Dondurmanın içinde niçin tuz vardır? Dondurmanın tarihiyle başlamış olalım ilk olarak. Endüstrinin yaşamımıza bu denli girmediği ...
Dondurmanın içinde niçin tuz vardır?
Dondurmanın tarihiyle başlamış olalım ilk olarak. Endüstrinin yaşamımıza bu denli girmediği kim bilir gıdalarımıza kadar sokulmadığı zamanlarda dondurmanın temiz kar kütlelerine dökülen şerbetlerle yapıldığını görüyoruz. Dondurmanın icadı için belli başlı bir vaka söylenemiyor fakat MÖ 2000 yıllarından bu zamana kadar Çin'de, pirinç lapasına, süt, baharat ve kar karıştırılarak meydana getirilen dondurmalar bulunmakta. Keşiş Marco Polo sağ olsun bu tatlıyı, ülkesine döndüğünde tatlıcı Bernardo Buontalenti'ye anlatarak, Avrupa'nın dondurma ile tanışmasına vesile oluyor. ünlü tatlıcı bu tarife, kendi lezzetlerini de ilave ederek Catherine de Medici'nin 1533 yılındaki düğün ziyafet yemeğinde dondurmayı sosyeteye sunuyor. Çok süratli bir biçimde İtalya ve İngiltere'ye yayılan dondurma, değişik meyve ve baharat karışımları eklendikten sonra sunulmaya başlanıyor. Kornet ya da dondurma külahı fikri ise ilk olarak 1904 Dünya Fuarında ortaya geliyor. Dondurmayı servis yapmak için kullandığı kağıt tabakları biten dondurmacı, yan tarafta pancake meydana getiren komşusunu görüyor ve pancakeleri külah formuna sokarak dondurma kabı olarak kullanıyor. Doğal olarak sonradan daha çıtır çıtır ve daha ince formlarda külahlar üretiyorlar.
devletimizde ise Anadolu topraklarının derhal her yerinde bilhassa vişne hoşafının içine, temiz kar hacminin atılması suretiyle elde edilmiş “karlanbaçâ€ların sevilerek tüketildiğini biliyoruz. ülkemize özgü bir dondurma malzemesi olan salep ise, dondurma denildiğinde aklımıza ilk gelen kent olan Kahraman Maraş'ta karşımıza geliyor. Daha evvel salebin faydalarını ve orkide bitkisinden çıkarılan özünü sizlerle paylaşmıştık. Kahraman Maraş dondurması yapılışı ve özellikleri açısından başka dünya dondurmalarından farklılık gösteriyor. Eskiden el değmemiş alanlardan toplanan buz kütleleri, bakır kazanların içine sürülmüş tuz eşliğinde, pişirilmiş sahlep, süt ve şekerle dövülerek üretilirdi. Dondurmanın içine niçin tuz atılır diye soruyorsanız, tuz malzemelerin ısınmamasını ve işlem görürken erimemesini sağlar. Özetlemek gerekirse dondurmanın hammaddesi, yalnız ve yalnız salep, süt ve şekerden oluşuyor. Ak renkli olan dondurmalarda salep rahatça kullanılırken, meyveli dondurmalarda, renklerini bozmuş olduğu için salep yerine çam sakızı konuluyor.
Şimdi marketten aldığınız ve çocuklarınızın ellerini tutuşturduğunuz hazır dondurmaların etiketlerini okuyun lütfen. Maraşlı dondurmacılar boşu boşuna dondurma yapımı için ter döküyorlar. Oysaki fabrikalarda dondurmaya ekledikleri oldukça besleyici değerleri! olan ve bir çırpıda hazırlanabilen dondurmaların katkı maddeleri ise şu şekilde: Süt yağı kısaca bir tür krema, yağsız süt katı kitlesi, tatlandırıcılar glukoz ve früktoz şurupları( glikoz şurubunun zararları), stabilizer ve emülgatörler, türlü aroma ve boya maddeleri… Tüm bu etiket bilgilerinin alt başlıklarını ve aslına bakarsak neler ihtiva ettiklerini ve bedenimize olan zararlarını saymakla bitiremeyeceğimiz için yalnız şu suali sormak istiyoruz: çocuğunuza hangisini yedirirsiniz, ev yapımı dondurmayı mı, hazır dondurmayı mı?
