Enzimlerin Görevleri Nelerdir? Enzimlerin Yapısı ve Mekanizmaları

Enzimlerin Görevleri Tepki hızının diri için kafi olması Reaksiyonun başlaması için lüzumlu aktivasyon enerjisinin dü...








  • Enzimlerin Görevleri






  • Tepki hızının diri için kafi olması






  • Reaksiyonun başlaması için lüzumlu aktivasyon enerjisinin düşürülmesi
  • Tepki oluşurken açığa çıkan enerjinin canlıya zarar vermeyecek düzeyde tutulması

  • Enzimin Yapıları ve Mekanizmaları


    Enzimler genel anlamda küresel proteinlerdir, büyüklük olarak 62 amino asitten (4-oksalokrotonat totomeraz’ın monomeri) 2500 amino asitten fazlasına (hayvan yağ asit sentaz) kadar uzanırlar. Az sayıda RNA-temelli biyolojik katalizörler de mevcuttur, bunların en yaygın olanıribozomdur, bunlara ya RNA-enzim ya da ribozim denir.


    enzim


    Enzimlerin etkinliği onların üç boyutlu yapısı tarafınca belirlenir. Pek çok enzim tesir ettikleri substratlardan daha büyüktür ve enzimin bir tek küçük bir kısımı (3-4 amino asit kalıntısı) direkt kataliz ile direkt ilişkilidir. Bu katalitik amino asit kalıntıların bulunmuş olduğu, substrata bağlanan ve tepkimeyi yürüten bölge etken merkez (ya da etken bölge) olarak adlandırılır. Enzimlerde bununla birlikte kataliz için lüzumlu olan kofaktörlerin bağlandığı konumlar da mevcuttur. Bir takım enzimlerde bununla birlikte katalizlenen tepkimenin dolaylı substrat ya da ürünleri olan minik moleküllerin bağlandığı başka bölgeler vardır. Bu bağlanma enzimin aktivitesini artırabilir ya da azaltabilir, bu da geri beslemeli bir tanzim etme yoludur.


    Pek çok protein şeklinde enzimler de uzun amino asit zincirlerinden oluşur, bu tür şeyler katlanır ve üç boyutlu bir yapı oluşturur. Her amino asit dizisi, kendine özgü özellikleri olan özgül bir yapı oluşturur. Tek başına protein zincirleri kimi zaman gruplanarak protein kompleksleri oluşturabilir. Pek çok enzim ısı ya da bir takım kimyasal etmenlerle denatüre olur, şu demek oluyor ki proteinin üç boyutlu yapısının bozulması sonucu katlanmış hali açılır ve inaktive olur. Enzime bağlı olarak denatürasyon tersinir olabilir ya da olmayabilir.


    Enzimler genel anlamda hangi tepkimeleri katalizledikleri ve bu tepkimelerdeki substratlar mevzusunda çok özgüldürler. Enzim ve substratlarının birbirini tamamlayıcı biçim, yük ve hidrofilik/hidrofobik özellikleri bu özgüllüğü meydana getirir. Enzimler bununla birlikte steroizomerik, yönsel vekimyasal özgüllük de gösterebilirler.



    En yüksek seviyede özgüllük ve doğruluk gösteren enzimler genomun kopaylanması ve ifadesi ile ilişkilidir. Bu enzimlerin “prova okuma” mekanizmaları vardır. DNA polimeraz şeklinde bir enzim, ilk aşamada bir reaksiyonu katalizler, ikinci aşamada da ürünün doğruluğunu denetim eder. Bu iki adımlı süreç yardımıyla yüksek sadakatli polimerazlarda averaj hata oranı 100 milyon reaksiyonda 1’den az olur. Benzer prova-okuma mekanizmaları RNA polimeraz, aminoasil tRNA sentetaz ve ribozomlarda da vardır.


    İkincil metabolit üreten bir takım enzimler ayırım gözetmediği söylenir, çünkü göreceli olarak geniş bir substrat grubuna tesir edebilirler. Substrat spesifisitesindeki bu genişlik sayensinde yeni metabolik yolların evrimleşebildiği öne sürülmüştür. 



    Enzimler hangi tepkimeyi katalizledikleri ve bu tepkimeye hangi substratın girdiğine çok büyük bir özgüllük gösterirler. 1894’te Emil Fischer bunun sebebinin, enzim ve substratının birbirine tam uyan tamamlayıcı geometrik şekilleri olmasından dolayı bulunduğunu öne sürmüştür. Bu fikre sıkça “anahtar kilit” modeli olarak değinilir. Bu model enzim özgüllüğünü açıklasa da geçiş halinin enzim tarafınca stabilizasyonunu açıklamaz. “Anahtar ve kilit” modeli geriye kalan yetersiz sayılmaktadır, “indüklenmiş uyum” (İng. induced fit) modeli halen en yaygın kabul gören enzim-substrat-koenzim şeklidir.


    1958’de Daniel Koshland anahtar ve kilit modelinin bir modifikasyonunu öne sürdü: enzimler göreli olarak esnek yapılar olduklarına bakılırsa, substrat enzimle etkileşirken etken merkezin şekli devamlı olarak substrat tarafınca değiştirilmektedir. Bunun sonucu olarak, substrat bir tek hareketsiz bir etken merkeze bağlanmıyor, etken merkezi oluşturan amino asit yan zincirleri şekil ile birlikte enzimin katalitik işlevini yerine getirmesini sağlıyorlar. Bir takım durumlarda, mesela glikozidazlarda, substrat molekül de etken merkeze girerken şeklini belli bir miktar değiştirir. Substrat tamamen bağlanana kadar etken merkez şeklini değişitirir, o noktada son olarak biçim ve yükü belirlenmiş olur.



    Enzimler bir çok değişik yolla çalışırlar, bunların hepsi aktivasyon enerjisini  azaltır:


     [İNDİR ##eye##] 


    YORUMLAR

    Ad

    Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
    ltr
    item
    Ders Kitapları Konu Anlatımı: Enzimlerin Görevleri Nelerdir? Enzimlerin Yapısı ve Mekanizmaları
    Enzimlerin Görevleri Nelerdir? Enzimlerin Yapısı ve Mekanizmaları
    https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiGxmNbsJTmavUlsv_wMs6HjfSJVcSkj5ZSKZ5cM2G5adRZhpmTH7YrespytfdBKLwKbAkdDW3-UhoBSK4iUc0aEk2yEc8QVS7SzGo8pDgB2MXPeZD8zL0uzaPNn7Sd5h5o1Woezmnjpjq0/s640/enzimler-ve-organlar.jpg
    https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiGxmNbsJTmavUlsv_wMs6HjfSJVcSkj5ZSKZ5cM2G5adRZhpmTH7YrespytfdBKLwKbAkdDW3-UhoBSK4iUc0aEk2yEc8QVS7SzGo8pDgB2MXPeZD8zL0uzaPNn7Sd5h5o1Woezmnjpjq0/s72-c/enzimler-ve-organlar.jpg
    Ders Kitapları Konu Anlatımı
    http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/enzimlerin-gorevleri-nelerdir.html
    http://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/enzimlerin-gorevleri-nelerdir.html
    true
    5083728687963487478
    UTF-8
    Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content