KARAMAN a. Yağlı büyük kuyruklu yerli koyun ırkı. —ANSİKL. Karaman, Türkiye'de yetiştirilen en yaygın koyun ırkıdır. Orta ve D...
KARAMAN a. Yağlı büyük kuyruklu yerli koyun ırkı.
—ANSİKL. Karaman, Türkiye'de yetiştirilen en yaygın koyun ırkıdır. Orta ve Doğu Anadolu'da nerede ise tüm koyun sürüleri karamandır. Kurak iklimli, seyrek otlu Anadolu meralarındaki koşullara uymuş olduğundan, açlığa ve fena koşullara dayanıklıdır. Yapağısı kaba, karışık ve düşük kalitelidir. Yapağı verimi ortalama 1,5-2 kilo'dır. Canlı ağırlık dişilerde 40-50 kilo, koçlarda 50-60 kilo kadardır. Kuyruk üç parçalıdır; alttaki büyük parça ile onun üstündeki yuvarlak ufak parça yağlı kütle halindedir; üçüncü parça yağsız, ince kuyruk ucudur. Karamanlar çoğu zaman boy- Karaman'dan bir görünüm nuzsuzdur. Koçlar da çoğunlukla boynuz- Kotıyasüzdür. Damızlık olarak boynuzsuz koçlar tercih edilir. Süt verimi çoğu zaman azdır. Bir sağım döneminde 25-30 kilo süt verir. Karamanlar renklerine bakılırsa iki büyük gruba ayrılır: akkaraman' ve kızılkaraman' ya da morkaraman.
KARAMAN a. Denize.
1. Eski gemilerde, yerine oturtulmasında güçlük çekilen saplamaları ve cıvataları yerlerine yerleştirmede kullanılan bir tür şahmerdan.
2. Karaman kancası, yedek halatının, karaman vuran gemide kalan çımasının geçirildiği bosa düzenekli kanca. || Karaman vurmak, çekici bir gemiden ya da bir römorkörden söz ederken, karaya oturmuş bir gemiyi çekerek yüzdürmek için verilen yedek halatı doblin halindeyken, makineleri tam yolla çalıştırarak oturmuş gemiyi silkip çekmek. (Eşanl. KARAMANLAMAK.)
—ANSİKL. Karaman, Türkiye'de yetiştirilen en yaygın koyun ırkıdır. Orta ve Doğu Anadolu'da nerede ise tüm koyun sürüleri karamandır. Kurak iklimli, seyrek otlu Anadolu meralarındaki koşullara uymuş olduğundan, açlığa ve fena koşullara dayanıklıdır. Yapağısı kaba, karışık ve düşük kalitelidir. Yapağı verimi ortalama 1,5-2 kilo'dır. Canlı ağırlık dişilerde 40-50 kilo, koçlarda 50-60 kilo kadardır. Kuyruk üç parçalıdır; alttaki büyük parça ile onun üstündeki yuvarlak ufak parça yağlı kütle halindedir; üçüncü parça yağsız, ince kuyruk ucudur. Karamanlar çoğu zaman boy- Karaman'dan bir görünüm nuzsuzdur. Koçlar da çoğunlukla boynuz- Kotıyasüzdür. Damızlık olarak boynuzsuz koçlar tercih edilir. Süt verimi çoğu zaman azdır. Bir sağım döneminde 25-30 kilo süt verir. Karamanlar renklerine bakılırsa iki büyük gruba ayrılır: akkaraman' ve kızılkaraman' ya da morkaraman.
KARAMAN a. Denize.
1. Eski gemilerde, yerine oturtulmasında güçlük çekilen saplamaları ve cıvataları yerlerine yerleştirmede kullanılan bir tür şahmerdan.
2. Karaman kancası, yedek halatının, karaman vuran gemide kalan çımasının geçirildiği bosa düzenekli kanca. || Karaman vurmak, çekici bir gemiden ya da bir römorkörden söz ederken, karaya oturmuş bir gemiyi çekerek yüzdürmek için verilen yedek halatı doblin halindeyken, makineleri tam yolla çalıştırarak oturmuş gemiyi silkip çekmek. (Eşanl. KARAMANLAMAK.)
Kaynak: Büyük Larousse
ünal Karaman
Karaman
Gülen Karaman
Karaman
isim
karaman
isim, zooloji
cenup karamanı
isim
- "Bir şeye tam güvenmeyip ileride iyi mi olacağını beklemek gerekir" anlamında Karamanın koyunu sonrasında çıkar oyunu atasözünde geçer.
karaman
isim, zooloji
- Orta Anadolu'da yetiştirilen, kuyruğu iri ve yağlı bir tür koyun.
cenup karamanı
YORUMLAR