Vajina ya da vajen (Latince "kın" anlamına gelir), vajina/vajen girişi ile başlamış olan ve üst uç kısmında rahimağzının yer almış...
Vajina ya da vajen (Latince "kın" anlamına gelir), vajina/vajen girişi ile başlamış olan ve üst uç kısmında rahimağzının yer almış olduğu içi boş silindir şeklinde ve düzgüsel halde ortalama 7-10 santimetre uzunluğunda, 3 santimetre genişliğinde bir yapı.
Vajina/vajen girişinde bulunan Bartholin ismi verilen salgı bezleri cinsel ilişki esnasında vajina girişinin ve vajina duvarlarının kayganlaşmasını sağlar.
Normalde ön ve arka duvarları birbiri üstüne katlanmış olarak duran bu yapı, doğum eyleminde doğum kanalının yumuşak kısmının yapısında yer alır ve bebeğin başının geçmesine müsaade edecek kadar esner.
Vajen yüksek derecede esneyebilme kabiliyetine haiz bir organdır. Bu hususi durumunu üç katmanından orta katmanını oluşturan kas katmanına borçludur. Cinsel ilişki esnasında genişliğini ve uzunluğunu duhul olan (giren) penisin çapına ve uzunluğuna bakılırsa belirgin oranlarda arttırabilmektedir
Vajinal Hastalıkları
Frengi
Zührevi bir hastalıktır. Bulaşıcıdır. Tıp dilinde sifilis denir. Frengili kadının doğurduğu çocuğa, doğuştan geçmesi şekli kural dışı edilirse; neredeyse devamlı cinsel ilişkiyle geçer. Mikrop vücuda girdikten 3 hafta sonrasında emarelerini göstermeye başlar. Mikrobun vücuda girmiş olduğu yerde, kısaca erkeklerde peniste, hanımlarda vajinada Şankr ismi verilen bir yara meydana gelir. Bu yara dudakta, meme ucunda, makatta ya da parmaklarda da görülebilir. Zaman içinde akıntılı bir yara haline gelip; çevresi kızarır ve sertleşir. Mikrobun vücuda girmesinden 6-12 hafta sonrasında hastada; kafa ağrıları-sancıları, ateş, boğaz ağrısı-sancısı, ten döküntüleri ve iştahsızlık, görülmeye başlar. 6 ay sonrasında ise, mikrop vücudun belirgin başlı organlarına oturur. Tedaviye en kısa zamanda başlanması gerekir.
Rahim egzaması
Rahimden gelen cerahatli akıntının niçin olduğu bir tür egzamadır. Rahimde ya da vajina çevresinde kızarma ve şişlikler görülür. Bu şişlikler bir süre sonrasında su toplayıp, kabuklanır. Kaşıntı, zonklama ve yanma hissedilir.
Rahim iltihabı
Rahimim iç yüzünün iltihaplanmasına tıp dilinde endometri denir. Sebebi, belsoğukluğu, doğumdan ve çocuk düşürdükten sonrasında rahimde parça kalması ya da rahim düşüklüğüdür. Hastanın karın bölgesi hassastır, vajinadan cerahatli ve sümüğe benzer akıntı gelir. Aybaşı-âdet kanamaları fazla olur. Bacaklarda ve leğen kemiği bölgesinde ağrı-sancı vardır. Bu ağrılar-sancılar dinlenmekle geçer. Doktora başvurmak gerekir.
Rahim kanseri
Genellikle rahim boynunda ve vajinanın başlangıç kısmında meydana gelen bir hastalıktır. Çok az icra eden ya da çok doğuran hanımlarda daha çok görülür. Tıp dilinde uterus kanseri denir. vajinadan kan ya da kötü kokulu akıntı gelir. Bu şekilde durumlarda, zaman kaybetmeden doktora başvurmak gerekir.
Rahim sarkması
Bir takım bayanların vajina ya da rahimleri bacaklarının arasına doğru sarkar. Bu vaziyet, yaşlı hanımlarda görüldüğü şeklinde gençlerde de görülebilir. Sebepleri, müzmin öksürük, ıkınma, ağır şeyler kaldırma, çok fazla bitkinlik, rahim ur ya da polipleri, doğum esnasında destekleyici kas ve bağların zayıflamış olması ya da aileden gelen eğilimdir.
Vajinit
vajina iltihabı.
YORUMLAR