Lajos Kossuth Kimdir?

Macarların milliyetçiliği ile ünlü devlet adamlarından biri olan Lajos Kossuth yaşamı ve süreci hakkında bilgiler. Lajos Kossuth kimdir? La...

Macarların milliyetçiliği ile ünlü devlet adamlarından biri olan Lajos Kossuth yaşamı ve süreci hakkında bilgiler. Lajos Kossuth kimdir?



Lajos KossuthLajos Kossuth (19 Eylül 1802, Monok, Macaristan – 20 Mart 1894, Torino, İtalya)



Bir Macar milliyetçisi ve devlet adamıdır. Ülkesini hürriyete kavuşturmak için senelerce savaşım etmiştir.



Lajos Kossuth 1802’de Monok’da dünyaya geldi. Öğrenimini Budapeşte Üniversitesi’nde yapmış oldu. 1832’de, Macar Parlâmentosu’na üye olarak girdi ve siyasal bîr düzeltim yapılması için girişilen mücadeleye katıldı.



1837 yılının mayıs ayında Kossuth, devlete karşı hainlik suçundan tevkif edildi. Özgür bırakılmasından derhal sonrasında, Teresa Meszleny isminde Katolik bir hanımla evliliğe ilk adımını attı. Bu hanımla evlenmesini, Katolik kilisesi mensuplarının kabul ve tasvip etmemesi, Kossuth’un, değişik dinleri olan çiftlerin evlenmelerine engel olan düşünceye karşı cephe almasına ve bu inançla savaşım etmesine yol açtı.



Lajos Kossuth, 1841’de liberal partinin bir organı olan Pesti Hirlap gazetesinin neşriyat müdürü olarak göreve getirildi. Ama tutumunun tehlikeli bulunduğunu gören hükümet, nihayet 1844’de gazetedeki işine son verdi. Bunun üstüne Kossuth kendi başına bir gazete çıkarmak için çalıştı; buna da engel olundu. Bundan sonra onun mücadelesine bir önder olarak devam etmekten başka çaresi kalmamıştı. Nihayet Batlhyany’nin kurduğu yeni hükümette maliye bakanı olarak göreve getirildi. Bir taraftan da kendi adına yayınlamaya başladığı «Kossuth Hirlapia» gazetesini yönetim ediyordu. Batthyany görevinden çekilme edince Kossuth 1848’de Millî Savaşım Komitesi başkanlığına seçildi. 1849 yılının 19 nisanında Macaristan’ın istiklâlini ilân etti ve diktatör oldu. 11 ağustosta Kossuth diktatörlükten çekilerek yerini, halkın tuttuğu general Gorgei’ye bıraktı ve osmanlı’ya sığındı.



Avusturya ve Rusya imparatorluklarının tüm ısrarlarına karşın Türkler, Lajos Kossuth’u onlara teslim etmediler ve kendisini şerefli bir konuk olarak kabul ettiler. Lajos Kossuth sırayla Vidin’de, Şumnu’da ve Kütahya’da kaldı ve burada karısı ile çocuklarını görmek fırsatını buldu. Sonrasında Anadolu’dan Marsilya’ya, İngiltere’nin Southampton şehrine ve ABD’ya geçti. Sonrasında İtalya’ya giderek oradan Macaristan’ın bağımsızlığını gerçekleştirmek suretiyle oluşumlarına devam etti. 1867’de Macaristan’ın yeni millet meclisine seçildiği halde bu görevi kabul etmedi. Fakat 1879’da, millet meclisinin, Macaristan’dan kendi dilekleri ile on yıl uzakta kalmış Macarlar’ı vatandaşlıktan çıkarmak suretiyle almış olduğu karar Lajos Kossuth için büyük bir darbe oldu. Bundan sonraki yaşamını İtalya’da geçirdi ve 1894 yılının 20 martında Torino’da öldü. Naaşı Macaristan’a getirildi. Oğlu da İkinci Dünya Savaşı’ndan ilkin mühim rol oynamış, bakanlıklarda bulunmuş bir milliyetçidir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Lajos Kossuth Kimdir?
Lajos Kossuth Kimdir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/Lajos-Kossuth.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/lajos-kossuth-kimdir.html
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/lajos-kossuth-kimdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content