Fay Nedir? Fay Hakkında Bilgi

Depremlerin oluşumunu sağlayan fay ne demektir? Fay ya da diğer ismi ile kırık hakkında bilimsel bilgilerin yer aldığı yazımız. Fay (Kırık)...

Depremlerin oluşumunu sağlayan fay ne demektir? Fay ya da diğer ismi ile kırık hakkında bilimsel bilgilerin yer aldığı yazımız.



Fay Hattı
Fay (Kırık), kayalardaki kırılma yüzeyleri boyunca oluşan ve gözle görülür ölçüde kaymış yer değiştirmiş yüzey ya da bölgeye verilen isimdir.



Kırılma yüzeylerinin birbirlerine göre yanlara doğru açıldığı, aralarında kaymanın olmadığı yapılara ise “çatlak” adı verilir. Kayma hareketinin oluştuğu düzleme “kırık düzlemi” ya da “kırık aynası” denir. Bu düzlem üzerinde çoğunlukla ve sürtünme nedeniyle, kayma kertikleri oluşur; bunlar kaymanın yönünün belirlenmesini sağlarlar. Kırık düzlemin yatayla yaptığı ara kesittir. Eğimi ise kırık düzlemiyle yatay düzlem arasındaki açı olup, değeri doğrultuya dik dikey bir düzlem üzerinde ölçülür. Kırık düzleminin yeryüzüyle yaptığı arakesite de “kırık izi” ya da “kırık çizgisi” denir.



Kırık düzleminin alt bölümünde, değişik kalınlıklarda “kırık breşi-milonit bölgesi” oluşur. Bu bölge, birbirine göre yer değiştiren iki blok arasındaki kayaçların mekanik olarak parçalanmaları, ufalanmaları, ezilmeleriyle oluşur ve çoğu kez yeni minerallerin oluşumun ya da yeraltı suyunun yeryüzüne çıkmasına elverişli bir ortam sağlar. Kırık düzlemi tam dik olmadığı zaman, bu düzlemin üzerinde bulunan parçaya “tavan bloku“, altında bulunan parçaya da “taban bloku” denir. Bu iki blok arasındaki yer değiştirmenin (kaymanın) ölçüsüne de “atım” ya da “röze” adı verilir.



Eğimi 45°C’den fazla olan kırıklara “büyük açılı kırıklar“, 45°C’den küçük olanlara ise “küçük açılı kırıklar” denir. Kırık oluşumunda kayma hareketi çok kez yalnız bir düzlem üzerinde değil, birbirine az çok koşut bir seri düzlemler boyunca oluşur ve böylece bir kırıklar bölgesi oluşur. Bu bölgenin kalınlığı birkaç metre ya da kilometre olabilir. Kırıklar çoğu kez, arazi üzerinde ya topografyadaki ani değişiklikten ya da tabaka serilerinin düzenli olmayan sıralanışlarından tanınır. Birçok soğuk ve sıcak su kaynakları, mineralizasyon bölgeleri ve şiddetli deprem merkezleri genellikle kırıklar üzerinde bulunurlar. Ormanla kaplı olmayan açık arazide, havadan alman fotoğraflar üzerinde kırıkları tanımak oldukça kolaydır. Kırık bölgelerinde ayrışma şiddetli ve çok kez su sızıntısı olduğundan, bu gibi belirtiler de kırığın tanınmasına yardımcı olurlar. Dik ve keskin topografya yüzeyleri, kataklastik breş ve milonit bölgeleri akarsu yataklarının ani bükülmeleri, belirli kayaç kütlelerinin, kısa ya da uzun yer değiştirmeleri, özellikle genç kırıkların tanınmasında yararlı olmaktadır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Fay Nedir? Fay Hakkında Bilgi
Fay Nedir? Fay Hakkında Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/fay-hatti.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/fay-nedir-fay-hakknda-bilgi.html
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/fay-nedir-fay-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content