilir. Böylece tepki verilmiş olur,



goz
GÖRME ORGANIMIZ GÖZ



Gözümüz, görme görevi meydana getiren kısımlar ile destek kısımlardan oluşur. Destek kısımlar; kirpikler, kaşlar, göz kapakları ve gözyaşı bezleri ile gözün hareketini elde eden göz kaslarıdır. Bu kısımlar bununla birlikte gözü sakınan yapılardır.



Gözümüz küre şeklinde sağlam, esnek ve iç içe geçmiş tabakalardan meydana gelen bir yapıdır. Gözümüz sert katman, damar katman ve ağ katman olmak suretiyle üç kısımdan oluşur.



Sert Katman



Gözün en dış kısmında bulunur. Göz yuvarlağının ön kısmı dışa doğru bombelenmiştir. Sert tabakanın orta kısmı saydamlaşmıştır.



Gözün önündeki saydam ve sert katman yapısına “kornea” adı verilir. Kornea ışığın göze girmesini ve toplanmasını sağlar.



Damar Katman



Sert tabakanın altında bulunur. Damar tabakada göz hücrelerini besleyen kan damarları bulunur.



Damar katman kornea hizasında kalınlaşarak “iris” denilen gözün renkli kısmını oluşturur. İrisin ortasındaki delik “göz bebeği”adını alır. İris ışık şiddetine bakılırsa kasılıp gevşeyerek göz bebeğinih büyüyüp küçülmesini sağlar. Göz bebeği karanlıkta genişler, aydınlıkta küçülür, irisin ardındaki göz merceği göze giren ışığı kırarak, ağ tabakaya düşürür.



Işığa duyarlı almaçların bulunmuş olduğu en iç tabakadır. Işığı algılayan almaçların yoğun bulunmuş olduğu ve görüntünün en net algılandığı sarı kir (benek) bu tabakada bulunur. Göz sinirlerinin gözden çıkmış olduğu ve ışığa duyarlı hücrelerin bulunmuş olduğu kör nokta retinada bulunur. Kör noktada ışığa duyarlı hücreler bulunmaz.



Görme Vakası Iyi mi Gerçekleşir?



Cisimden gelen ışık ışınları beyindeki görme merkezinde algılanıncaya kadar sırasıyla aşağıdaki yolu izler.



1. Saydam tabakada kırılır.

2. Gözbebeğinde toplanır.

3. Göz merceğinde kırılır.

4. Ağ tabakadaki sarı lekede ters görüntü oluşur.

5. Ters görüntü, sarı lekedeki duyu almaçları tarafınca algılanır.

6. Uyartı mesajı oluşur.

7. Uyartılar beyindeki görme merkezine göç eder.

8. Uyartılar beyindeki görme merkezinde değerlendirilir.

9. Cisim düz ve renkli olarak görülür.



kulak
İŞİTME ORGANIMIZ KULAK



Kulak, işitme ve denge organıdır. Üç kısımdan oluşur:



Dış kulak



Kulak kepçesi, kulak yolu ve kulak zarından oluşur. Kulak kepçesi kıkırdaktan yapılmıştır. Üstündeki kıvrımlar, sesin geliş yönü ve şiddetine bakılırsa en iyi şekilde orta kulak bölgesine aktarılması içindir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Beş Duyu Organlarımız ve Görevleri
Beş Duyu Organlarımız ve Görevleri
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/goz.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/bes-duyu-organlarmz-ve-gorevleri.html
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/bes-duyu-organlarmz-ve-gorevleri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content