Deri Nedir? Derinin Yapısı Nasıldır? Derinin Bölümleri ve Görevleri

1 Ten Ne Anlamına gelir? Derinin Yapısı 3 Derinin Görevleri Nedir? Ten Ne Anlamına gelir? Derinin Yapısı Vücudumuzu bir örtü benzer biçi...


  • 1 Ten Ne Anlamına gelir? Derinin Yapısı



  • 3 Derinin Görevleri Nedir?

  • Ten Ne Anlamına gelir? Derinin Yapısı



    Vücudumuzu bir örtü benzer biçimde saran derinin altında vücudu sıcak tutan bir yağ tabakası vardır. Bu yağ tabakası yardımıyla pek çok darbeden vücut korunmuş olur. Derinin üstünde ter bezleri mevcuttur ve bu tür şeyler boşaltıma yardım ederler. Ten solunumu nemli vücut yüzeyinde gerçekleşir. Hücrelerde oluşan (O2)oksijen gene difüzyonla atılır. CO2 ‘de difüzyonla atılır. bu canlıların gelişmiş organları yoktur.dış ortamla gaz alışverişi nemli deriden difüzyonla geçer.Derinin nemli kalması mukus tabakası ile gerçekleşir.



    insan derisi


    Derinin Kısımları Nedir?



    Derinin alt bölümlerini korumuş olan tabakadır. Bu tabakada kan damarları ve sinirler bulunmaz. Üst derinin en dış kısımı ölü hücrelerden meydana gelmiştir. Bu bölümün altında diri hücrelerden oluşan bir katman mevcuttur. Bu katman, deriyi güneşten gelen zararı olan ışınlardan korur. Üst deride bununla birlikte derinin rengini belirleyen hücreler de vardır.



    Üst deriye bakılırsa daha kalınca olan alt ten, diri hücrelerden oluşur. Alt deride kan damarları, kıl kasları, sinirler, ter bezleri, yağ bezleri, kıl kökleri ve duyu almaçları yer alır. Bu bölümün en altında ise yağ tabakası mevcuttur. Yağ tabakası vücudu çarpmalara ve vurmalara karşı korur ve vücudun ısı kaybını önler. Burada yer edinen ter bezleri, terleme ile boşaltıma destek verir.


    Derinin Görevleri Nedir?



  • Koruma: Vücudu dıştan gelen travmalara ve mikroorganizmalara karşı korur


  • Vücut ısısını ayarlama: Hipotalamus da bulunan ısı merkezi esas ısıyı ayarlayan bölümdür. Vücudumuz soğukta kaldığında dermisde yer edinen erektör kaslar yardımıyla kıllarımız dik bir hal alır ve ter atımına yarayan gözeneklerimiz kapanarak ısı kaybı önlenir.


  • derinin görevleri



  • Duyu işlevi: Dermis tabakasında yer edinen reseptörler; soğuk,üzüntü,sıcak,tazyik,dokunma benzer biçimde duyuların alınmasını sağlar


  • Salgı ve boşaltım: Toksik maddeler ter ve yağ bezleri vasıtasıyla deriden dışarı atılabilmektedir.


  • Salgı ve boşaltım: Toksik maddeler ter ve yağ bezleri vasıtasıyla deriden dışarı atılabilmektedir.


  • D vitamin sentezine destek: Güneş ışını D vitamini üretiminde temel içeriktir ten de güneş ışınlarını alır.


  • Alt derideki duyu almaçları sıcak, soğuk, tazyik, sertlik, yumuşaklık benzer biçimde duyuları algılar. Duyu almaçları ile alınan duyular, sinirler kanalıyla beyne iletilir ve burada değerlendirilip algılanır. Derinin her yerinde aynı oranda duyu almacı yoktur. Bu sebeple de idrak etme duyusu derimizin her bölgesinde aynı değildir. Parmak uçları, dudaklar benzer biçimde bölgelerde idrak etme daha fazladır.



    Ten hastalıkları fiziki sebeplerle (kesici, ezici vb. cisimler ile kimyasal maddeler benzer biçimde) oluşabildiği benzer biçimde parazitler sebebiyle de ortaya çıkabilmektedir. Ekranda görülen pencereden bazıları mantar hastalıkları ile pire ve kene benzer biçimde parazitlerin ısırmalarından meydana gelen ten bozukluklarıdır. Ten iltihaplanmalarına neden olan bir takım mikroorganizmalar da derideki herhangi bir yaranın üstüne kolayca yerleşebilir. Alerjik ten hastalıkları içinde ise kurdeşen ve egzama sayılabilir. Bir takım ten hastalıklarının teşhisinde dermatoskop ismi verilen aygıt kullanılır.



    Açık tene haiz ve vücudunda çok sayıda ben bulunan kimselerle, daha evvel aile üyelerinden birisi ten kanserine yakalanmış kişilerin vücutlarındaki güneş lekeleri ve benler dermatoskop ile incelenir. Dermatoskop ile meydana getirilen araştırma sonucunda risk altında olduğu belirlenen kişilere ya ilaç tedavisi uygulanır ya da cerrahi müdahalede bulunulur.



  • Çevresel Sinir Sistemi Nedir? Çevresel Sinir Sisteminin Kısımları ve Görevleri


  • Canlıların Ortak Özellikleri


  • Tabii Kaynak Nedir? Tabii Kaynaklar ve İnsan Faaliyetleri
  • YORUMLAR

    Ad

    Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
    ltr
    item
    Ders Kitapları Konu Anlatımı: Deri Nedir? Derinin Yapısı Nasıldır? Derinin Bölümleri ve Görevleri
    Deri Nedir? Derinin Yapısı Nasıldır? Derinin Bölümleri ve Görevleri
    http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/insan-derisi.jpg
    Ders Kitapları Konu Anlatımı
    https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/04/deri-nedir-derinin-yaps-nasldr-derinin.html
    https://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/04/deri-nedir-derinin-yaps-nasldr-derinin.html
    true
    5083728687963487478
    UTF-8
    Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content