E hal bu şekilde olunca iş başar düşer ve bambum keyifli çocuk yemeklerine ev yapımı dondurma tariflerini yavaş yavaş eklemeye başlar…
Derleme!
devletimizde ise Anadolu topraklarının derhal her yerinde bilhassa vişne hoşafının içine, temiz kar hacminin atılması suretiyle elde edilmiş “karlanbaçâ€ların sevilerek tüketildiğini biliyoruz. ülkemize özgü bir dondurma malzemesi olan salep ise, dondurma denildiğinde aklımıza ilk gelen kent olan Kahraman Maraş'ta karşımıza geliyor. Daha evvel salebin faydalarını ve orkide bitkisinden çıkarılan özünü sizlerle paylaşmıştık. Kahraman Maraş dondurması yapılışı ve özellikleri açısından başka dünya dondurmalarından farklılık gösteriyor. Eskiden el değmemiş alanlardan toplanan buz kütleleri, bakır kazanların içine sürülmüş tuz eşliğinde, pişirilmiş sahlep, süt ve şekerle dövülerek üretilirdi. Dondurmanın içine niçin tuz atılır diye soruyorsanız, tuz malzemelerin ısınmamasını ve işlem görürken erimemesini sağlar. Özetlemek gerekirse dondurmanın hammaddesi, yalnız ve yalnız salep, süt ve şekerden oluşuyor. Ak renkli olan dondurmalarda salep rahatça kullanılırken, meyveli dondurmalarda, renklerini bozmuş olduğu için salep yerine çam sakızı konuluyor.
Şimdi marketten aldığınız ve çocuklarınızın ellerini tutuşturduğunuz hazır dondurmaların etiketlerini okuyun lütfen. Maraşlı dondurmacılar boşu boşuna dondurma yapımı için ter döküyorlar. Oysaki fabrikalarda dondurmaya ekledikleri oldukça besleyici değerleri! olan ve bir çırpıda hazırlanabilen dondurmaların katkı maddeleri ise şu şekilde: Süt yağı kısaca bir tür krema, yağsız süt katı kitlesi, tatlandırıcılar glukoz ve früktoz şurupları( glikoz şurubunun zararları), stabilizer ve emülgatörler, türlü aroma ve boya maddeleri… Tüm bu etiket bilgilerinin alt başlıklarını ve aslına bakarsak neler ihtiva ettiklerini ve bedenimize olan zararlarını saymakla bitiremeyeceğimiz için yalnız şu suali sormak istiyoruz: çocuğunuza hangisini yedirirsiniz, ev yapımı dondurmayı mı, hazır dondurmayı mı?
E hal bu şekilde olunca iş başar düşer ve bambum keyifli çocuk yemeklerine ev yapımı dondurma tariflerini yavaş yavaş eklemeye başlar…
Derleme!
Sütün içinde hangi vitaminler vardır?
Meyve suyunun içinde ne vardır, yararları ve zararları nedir?
Tuz niçin önemlidir?
çünkü dondurma farkında olduğumuz şeklinde eriyor eğer tuz olmasa daha sert olur ve ağzımızda erimez
ÇüNKü TUZDA AYRIŞTIRCI ÖZELLİĞİ OLAN BİR GLİKOZDUR
ASAT Nickli üyemizinde Yazdığı Benzer biçimde Tuz Hem Erimesini Önlüyor Ve Değişik Maddelerden Ayrıştırıyor.
Bu ileti 'en iyi yanıt' seçilmiştir.
