Kemik Nedir?

Kemik İnsan ve omurgalı hayvanlarda iskeleti oluşturan sert madde. Kemikler, eklemlerle birbirine bağlanırlar. Biçimlerine bakılırs...

Kemik

İnsan ve omurgalı hayvanlarda iskeleti oluşturan sert madde. Kemikler, eklemlerle birbirine bağlanırlar. Biçimlerine bakılırsa üçe
Ad: kemik.jpg
ayrılırlar: Uzun kemikler, yassı kemikler ve kısa kemikler. Uzun kemiklerin, ortası oluk biçiminde oyuk bölümünde ilik bulunur; ana yapısı tıkız dokudur ve uçları çoğu zaman süngersi dokudandır. Yassı kemiklerin iki yüzü tıkız dokudan, ortası süngersi dokudan oluşur. Kısa kemikler, kemiğin büyüklüğü bakımından süngersi ya da tıkız dokudandır. Kemiklerin yüzeyi boydan boya kemikzarıyla örtülüdür. Kemiğin ana maddesi, proteinli ve esnek bir madde olan oseindir. Kemik dokusu canlı, yoğun bir metabolizma alanıdır. Bu alanda kemik yapıcı etmenler (osteoblastlar ve ostein) ile tüketici etmenler (osteoklazi ya da osteoliz) arasındaki dengenin bozulması, doğuştan ya da zaman içinde çeşitli kemik hastalıklarının doğmasına niçin olur.





MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BAKINIZ







  • Kemik Nedir - Kemiğin Yapısı Ve Görevleri


  • Kemik erimesi sebebiyle eriyen kemik yeniden yerine getirilebilir mi?


  • Kemik erimesi nedir, iyi mi tedavi edilir?



KEMİK NEDİR, NASIL OLUŞUR

Kemik, vücudu oluşturan dokular içinde en sert olanıdır. Organizmada gerçek anlamda destek görevi icra eden dokudur. Ek olarak organizmanın kalsiyum depolarıdır. Kalsiyum bakımından doymuş olduklarından serttir. Sert olmalarına karşın kıkırdak dokusundan farkları damar içermeleridir. Bu doku yapısında çeşitli tipte hücreler (osteosit, osteoblast, osteoklast) ve hücrelerarası madde (matrix) bulunmaktadır. Kemiğin enine kesiti incelendiğinde dış ve iç yüzeyleri bir zarla örtülüdür. Bunlardan dıştakine; periosteum, iç yüzeydekine; endosteum denir. Bu zarlar düzensiz sıkı bağ dokusundan yapılmışlardır. Periosteumun derhal altında dış halkasal sistem yer alır. Endosteumun derhal üstünde ise iç halkasal sistem bulunur.




DEVAMI



Kemik nedir?



Vücudun iskeletini oluşturan sert ve son aşama yoğun madde. Betonarme benzeri bir yapı olmak yerine, kollajen adlı bir maddenin mineralle (başlıca kalsiyum tuzları) doldurulmuş liflerinden oluşmuştur. İskelet kemiklerinin korteks isminde olan kalınca bir dış kabukları vardır ve burada sıkı bir ağ yapısındaki rabeküler kemik bulunur.


Kemik Yapısı
Yapısında inorganik madde bulunan tek dokudur. Dıştaki sert katman büyük oranda kollajen proteinlerden ve hidroksiapatitten oluşur.
Kollajen teller gerilmeye karşı direnç sağlar. Kalsiyum ve öteki minerallerden oluşan hidroksipatit, vücudun kalsiyum deposudur ve kemiğin sağlamlığından mesuldür. Kemiğin organik yapısında kalsiyum ve fosforun yanı sıra kalsiyum sülfat, sülfat, sodyum ve magnezyum bulunur. Vücutta bulunan kalsiyumun(ortalama 1 kilo) % 99' u kemikte bulunur.

Yetersiz kalsiyum ve fosfor alımı kemiğin sağlamlığının azalmasına, kolay kırılabilir olmasına ve bazı kemik hastalıklarının oluşmasına sebep olur.

DEVAMI


kemik

isim, anatomi


1 . İnsanın ve omurgalı hayvanların çatısını oluşturan türlü biçimdeki sert organların genel adı:

"Kemikten bir tahta benzer biçimde gıcırdayarak Nihat yerinden kalktı."- P. Safa.

2 . ödat Kemikten yapılmış.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller

kemiğine (kemiklerine) kadar

(birinin önüne) kemik atmak

kemik benzer biçimde

(birinin) kemiklerini kırmak

kemikleri sayılmak

kemikleri sızlamak

Birleşik Sözler

kemik bilimci

kemik bilimi

kemik doku

kemik rengi

kemik yalayıcı

kemik zarı


kemik ingilizcesi


1. bone.

2. osseous.


- atmak /a/

1. to throw a bone (to a dog).

2. to throw (someone) a sop, appease (someone) (used disparagingly).


- process of a bone, projection.

- erimesi path. osteolysis.


- benzer biçimde

1. as hard as a bone; very sound or tough.

2. bone-dry.


- gübresi bone meal.

- iltihabý/yangýsý path. osteitis.

-ine/--lerine kadar iþlemek to penetrate right to one´s bones.

-lerini kýrmak /ýn/ to give (someone) a good thrashing, beat (someone) up.

- kömürü animal charcoal, boneblack.

- külü bone ash.

- oluþumu osteogenesis.

- pensi bone nippers.

-leri sayýlmak to look like a scarecrow, be too thin.

- testeresi bone saw.

- törpüsü surgeon´s rasp, raspatory.

- unu bone meal.

- veremi path. tuberculosis of the bones.

- yaðý bone oil, Dippel´s oil.

- yalayýcý toady, sycophant, bootlicker.





  • Kemik Nedir - Kemiğin Yapısı Ve Görevleri


  • Kemik erimesi sebebiyle eriyen kemik yeniden yerine getirilebilir mi?


  • Kemik erimesi nedir, iyi mi tedavi edilir?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kemik Nedir?
Kemik Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/48055d1461458780-kemik-nedir-kemik.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kemik-nedir.html
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kemik-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content