Abd Nedir?

ABDa.(ar.'abd).Esk. 1. Kul. *2. Köle: "Aslı pâke lûtl edersen abd olur." (Halim Efendi XIX.yy.) 3.Kimi erkek adları nı...

ABDa.(ar.'abd).Esk. 1. Kul. *2. Köle: "Aslı pâke lûtl edersen abd olur." (Halim Efendi XIX.yy.) 3.Kimi erkek adları

nın oluşumunda Tanrı'nın sıfatlarıyla birlikte yer alır: Abdûlcelil, Abdurrahman vb. *4.Abd-i âciz,konuşma ve yazı dilinde saygı ve alçakgönüllülük belirtir: Abd-i âcizleri. Abd-i âciziniz vb.

* isl.huk. Abdi atik, özgürlüğüne kavuşmuş köle. (Bk. ansikl. böl.) || Abdi dâl. kaçma kastı olmadan yolunu kaybederek sahibinin evine dönemeyen köle.|| Abdi mahcur, evlenme ve borçlar hukukuyla ayni haklara ait tasarrufları yapmaktan menedilmiş olan köle. (Böyle bir kölenin yapacağı nikâh, alım, satım, ödünç ve rehin, sahibi tarafından onaylanmadıkça geçersizdir.)|(Aöd/ me'sûr, düşmana esir düşmüş köle. ||Abdi me'zûn, ticaret yapmasına açıkça ya da dolaylı izin verilen köle. (Böyle bir köle ticaret hukukunun kapsamına giren tüm işlemleri yapmaya yetkilidir. Az miktarda hediye verebilir ve kendine ikramda bulunana ikramda bulunabilir. Ancak ödünç veremez, bağışta bulunamaz ve kefil olamaz. Efendisinin onayı olmadan evlenemez. Köleye izin verilmesi ve bunun hukuksal sonuçları İslam hukukunda ayrı bir bölüm oluşturur.) [-* KİTAB üL-ME'ZUN ]




*ANSİKL. Müslümanlık da.musevilik gibi, kölelik kurumunu kabul ederek yasal saymıştır. Araplarda erkek kölelere abd denildiği gibi memluk da denirdi. Hz. Muhammet'in arap kabileleriyle yaptığı savaşlarda tutsak edilen erkek, kadın ve çocuklar fidyei necat(kurtarmalık) verilmezse köle durumuna düşerlerdi. İslam hukukunda, köleler sahiplerinin malı sayılırlar. Hiçbir hakka sahip değillerdir, satılabilir, alınabilir, hibe edilebilirler. Kazançları da sahiplerinindir. Bir erkek köle, iki kadın köleyle (maliki mezhebinde dört) ni- kâhlanabilir. Ancak, bunlardan doğacak çocuklar da sahiplerinin kölesi olurlar. Bir köleyi yalnız sahibi azat edebilir. Sahibi, bir köleye "ben öldükten sonra özgürsün†derse, artık bu sözünden dönemez. Azat edilmiş bir köleyi öldüren kişinin yükümlendiği diyet (kan parası), kölenin eski sahibine ya da mirasçılarına ödenir. Özgür kılınmış bir köle öldüğünde, mirası eski sahibine, o da ölmüşse mirasçılarına kalır.



Türkçe - Türkçe sözlük abd anlamı



turkcetoturkceTürkçe anlamı:
abd; (arapça) kadın ismi - köle, hizmetçi, itaat edici. kul. sonuna allah'ın isimleri getirilince bazı isimler meydana gelir. abdullah, abdurrahim, abdulmelik gibi.

Osmanlıca - Türkçe sözlük abd anlamı


osmanlicatoturkceTürkçe anlamı:
abd; kul, köle, allah'ın kulu. mahluk, insan. hizmetçi. (hür'ün zıddı). abd kelimesi allah'ın bazı isimleriyle birleştirilerek erkek isimleri meydana getirilir. abdullah (allah'ın kulu). abdulbâki (ebedi olan allah'ın kulu) gibi. bu isimleri taşıyan insanlar buna lâyık olmaya çalışmalıdırlar.



ABD


En yaygın anlamı "kul"dur. Di-' timizde kullanılmakta olan "âbid" (ibadet eden), "ma'bud" (ibadet edi­len), ubudiyet" (kulluk) kelimeleri de aynı köktendir. Bu kelime, Allah'ın adlaından herhangi biriyle birleşerek birçok insana isim olmuştur: Abdul­lah, Abdülaziz, Abdüllatif, Abdülme-cid... gibi. Hepsi "Allah'ın kulu" de­mektir. Bütün ilahi dinlerde insan, Allah Teâlâ karşısında abd (kul) du­rumundadır. Peygamberler de bu kul­luğa dahildir.

İnsanın yaratılış sebebi, Allah'ın varlığım bilmesi ve O'na ibadet (kul­luk) etmesidir. Cinler de bu anlayışın kapsamındadır. Bu konuya açıklık getiren birçok Kur'an ayeti vardır. "Cinleri ve insanları ancak bana kul­luk etmeleri için yarattım" (Kur'an-ı Kerim, 51/56) anlamındaki ayet bun­lara bir örnektir.

Abd kelimesi köle yerine de kul-lanılmıştır. "Abdü'l-Ömer" "Ömer'­in kölesi" demektir.

Osmanlı toplumunda hatta seyrek de olsa günümüzde bir alçakgönüllü­lük ifadesi olarak "abd-i âciz" şek­linde de kullanılmış ve kullanıl­maktadır.



Sebep: Moderaör Eklemesi








Abd


Sözlükte "kul" demek olan "abd" kavramı Kur'ân'da; "kul" ve "kullar" şeklinde yalın olarak veya "kullarım", "kullarımız" ve "Allah'ın kulları" şeklinde Allah'a izâfet ile genel olarak bütün insanları ifade etmek için; bazen de "mü'min kullar", "ihlaslı kullar", "muttakî kullar", "bilgin kullar", "sâlih kullar" ve "şükreden kullar" şeklinde sıfat ve övgü ifadesi olarak kullanılmıştır. Çoğulu¸ "abîd" ve "ibâd"dır (Bakara, 2/23, 178; İsrâ, 17/3; Meryem, 19/63; Enbiya, 21/26; Neml, 27/15,19; Fâtır, 35/28, 31; Sâd, 38/83; Zümer, 39/53; İnsan, 76/6) (İ.K.)












 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Abd Nedir?
Abd Nedir?
http://www.turkcebilgi.com/_assets/images/bayrak/to/turkce.png
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/abd-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/abd-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content