1 Hayvan Ne Anlamına gelir? 3 Hayvanların Üremeleri ve Gelişimleri Hayvan Ne Anlamına gelir? Hayvanların Karakteristik Özellikleri Hayva...
1 Hayvan Ne Anlamına gelir?
3 Hayvanların Üremeleri ve Gelişimleri
Hayvan Ne Anlamına gelir?
Hayvanların Karakteristik Özellikleri
Hayvanları başka canlılardan ayrıştıran bir sürü karakteristik farklar vardır. Hayvanlar ökaryotiktir ve genellikle çok hücrelidirler. Bu onları bakteriler ve protozoalardan ayırır. Heterotrof (dışbeslenen), kendi besinlerini üretememeleri onları bitkiler ve alglerden ayırır. Sert bir hücre duvarlarının olmayışı da onları bitkiler, algler ve mantarlardan ayırır. Hayvanlar bir takım yaşam evreleri hariç hareketlidirler. Bir sürü hayvan türü embriyo evresinde Blastula evresinden geçer ki bu hayvanlara özgü bir evredir.
Hayvanların Üremeleri ve Gelişimleri
Nerede ise tüm hayvanlar çiftleşerek ürerler. Yetişkinler diploid ya da polidiploidtir. Herbirinin kendine özgü üreme hücresi vardır. Bir sürü hayvan çiftleşerek üremeye yatkındır. Pek çok hayvan güneş ışığı enerjisini dolaylı yollardan kullanarak gelişir, büyür. Hayvanların aksine bitkiler bu ışığı [Fotosentez] ile direkt rahat şekerler üretmek için kullanır. Bitkiler, havadan almış olduğu karbon dioksit (CO2) ve topraktan almış olduğu su (H2O) moleküllerini ışık enerjisini kullanarak kimsayal bir tepki sonucu Glikoz şekeri (C6H12O6) dönüştürür ve son olarak açığa Oksijen çıkar (O2). Elde edilmiş bu şeker bir süre sonra bitkinin büyümesi için kullanılır. Hayvanlar bu bitkileri yediklerinde ya da bu bitkileri yiyen hayvanları yediklerinde bitkilerin içinde bulunan şekeri almış olurlar. Hayvanların üç üreme şekli vardır:
Rahat Bir Şekilde Hayvanların Sınıflandırılması
Agnotozoa – Rahat hayvanlar
Omurgasızlar
Eumetazoa – Gerçek dokusu olanlar; Radiata – Radial simetrili canlılar, Bilateria – Bilateral simetrili canlılar
Omurgalılar
Craniata – Gerçek kafataslılar; Agnatha – Çenesizler, Gnathostomata – Gerçek çeneliler, Pisces – Balıklar, Tetrapoda – Dört üyeliler, Amphibia – İki yaşamlılar, Reptilia – Sürüngenler, Aves – Kuşlar, Mammalia – Memeliler
Omurgalılar:Vücutlarının sırt tarafında bir sinir kordonu vardır.İç iskelet eklemlidir. İskelete bağlı kaslar hareketi sağlar.Hepsinde beynimiz ve beyini korumuş olan kafatası vardır.Dolaşım sistemleri kapalıdır.Holozoik olarak beslenirler.Pek çok ayrı eşeylidir.Balıklar, kuşlar, kurbağalar, sürüngenler ve memeliler olmak suretiyle beş sınıfa ayrılırlar.
1 – Balıklar
Vicutları pullarla örtülüdür.İç iskelet kemikten ya da kıkırdaktan oluşmuştur.Solungaç solunumu yaparlar.Kalpleri iki odacıklıdır. Kalplerinde devamlı kirli kan vardır.Vücutlarında temiz kan dolaşır.Soğuk kanlı hayvanlardır. Boşaltım organları mezonefros tipi böbreklerdir.Boşaltım maddelerinin, üreme hücrelerinin ve sindirim artıklarının toplandığı kloak denilen yapıya sahiptirler. Örnek:köpek balığı, alabalık, sazan.
2 – Kuşlar
YORUMLAR