Dengeli beslenme” kavramı • Vücudunuzun tüm görevlerini tam olarak yapabilmesi için ihtiyaç duyduğu besin maddelerinden yeterli miktarda alı...
Dengeli beslenme” kavramı
• Vücudunuzun tüm görevlerini tam olarak yapabilmesi için ihtiyaç duyduğu besin maddelerinden yeterli miktarda alınmasına “dengeli beslenme” denir.
• Dengeli ve sağlıklı beslenmek için;
— Çeşitli ve uygun miktarda besin tüketilmelidir.
— Taze ve temiz olmalıdır.
— Sebzeler az su ile kapalı kaplarda pişirilmelidir.
— Kızartmalar sık tüketilmemeli ve kızartma yağları değiştirilmelidir.
• Paketlenmiş ürünlerin son kullanım tarihine dikkat edilmelidir.
• Besin pramidinde en sık tüketilen besin grubu tahtlardır. En az tüketilen ise yağlar ve tatlılardır. Dengeli beslenmede besin piramidine alttan yukarıya doğru azalan miktarda tüketilmelidir.
Günlük beslenmede yaş, iş, sağlık durumu önemlidir. Bir bebeğin beslenmesi ile yaşlı bir insanın beslenmesi bir olamaz. Bir sporcunun kas faaliyetleri ile masa başında oturan bir kişinin kas faaliyetleri aynı olmadığı için ihtiyaçları olan enerji miktarı ve beslenme biçimi farklıdır. Sağlık durumu nedeniyle de beslenme biçimi değişir.Resimde görülen beslenme seklinin dengeli ve sağlıklı bir beslenme olduğunu düşünüyor musunuz?
Resimde sağlıksız bir beslenme olduğu hemen farkediliyor.
Resimdeki kişinin aşırı kilolu olması genel beslenme tarzını da gösteriyor.
Hareketsiz yaşam hazır yiyeceklerle ve kızartmalarla beslenme insan sağlığı açısından zararlıdır. İhtiyacımızdan/azla alman besinler obeziteye ve damar ve eklem hastalıkları gibi birçok olumsuzluğa yol açar.
Temel Besin Grupları
[caption id="attachment_252411" align="alignnone" width="722"]

Yağlar ve Tatlılar Grubu
Bu besin grubundan olabildiğince az tüketmek önemlidir. Özellikle tatlılar bolca şeker içerdiğinden kan şekerimizin çok hızlı yükselmesine sebep olmaktadırlar ve olabildiğince uzak durmamız gerekmektedir.
[caption id="attachment_252410" align="alignnone" width="727"]

Süt Grubu
Kalsiyumca zengin olan bu grup kemiklerin ve dişlerin sağlıklı gelişiminde ve hücre çalışmasında önemli rol oynar. Her gün yetişkin bireylerin günde iki, çocukların ve gençlerin ise 3-4 porsiyon süt ve yerine geçen besinleri tüketmeleri gerekir.
[caption id="attachment_252409" align="alignnone" width="691"]

Et, Yumurta ve Kuru Baklagil Grubu
Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinlerde bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır. Bu gruptaki besinler günde iki porsiyon tüketilmelidir.
[caption id="attachment_252408" align="alignnone" width="702"]

Sebze ve Meyve Grubu
Mineraller ve vitaminler bakımından zengindirler. Büyüme ve gelişmeye yardım ederler. Hücre yenilenmesini ve doku onarımını sağlarlar alır. Bu gruptaki besinler günde en az beş porsiyon tüketilmelidir.
[caption id="attachment_252406" align="alignnone" width="726"]

Ekmek ve Tahıl Grubu
Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma, gevrek ve benzeri ürünler bu grup içinde yer alır. Tam tahıl ürünleri günde altı porsiyon tüketilmelidir.
Konuyla İlgili Meslekler
Diyetisyen; sağlığın korunması ve yaşam kalitesinin artırılması için kişiye özel veya toplu olarak sağlıklı beslenme plan ve programlarını düzenleyen kişidir.Bir başka tanımlamayla Yiyeceklerin, miktarı, besin değeri, yeme sıklığı gibi konularda sağlığın korunması için kişiye özel ya da toplu beslenme çizelgeleri hazırlama, diyet konusunda eğitim verme
Gıda mühendisi; gıdaların işlenmesinde, paketlenmesinde, yeni gıdaların üretilmesinde araştırma ve denetim görevi yapan kişidir.Gıdaların işlenmesi, paketlenmesi, taşınması saklanması üretimi, besin değeri ve çeşitliliklerinin artırılması anlamında araştırma ve denetimini sağlama
Aşçı; besinleri çeşitli yöntemlerle yenebilecek duruma getiren kişidir.Besinleri özelliklerine göre çeşitli pişirme teknikleriyle bir araya getirme, yiyecek hazırlama ve mutfak yönetimi
Diyet ile perhiz kavramları arasındaki fark
Diyet: Çeşitli ve uygun besinlerin tüketilmesidir.
Perhiz.- Günlük yiyecek ve içeceklerde miktar ve çeşit bakımından düzenleme yapılmasıdır.
örnek: Şeker hastalarının, karbonhidrat içeriği az olan besinler tüketmesi.
Günlük hayatta diyet kavramı zayı/tamak için öğünlerde yapılan düzenleme anlamında kullanılmaktadır. Ancak bu tanımlama yanlıştır.
YORUMLAR