Güney Amerika Tarihi

Güney Amerika kıtasının tarihi ile ilgili olarak genel ve temel bilgilerin yer aldığı yazımız. Güney Amerika yerlileri arasında ilkel bir ...

Güney Amerika kıtasının tarihi ile ilgili olarak genel ve temel bilgilerin yer aldığı yazımız.



Güney Amerika Tarihi



Güney Amerika yerlileri arasında ilkel bir hayat süren birçok kabileye karşılık, parlak bir medeniyet seviyesine ulaşmış İnkalar bu kıtanın tarihinde önemli bir yer tutar. Peru’daki And yaylalarında yaşamış olan İnkalar eski Mısır medeniyeti gibi bir medeniyet kurmuşlardı. Bakır, altın, gümüş ve bronzdan süsler, aletler yapmış, dokumacılıkta ileri gitmişlerdi.



Büyük şehirler ve saraylar kuran İnkalar’ın yaptıkları önemli bir yapı da Çin Şeddi gibi büyük bir duvardır. Memleketi düşmanlardan korumak için yapılan bu yapı, birbirine duvarlarla bağlı bir kaleler zincirinden ibarettir, İnkalar’ın hangi düşmandan korunmak için bu muazzam işe giriştikleri bilinmiyor. Büyük Peru Duvarı diye anılan bu kaleler serisi Kuzey Peru’da Chimbate yakınlarından başlayarak içerilere doğru uzanır. Bugün İnkalar’ın büyük bir kısmı atalarının yaşayışına devam etmektedir.



Güney Amerika’ya ilk ayak basan Avrupalı Kristof Kolomb olmuştur. 1498 yılında yaptığı üçüncü seyahat sırasında Trinidad Adası’na gitmiş, sonra Orinoco nehri ağızlarında kıtanın ana topraklarına varmıştır.



Kristof Kolomb 1502’de yaptığı dördüncü seyahatte gene Güney Amerika’ya gitmiş, bugün Kolombiya diye anılan kıyılara ulaşmıştır.



1499’da İspanyol gemicisi Alonso de Ojeda Ekvator’dan başlayarak kıyı boyunca ilerlemiş, 1500’den 1502’ye kadar da Rodrigo de Bastidas ile Juan de la Cosa, Kolombiya ve Panama’nın Karayip Denizi kıyılarında dolaşmışlardır. 1500’de Güney Amerika’ya varan Vicente Pinzon ise Amazon ağzından itibaren güneye doğru ilerleyerek Brezilya’nın doğu köşesine kadar gelmiştir.



İspanyolların hemen arkasından Portekizliler de Güney Amerika’yı keşfe çıktılar. Pedro Alvarez Cabral 1500 yılında doğrudan doğruya bugünkü Brezilya’ya geldi, Brezilya kıyılarının önemli bir kısmını keşfetti.



Bu keşiflerin bütün gayesi batıdan Asya’ya giden bir yol bulmaktı. İlk olarak Balboa 1513’te Panama Kıstağını geçerek Büyük Okyanus’u gördü. Ondan sekiz yıl sonra Magellan, bütün kıta boyunca durmadan güneye doğru ilerleyerek bugün kendi adı ile anılan boğazı keşfetti. Burası Güney Amerika’nın güney ucunda Atlas Okyanusu’nu Büyük Okyanus’a bağlayan bir yoldu.



Keşifler ilerledikten sonra Avrupalılar Güney Amerika’yı işgal etmeye başladı. Keşifler de karanın içlerine doğru yöneltildi, 1534’te Pedro de Mendoza Plata nehri bölgesinde, 1539’da Martinez de Irala Paraguay, 1541’de Francisco de Orellana And Dağlarında keşif seyahatleri yaptılar. Portekizliler ise 1531’de Brezilya’yı zaptettiler.



Güney Amerika’da yerleşme hareketi Kuzey Amerika’dan daha erken başlamıştır. Buradaki şehirlerin çoğu Kuzey Amerika’dakilerden daha eskidir. Bunların arasında Ekvador’da Quito (kuruluşu 1534), Brezilya’da Olinda (kuruluşu 1530), Arjantin’de Buenos Aires (1532), Kolombiya’da Bogota (1538) en başta gelir.



Güney Amerika’daki sömürgeler iyice kendilerini toparlayıp kuvvetlenince birer birer İspanya’ya baş kaldırarak bağımsızlıklarını ilan etmeye başladılar.



İlk hareket 1810’da Venezuela’da başladıysa da bu bağımsızlık teşebbüsü iki yıl sonra bastırıldı. Bu harekete girişen Francisco Miranda Güney Amerika’daki kurtarıcıların ilki sayılır. Onun yenilmesi üzerine subaylarından biri olan Simon Bolivar Güney Amerika kurtuluş mücadelesine önderlik etti. Jose de San Martin’in de yardımı ile, yıllarca süren bir savaş sonunda, İspanya 1826 yılında Güney Amerika’daki devletlerin bağımsızlığını tanımak zorunda kaldı. Simon Bolivar Güney Amerika milletlerinin kurtarıcısı sayılır.



1823’te Brezilya’da Portekiz’den ayrılarak bağımsız bir krallık kurdu, bu krallık 1889 yılında cumhuriyet ilan edilinceye kadar devam etti.



Güney Amerika’da Guyana bölgesi hariç, bütün diğer memleketler bağımsızdır.



Amerika, Kuzey ve Güney parçaları ile bir tek kıta olarak kabul edildiği gibi, bazı coğrafyacılar Kuzey Amerika ile Güney Amerika’yı ayrı ayrı birer kıta sayarlar. Amerika, bir tek kıta sayıldığı takdirde, Asya’dan sonra, büyüklük bakımından ikinci gelir. Kuzey ve Güney Amerika’lar birer ayrı kıta olarak sayılırsa kıtalar arasında büyüklükçe ikinci olarak, Asya’dan sonra Afrika kabul edilir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Güney Amerika Tarihi
Güney Amerika Tarihi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/guney-amerika-tarihi.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/guney-amerika-tarihi.html
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/guney-amerika-tarihi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content