1 Parazitler ve Ten Hastalıklar 3 Parazitlerin Gelişme Evresi Parazitler ve Ten Hastalıklar Aslına bakarsanız bir sürü hastalığın sebebi...
1 Parazitler ve Ten Hastalıklar
3 Parazitlerin Gelişme Evresi
Parazitler ve Ten Hastalıklar
Aslına bakarsanız bir sürü hastalığın sebebi parazitlerdir. En malum parazit türü sığır, kedi ve köpeklerde yaşayan şeritlerdir. Şeritler hayvana ilk yerleştikleri süre kist halinde olurlar. Hayvana yerleştikten sonrasında zaman içinde kistini kırar ve hayvandan beslenerek olgunlaşır ve hayvanın bağırsak kısmına yerleşir.
Benzeri durumlar çoğu zaman ya konağın zarar görmesi ya da bağışıklık sisteminin uyum göstermesi ile sonuçlanır. Bir takım kurt türleri nadirende olsa beynimiz ve karaciğer benzer biçimde organlara zarar verebilmektedir. Gezici bir parazit olan askaris yoğun vakalarda çok yaygın olmasada kazara akciğere girerek çıkamayabilir ya da karaciğerde apseye niçin olabilir. Ölümcül durumlar genel anlamda hatalı konaklarda görülmektedir.
Parazitlerin Verdiği Zararlar
Parazitler genel olarak organizmayı tahrip etmekte soyucu, sömürücü, mekanik olarak etkilemekte ve başka hastalıklara canlıları dispoze kılmaktadırlar. Paraziterlerin nerede ise tüm salgıları, sindirilmemiş artıkları organizma için toksiktir. Bununla birlikte bir takım parazitlerin hususi toksinleri vardır. Bu tarz şeyleri salgılayarak hücre ve dokuları eritirler, kanın pıhtılaşmasına engel olurlar. Bu toksinlerle organizma tedricen zehirlenir. Alyuvarları erittiğinden anemi meydana gelir. Kan tablosu değişiyor. Toksinlerin sinir sistemine de tesiri vardır. Bunun sonucu kimi zaman felçler ve kuduz benzeri semptomlar meydana gelir. Gelişmede gerilik meydana gelir. Genital organların küçüldüğü, atrofiye olduğu, tenasüli kudretin azaldığını bildiren araştırmalar vardır.
Parazitlerin Gelişme Evresi
Parazitler de birer diri varlık oldukları için gelişimleri, büyümeleri için beslenmek zorundadırlar. Gıdalarını organizmadan temin ederler. Sayıları fazlalaştıkça aldıkları besin miktarı artacağından organizmanın zayıflamasına, verilen gıdadan tam istifade edememesine, yem miktarı arttırıldığı vakalarda ölümlere sebep olmaktadırlar.
Parazitler mekanik olarak da organizmaya zarar vermektedirler. Bulundukları organlara mekanik olarak tazyik yapmaktadırlar. Bunların sayısı kadar bulundukları organın da önemi vardır. Beynimiz, göz benzer biçimde nazik organlarda bulundukları süre, sayıları az da olsa meydana getirdikleri tesir büyüktür. Hücre parazitleri çoğalırken hücreleri parçalarlar. Bir takım parazitler safra kanalını tıkayarak sarılık meydana getirirler. Bir takım parazitler de, mesela bağırsakta yaşayanların tanesi bir araya gelmiş olarak bağırsakları tıkarlar ve şiddetli hazımsızlıklara sebep olurlar. Parazitlerin genç şekilleri organizmada göç ederken başka bir takım hastalık etkenlerini de bununla beraber sürükledikleri benzer biçimde, zayıf düşürdükleri organizmalarda salgın hastalıkların rahatlıkla etkimesine sebep olurlar. Bundan ötürüdür ki, paraziter hastalıklara yakalanan hayvanlarda başka hastalıklar da rahatlıkla yerleşebilmektedir. Parazitlerden mütevellit metabolik bozukluklar, vitamin hormon dengesinin bozulması, özelikle hayvanların iyi beslenemedikleri hallerde tabii direncin bozulması sonucu parazitlerin tesirleri çoğalmaktadır.
Paraziter hastalıklar belirgin bir biçimde dikkat çekmediği, ölüm vakaları görülmediği hallerde, bunların meydana getirdikleri verim düşüklüğünü kati olarak hesaplamak güçtür. Paraziter hastalıklarda görülen semptomlarla, klinik olarak hastalığı teşhis etmek zor olsa gerek. Ama parazitin kendisini ya da gelişme devirlerini görmek ile kati teşhis konur. Bir takım hallerde paraziter hastalık beraber seyreder ki bu şekilde durumlarda telefat artar.
YORUMLAR