Dengeli ve Sağlıklı Beslenme 5.Sınıf

Dengeli beslenme” kavramı • Vücudunuzun tüm görevlerini tam olarak yapabilmesi için ihtiyaç duyduğu besin maddelerinden yeterli miktarda alı...

Dengeli beslenme” kavramı
• Vücudunuzun tüm görevlerini tam olarak yapabilmesi için ihtiyaç duyduğu besin maddelerinden yeterli miktarda alınmasına “dengeli beslenme” denir.
• Dengeli ve sağlıklı beslenmek için;
— Çeşitli ve uygun miktarda besin tüketilmelidir.
— Taze ve temiz olmalıdır.
— Sebzeler az su ile kapalı kaplarda pişirilmelidir.
— Kızartmalar sık tüketilmemeli ve kızartma yağları değiştirilmelidir.
• Paketlenmiş ürünlerin son kullanım tarihine dikkat edilmelidir.
• Besin pramidinde en sık tüketilen besin grubu tahtlardır. En az tüketilen ise yağlar ve tatlılardır. Dengeli beslenmede besin piramidine alttan yukarıya doğru azalan miktarda tüketilmelidir.

Günlük beslenmede yaş, iş, sağlık durumu önemlidir. Bir bebeğin beslenmesi ile yaşlı bir insanın beslenmesi bir olamaz. Bir sporcunun kas faaliyetleri ile masa başında oturan bir kişinin kas faaliyetleri aynı olmadığı için ihtiyaçları olan enerji miktarı ve beslenme biçimi farklıdır. Sağlık durumu nedeniyle de beslenme biçimi değişir.

Resimde görülen beslenme seklinin dengeli ve sağlıklı bir beslenme olduğunu düşünüyor musunuz? 
Resimde sağlıksız bir beslenme olduğu hemen farkediliyor.
Resimdeki kişinin aşırı kilolu olması genel beslenme tarzını da gösteriyor.
Hareketsiz yaşam hazır yiyeceklerle ve kızartmalarla beslenme insan sağlığı açısından zararlıdır. İhtiyacımızdan/azla alman besinler obeziteye ve damar ve eklem hastalıkları gibi birçok olumsuzluğa yol açar.


Temel Besin Grupları






[caption id="attachment_252411" align="alignnone" width="722"] Yağlar ve Tatlılar Grubu[/caption]

Yağlar ve Tatlılar Grubu 
Bu besin grubundan olabildiğince az tüketmek önemlidir. Özellikle tatlılar bolca şeker içerdiğinden kan şekerimizin çok hızlı yükselmesine sebep olmaktadırlar ve olabildiğince uzak durmamız gerekmektedir.

 

 

[caption id="attachment_252410" align="alignnone" width="727"] Süt Grubu[/caption]

Süt Grubu 
Kalsiyumca zengin olan bu grup kemiklerin ve dişlerin sağlıklı gelişiminde ve hücre çalışmasında önemli rol oynar. Her gün yetişkin bireylerin günde iki, çocukların ve gençlerin ise 3-4 porsiyon süt ve yerine geçen besinleri tüketmeleri gerekir.

 

 

[caption id="attachment_252409" align="alignnone" width="691"] Et, Yumurta ve Kuru Baklagil Grubu[/caption]

Et, Yumurta ve Kuru Baklagil Grubu 

Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinlerde bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır. Bu gruptaki besinler günde iki porsiyon tüketilmelidir.

 

 

 

[caption id="attachment_252408" align="alignnone" width="702"] Sebze ve Meyve Grubu[/caption]

Sebze ve Meyve Grubu
Mineraller ve vitaminler bakımından zengindirler. Büyüme ve gelişmeye yardım ederler. Hücre yenilenmesini ve doku onarımını sağlarlar alır. Bu gruptaki besinler günde en az beş porsiyon tüketilmelidir.

 

 

 

[caption id="attachment_252406" align="alignnone" width="726"] Ekmek ve Tahıl Grubu[/caption]

 

Ekmek ve Tahıl Grubu 
Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma, gevrek ve benzeri ürünler bu grup içinde yer alır. Tam tahıl ürünleri günde altı porsiyon tüketilmelidir.

 


Konuyla İlgili Meslekler 

Diyetisyen; sağlığın korunması ve yaşam kalitesinin artırılması için kişiye özel veya toplu olarak sağlıklı beslenme plan ve programlarını düzenleyen kişidir.Bir başka tanımlamayla Yiyeceklerin, miktarı, besin değeri, yeme sıklığı gibi konularda sağlığın korunması için kişiye özel ya da toplu beslenme çizelgeleri hazırlama, diyet konusunda eğitim verme

Gıda mühendisi; gıdaların işlenmesinde, paketlenmesinde, yeni gıdaların üretilmesinde araştırma ve denetim görevi yapan kişidir.Gıdaların işlenmesi, paketlenmesi, taşınması saklanması üretimi, besin değeri ve çeşitliliklerinin artırılması anlamında araştırma ve denetimini sağlama

Aşçı; besinleri çeşitli yöntemlerle yenebilecek duruma getiren kişidir.Besinleri özelliklerine göre çeşitli pişirme teknikleriyle bir araya getirme, yiyecek hazırlama ve mutfak yönetimi


Diyet ile perhiz kavramları arasındaki fark
Diyet: Çeşitli ve uygun besinlerin tüketilmesidir.
Perhiz.- Günlük yiyecek ve içeceklerde miktar ve çeşit bakımından düzenleme yapılmasıdır.
örnek: Şeker hastalarının, karbonhidrat içeriği az olan besinler tüketmesi.
Günlük hayatta diyet kavramı zayı/tamak için öğünlerde yapılan düzenleme anlamında kullanılmaktadır. Ancak bu tanımlama yanlıştır.

 

 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Dengeli ve Sağlıklı Beslenme 5.Sınıf
Dengeli ve Sağlıklı Beslenme 5.Sınıf
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/08/sa%C4%9Fl%C4%B1ks%C4%B1z-beslenme-300x182.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/dengeli-ve-saglkl-beslenme-5snf.html
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/dengeli-ve-saglkl-beslenme-5snf.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content