Omur Nedir?

Omur İsim Omur anat. Omurgayı oluşturan kemiklerden her biri, fıkra: Boyun omurları. Bel omurları. Sağrı omurları. Kuyruk omurları...

Omur
İsim
Ad: omur8.jpg



Omur
anat. Omurgayı oluşturan kemiklerden her biri, fıkra: Boyun omurları. Bel omurları. Sağrı omurları. Kuyruk omurları.




Omur İng. vertebra Omurgayı oluşturan kemik ya da azca çok kıkırdaklı parçaların her biri. Yüksek omurgalılarda sentrum denen silindir biçiminde bir beden ile içinden omuriliğin geçmiş olduğu merkezî bir delik bulunan parça.







  • Omur ve Omurga Nedir - Omur ve Omurganın Yapısı ve Görevleri






Omur
, doğrusu vertebra, omurgayı oluşturan 33-34 kemikten herbirine verilen addır. Kafatasının derhal altından başlayıp kuyruk sokumuna dek uzanırlar. Omurgada 7 tane boyun omuru (servikal vertebra), 12 tane sırt omuru (torakal vertebra), 5 tane bel omuru (lomber vertebra),5 sakral vertebra|sakral ve 4 de koksal vertebra bulunur. Bu 33 vertebranın ilk 24 tanesi birbirine eklemler vasıtasıyla bağlanmıştır. Bunlara presakral vertebralar denilir. Kalan 9 vertebradan daha üstteki 5 tanesinin birleşmesinden sakrum meydana gelmiştir. En altta bulunan ufak ve tam gelişmemiş 4 vertebranın birleşmesinden koksiks denilen kemik meydana gelmiştir.






OMUR a. Anat.

1. üst üste gelmiş olarak vücudu dik tutan belkemiğini, doğrusu omurgayı oluşturan kısa termiklerin her biri. (Bk. ansiki. böl.)

2. Omur deliği ya da kanalı, her omurun merkezinde bulunan geniş delik. (Omur deliklerinin üst üste gelmesi omuriliği içeren omurga kanalını oluşturur.) || Omur laminası, omurlarda dikensi çıkıntıyı oluşturmak suretiyle birleşen iki arka parçanın her biri.


—Zool. Yılan yıldızının kol bölütü ortasında bulunan kireçli parça.


—ANSİKL. Anat. Omurların sayısı ve biçimi değişik olabilir, fakat bunların devamlı aynı kalan özellikleri vardır; bunlar hayvanlar âleminde tüm bir şubenin, memelileri, kuşları, sürüngenleri ve balıkları içeren omurgalılar şubesinin belirgin hususi durumunu oluştururlar.

insanda, birbirinin üzerine yerleşmiş olan ve omurlararası disk denilen bağdokusal kıkırdaklarla birbirine bağlı bulunan 24 gerçek omur vardır, bunlar üç gruba ayrılır: 7 boyun omuru; ilk ikisi atlas ve eksen adını alır; 12 çift kaburgayı taşıyan 12 sırt omuru; öbürlerinden daha büyük 5 bel omuru. Bu özgür omurlara, kendi aralarında kaynaşarak sağrı kemiğini oluşturan 5 sağrı omurunu ve gene kendi aralarında kaynaşarak kuyruksokumunu oluşturan 5 ya da 6 kuyruksokumu omurunu eklemek gerekir.

Omurlar, omurganın değişik düzeylerinde bazı şekil değişimleri göstermekle beraber baizı genel özelliklerini korurlar. Her omurda şu kısımlar bulunur:

1. omur gövdesi denen şişkin bir ön kısım;

2. sinir kemeri denen ve ağzı öne bakan bir kemik kemer (kıvrılarak gövdesinin arka yüzüyle meydana getirmiş olduğu delikten omurilik geçer); buna omurga ya da omurilik deliği denir; bu kemer her iki yanda, önde ayak- çıklar, arkada ise omur yüzeyleri tarafınca meydana getirilir;

3. orta hatta ve arkada bulunan dikensi çıkıntı;

4. yatay ve enine uzantı halinde enine çıkıntılar;

5. komşu omurlarınkiyle eklemleşen ve eklem çıkıntısı denen dört dikey çıkıntı (iki üst, iki alt).