Dondurmanın tarihiyle başlamış olalım ilk olarak. Endüstrinin yaşamımıza bu denli girmediği kim bilir gıdalarımıza kadar sokulmadığı zamanlarda dondurmanın temiz kar kütlelerine dökülen şerbetlerle yapıldığını görüyoruz. Dondurmanın icadı için belli başlı bir vaka söylenemiyor fakat MÖ 2000 yıllarından bu zamana kadar Çin'de, pirinç lapasına, süt, baharat ve kar karıştırılarak meydana getirilen dondurmalar bulunmakta. Keşiş Marco Polo sağ olsun bu tatlıyı, ülkesine döndüğünde tatlıcı Bernardo Buontalenti'ye anlatarak, Avrupa'nın dondurma ile tanışmasına vesile oluyor. ünlü tatlıcı bu tarife, kendi lezzetlerini de ilave ederek Catherine de Medici'nin 1533 yılındaki düğün ziyafet yemeğinde dondurmayı sosyeteye sunuyor. Çok süratli bir biçimde İtalya ve İngiltere'ye yayılan dondurma, değişik meyve ve baharat karışımları eklendikten sonra sunulmaya başlanıyor. Kornet ya da dondurma külahı fikri ise ilk olarak 1904 Dünya Fuarında ortaya geliyor. Dondurmayı servis yapmak için kullandığı kağıt tabakları biten dondurmacı, yan tarafta pancake meydana getiren komşusunu görüyor ve pancakeleri külah formuna sokarak dondurma kabı olarak kullanıyor. Doğal olarak sonradan daha çıtır çıtır ve daha ince formlarda külahlar üretiyorlar.
devletimizde ise Anadolu topraklarının derhal her yerinde bilhassa vişne hoşafının içine, temiz kar hacminin atılması suretiyle elde edilmiş “karlanbaçâ€ların sevilerek tüketildiğini biliyoruz. ülkemize özgü bir dondurma malzemesi olan salep ise, dondurma denildiğinde aklımıza ilk gelen kent olan Kahraman Maraş'ta karşımıza geliyor. Daha evvel salebin faydalarını ve orkide bitkisinden çıkarılan özünü sizlerle paylaşmıştık. Kahraman Maraş dondurması yapılışı ve özellikleri açısından başka dünya dondurmalarından farklılık gösteriyor. Eskiden el değmemiş alanlardan toplanan buz kütleleri, bakır kazanların içine sürülmüş tuz eşliğinde, pişirilmiş sahlep, süt ve şekerle dövülerek üretilirdi. Dondurmanın içine niçin tuz atılır diye soruyorsanız, tuz malzemelerin ısınmamasını ve işlem görürken erimemesini sağlar. Özetlemek gerekirse dondurmanın hammaddesi, yalnız ve yalnız salep, süt ve şekerden oluşuyor. Ak renkli olan dondurmalarda salep rahatça kullanılırken, meyveli dondurmalarda, renklerini bozmuş olduğu için salep yerine çam sakızı konuluyor.
Şimdi marketten aldığınız ve çocuklarınızın ellerini tutuşturduğunuz hazır dondurmaların etiketlerini okuyun lütfen. Maraşlı dondurmacılar boşu boşuna dondurma yapımı için ter döküyorlar. Oysaki fabrikalarda dondurmaya ekledikleri oldukça besleyici değerleri! olan ve bir çırpıda hazırlanabilen dondurmaların katkı maddeleri ise şu şekilde: Süt yağı kısaca bir tür krema, yağsız süt katı kitlesi, tatlandırıcılar glukoz ve früktoz şurupları( glikoz şurubunun zararları), stabilizer ve emülgatörler, türlü aroma ve boya maddeleri… Tüm bu etiket bilgilerinin alt başlıklarını ve aslına bakarsak neler ihtiva ettiklerini ve bedenimize olan zararlarını saymakla bitiremeyeceğimiz için yalnız şu suali sormak istiyoruz: çocuğunuza hangisini yedirirsiniz, ev yapımı dondurmayı mı, hazır dondurmayı mı?
E hal bu şekilde olunca iş başar düşer ve bambum keyifli çocuk yemeklerine ev yapımı dondurma tariflerini yavaş yavaş eklemeye başlar…
Derleme!
Sütün içinde hangi vitaminler vardır?
Meyve suyunun içinde ne vardır, yararları ve zararları nedir?
Tuz niçin önemlidir?
YORUMLAR