Burnunda yer edinen tıpkı bir kılıç benzer biçimde duran çıkıntısı sebebi ile Kılıç balığı olarak isimlendirilen Kılıç Balığı hakkında bilgi...
Burnunda yer edinen tıpkı bir kılıç benzer biçimde duran çıkıntısı sebebi ile Kılıç balığı olarak isimlendirilen Kılıç Balığı hakkında bilgi. Kılıç balığı özellikleri.
Burnunda kılıç namlusu şeklinde bir uzantısı bulunan bîr balıktır. Kılıçların eti kılçıksız, ak ve lezzetlidir. Kılıç balığı Türkiye sularında ve bilhassa İstanbul Boğazı’nda çok avlanır. Bunların en büyükleri 150 kilo ağırlıkta ve üç aşağı beş yukarı 2,5 metre uzunlukta olur. Kılıç balıklarının kılıcının boyu, vücudunun üçte ikisi kadardır. İstanbul’da ağustos ayının ortasından kasım ayına kadar tutulan kılıçların etleri çok leziz ve makbuldür. Türkiye sularındaki kılıç balıkları, bunların avlanması için hususi olarak yapılmış ağlarla, ya da da dalyanlar aracılığı ile tutulur.
Kılıç balığının kılıcı, hayvanın üst çenesinden ileri doğru uzamış, keskin kenarlı, sivri uçlu ve sağlam bir çıkıntıdır. Okyanuslarda yaşayan kılıç balıkları, bu kılıçlarından dolayı ufak tekneler için büyük bir çekince meydana getirirler. Kılıç balığının alt çenesi de sivridir, fakat bu çenede kılıç ismi verilen uzun kemik yoktur. Okyanuslarda şimdiye kadar bu balıkların 3, 4 metre uzunlukta olanlarına dahi rastlanmıştır. Kılıç balığı neredeyse tüm sıcak denizlerde yaşar. Kılıç balıklarının irileri kimi zaman zıpkınla yakalanır.
Kılıç balığı, sürü halinde gezen balıkları yiyerek beslenir. Bunların içinde en fazlaca yediği, ufak mürekkep balıkları, ringa cinsinden balıklar ve uskumrudur.
YORUMLAR