Sürtünme Kuvvetini Azaltmak İçin Neler Yapmalıyız?

Sürtünme kuvveti nedir ve iyi mi azaltılabilir? Sürtünmeyi azaltmak için alınabilecek önlemler nedir? Yüzeylerin hareketli cisimlerin harek...

Sürtünme kuvveti nedir ve iyi mi azaltılabilir? Sürtünmeyi azaltmak için alınabilecek önlemler nedir?



Yüzeylerin hareketli cisimlerin hareketine zıt yönde uyguladıkları kuvvete sürtünme kuvveti denir. Sürtünme kuvveti hareketi zorlaştırır.



Bir cisme kuvvet uygulayarak cisme yol aldırdığımızda cisim ve yüzey arasındaki sürtünmeden dolayı zorlanırız. Fakat aynı cismi buzlu ya da mermer zeminde daha ufak bir kuvvetle zorluk çekmeden hareket ettirebiliriz.



***Sürtünme kuvveti, sürtünen yüzeyin cinsine bağlıdır.



Sürtünme kuvveti olmasaydı hayatımız çok güçleşirdi. Kalemimizi tutamaz, yürüyemez, arabamızı ya da bisikletimizi durduramazdık. Bununla beraber kimi zaman sürtünme kuvvetini azaltacak şekilde hareket etmemiz gereklidir.



SÜRTÜNMEYİ AZALTMAK İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER



► Makinelerde, otomobil motorlarında ve daha birçok yerde ortaya çıkan ısı enerjisini dolayısıyla sürtünmeyi azaltmak için hususi yağlar kullanılır. Böylece makine parçalarının yıpranması geciktirilir. Fakat sürtünmenin tamamen ortadan kaldırılması şu an için mümkün değildir.



► Zemin ile hareket eden araçlar arasındaki sürtünmeyi azaltmak için yuvarlanma hareketinden yararlanılır. Dolap ve sehpa benzer biçimde eşyalara takılan tekerlekler, bu eşyaların hareketini kolaylaştırır.



► Pürüzlü yüzeylerde sürtünme kuvveti fazladır. Bu yüzeylerdeki pürüzler azaltıldığında sürtünme de azalır.



► Tayyare, vapur ve yarış otomobili benzer biçimde ulaşım araçlarının uç kısımları sürtünmeyi azaltacak halde tasarlanmıştır.



Atmosferimize her gün birçok meteorun girdiğini biliyoruz. Sizce niçin haberlerde sürekli evlerin çatılarına düşen meteorlardan bahsedilmiyor? Atmosfere giren meteorlar sürtünme sebebiyle ısınır ve parçalanır. Böylece meteorların zararlarından korunmuş oluruz. Sadece yeryüzünde çok büyük meteorlar tarafınca açılmış dev çukurlar da vardır.



Sürtünme kuvveti hayatımız için bazı durumlarda pozitif, bazı durumlarda negatif sonuçlar doğurabilir. Kimi zaman sürtünme kuvvetini çoğaltmak isteriz.



► Karlı havalarda arabaların durmasını kolaylaştırmak için tekerleklere zincir takılır. Tekerlekteki pürüz arttığı için sürtünme kuvveti artmış olur.



► Paraşütçülerin kullandığı paraşütler hava ile temas yüzeyini artırarak sürati azaltır. Böylece paraşütçüler yere daha yavaş iner.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Sürtünme Kuvvetini Azaltmak İçin Neler Yapmalıyız?
Sürtünme Kuvvetini Azaltmak İçin Neler Yapmalıyız?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/surtunme-kuvvetini-azaltmak-icin-neler.html
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/surtunme-kuvvetini-azaltmak-icin-neler.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content