Mısır Bitkisi Hakkında Bilgi

Çok sevilen çok tüketilen Mısır bitkisi ile ilgili olarak genel bilgilerin mevcut olduğu sayfamız. Mısır iyi mi bir bitkidir? MISIR , (Lat...

Çok sevilen çok tüketilen Mısır bitkisi ile ilgili olarak genel bilgilerin mevcut olduğu sayfamız. Mısır iyi mi bir bitkidir?



Mısır



MISIR, (Lat. Zea mays). Birçenekliler sınıfının, Buğdaygiller familyasından bir kültür bitkisidir. Anayurdu Meksika ve Peru olan mısır, birçok ülkede yetiştirilen ve gıda olarak kullanılan mühim bir bitkidir.



Dik ve yüksek gövdeli, geniş yapraklı bir senelik, çiçekleri bir evciklidir. Buğdaysı olan meyveleri çoğu zaman beyaz ya da sarı renktedir. Kalınca ve saçaklı olan kökü derine gider. Gövdesi nerede ise bilek genişliğinde ve boğumludur, boğum aralarının içi boştur. Yüksekliği 1-2 metre içinde değişmiş olur. Meyveleri, gövdeye sıkıca bağlı olan koçanların üstünde sıkışık bir halde dizilidir. Tohumların (meyvelerin) dizilişine, görünüşüne ve yapısına gore çeşitlere (tüylü, sert, yumuşak, dişli vb) ayrılır.



Oldukça sıcak iklim isteyen bir bitkidir, çimlenme sadece ısı ortalaması 10°-12° olduğu süre gerçekleşir; gelişmesi de bazı ısı ve rutubet koşullarına bağlıdır. Ek olarak mühim seviyede azotlu gübreye gereksinim duyar. En yaygın kullanımı yağ ve un elde etmek için meydana getirilen tane üretimidir. Tanelerde yağ, A vitamini ve azca oranda steroller bulunur. Unu hem hayvan yemi olarak hem de endüstride nişasta, glikoz, alkol ve yağ eldesinde kullanılır. Mısır unu bazı bölgelerde mühim bir gıda membaıdır (yurdumuzda bilhassa Karadeniz kıyılarında). Mısır püskülü şeker, yağ, reçine ve potasyum tuzları açısından zengindir. İdrar yolu hastalıkları için oldukça yararlıdır. Hayvan yemi olarak da geniş seviyede kullanım alanına haizdir.



Ek olarak mısır tanelerinin işlenmesiyle ortaya çıkan artık maddeler (irmik, mısır glüteni, mısır kepeği) değişik amaçlarla kullanılır. Mısır yetiştirildiği bölgeye gore özellikler alır. Avrupa’da çoğu zaman dişli ve sert (hayvan yemi için). ABD’de ise daha çok tatlı mısır (yiyecek olarak) yetiştirilir. Anadolu’da ilk kez sert mısır, sonralarıysa patlayan mısır yetiştirildi. Diş mısır ise sadece 1860’te ABD’dan getirildi. Bu mısırlar koşullara uygun bir halde melezleştirildi. İklim ve toprak koşulları elverişli olduğundan mısır ekimi Anadolu’da çok yaygındır. Mısırın dünyadaki ekimi buğday ve pirinçten sonrasında gelir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Mısır Bitkisi Hakkında Bilgi
Mısır Bitkisi Hakkında Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/misir-1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/msr-bitkisi-hakknda-bilgi.html
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/msr-bitkisi-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content