Böylece, değişik omurlar önde omur gövdeleri, arkada eklem çıkıntıları vasıtasıyla birbirleriyle temas halindedirler, iki komşu omurun sınırladığı boşluğa birleşme deliği adı verilir ve buradan omurilik sinirleri çıkar.


—Karş. anat. Omur, embriyonun sırtipi çevresinde gelişen, skleretomya kökenli kıkırdak ya da kemikten bir iskelet oluşumudur. Her omur birbirini izleyen iki bölüte ilişik taslaklardan oluşur ve iki çift kemere bitişik bir omur gövdesi ihtiva eder; sırt kemerleri birbiriyle kaynaşarak omurilik kanalını meydana getirir ve omurilik bunun içinde yer alır; karın kemerleri gövdedeki büyük damarları (aort ve ana toplardamarlar) sarıyor ve yalnız kuyruk bölgesinde kapanır. Omurların yapısı çok karmaşıktır ve bilhassa omurgalı fosillerini sınıflamakta yararlı çeşitli sınıflandırmalara olmuştur. Şekil açısından, omur gövdesi önde içbükey olanlara obrukönlüler, arkada içbükey olanlara obrukartlı' lar ve her iki yönde içbükey olanlara karma obruklular (amphicoelousı denir, iki omur içinde bulunan kıkırdak yapıdaki omur diski omurganın esnekliğini sağlar.


—Patol. Tam omur kırık ve çıkıkları sadece şiddetli travma sonucunda olabilir: düşme, ezilme. Bunlar, omuriliğin tazyik altında kalmasına ya da kesilmesine neden olan lezyonlar sebebiyle çoğu zaman öldürücü kazalardır. Buna karşılık, omurların kısmi kırıkları da ender değildir (dikensi çıkıntı, enine çıkıntı ve eklem çıkıntısı kırıkları) ve omur gövdesinin tek başına çökmesinde olduğu benzer biçimde, kalıcı kusur bırakarak ya da bırakmayarak iyileşebilir.

Omurganın edinsel bozuklukları eğilme ve vereme bağlı kemik iltihabı ya da Pott hastalığıdır. Eğilmeler şunlardır: kifoz, skolyoz ve lördoz. Omurlarda romatizma hastalıklarının birçok çeşidi görülebilir: bulaşıcı hastalıklara bağlı olan ya da olmayan omurga eklemi iltihapları, omur gövdelerinin oturmasıyla beraber artrozlar (spondilartroz), osteofıtler (papağan gagası), kalsiyum yitimi ve Paget hastalığı, osteoz benzer biçimde çeşitli özgül hastalıklar.

Kaynak: Büyük Larousse



Omur ve Omurga
Taraftan görünüşü tersine S harfine benzer ve 33 omurdan meydana gelmiştir.Omurda iki yan çıkıntı ,bir dikensi çıkıntı,omur cismi,omur deliği,omur yayları ve eklem çıkıntıları vardır.Omurlar kıkırdak disklerle bağlanarak omurgayı üst üste yerleşen omurların omur deliklerine omurga kanalını meydana getirir.Kanalın içinde omurilik bulunur.
Omurganın Görevleri:
  • Omuriliği korur.
  • Vücudun dik durmasını sağlar.
  • Kaburga ve iç organların bağlanma yerini oluşturur.
48073d1461545371 omur ve omurga nedir omur ve omurganin yapisi ve gorevleri omur ve omurga



DEVAMI


omur

isim, anatomi
  • Omurgayı oluşturan kemiklerden her biri, fıkra.


omur ingilizcesi
  • anat. vertebra





  • Omur ve Omurga Nedir - Omur ve Omurganın Yapısı ve Görevleri

 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Omur Nedir?
Omur Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/48078d1461548574-omur-nedir-omur8.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/omur-nedir.html
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/omur-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content