Çoğu zaman, ‘Yılın Bitkisi’ unvanına layık görülen mütevazı Adaçayı, kurutularak çay yapılır ve sıklıkla bu şekilde tüketilir. Yemeklere ta...
Çoğu zaman, ‘Yılın Bitkisi’ unvanına layık görülen mütevazı Adaçayı, kurutularak çay yapılır ve sıklıkla bu şekilde tüketilir. Yemeklere tat kattığı da bilinen adaçayı, 80 santimi geçmeyen ağaçlarda yetişir ve genellikle ılıman iklimleri tercih eder. Ağırlıklı olarak İzmir bölgesinde yetişir. A vitamini deposudur. Yüksek oranlarda kalsiyum, potasyum, demir ve magnezyum içerir. Tüylü ve beyazımsı bir renkte olan yapraklarının kurusunu toz halinde bulabilmek mümkündür. Seçerken; yapraklarını küflü, lekeli ve solgun olmamasına dikkat edilmeli. Plastik torbalar içerisinde buzdolabında aylarca muhafaza edilebilir.
Gebelik dönemlerinde adaçayından uzak kalınması gereklidir. Fazla kullanılması durumunda midede sorunların oluşmasına neden olabilir. Sara hastalarının da adaçayından mutlaka uzak durması gerektiğini tavsiye eden uzmanlar vardır. Erkeklerde sperm oranını azalttığı yönünde iddialar bulunur. Buna benzer sorunları olan kişilerin hekimlere danışarak tüketmeleri tavsiye edilir. 13. asırdan kalma bir dizede Adaçayı şöyle övülüyor: “Eğer dikmişsen adaçayını bahçeye, ne gerek var ölmeye!
Cilt sağlığına önem verenler için mükemmel bir bitkidir. İçeriği fenolik asitler, antioksidanlar ve uçucu yağlar ile öne çıkar. Betakaroten ile dolu olduğu için potansiyel bir anti kanser maddesidir. Cilde faydalarından ve yaşlılığı geciktirici etkilerinden dolayı kozmetik dünyasında da kullanılmaktadır. Saç sağlığı için de kullanılır. A, C, B6 ve K vitaminleri açısından zengindir. Stres ve depresyona karşı çok etkilidir. Düzenli kullanıldığında hafızayı güçlendirir. Diyabet ile mücadele edenlerde kolesterolü düşürme potansiyeli olduğu ortaya konulmuştur. Romatizmadan kaynaklanan enfeksiyon hastalıklarına karşı faydalıdır. Kalp sağlığını korur. Sindirim ve ishale iyi gelir.
Adaçayının hazırlanışı gayet kolaydır. İki çay kaşığı ada çayının üzerine haşlanmış suyu dökerek demlenmeye alabilirsiniz. Genelde bu şekilde tadı acı olabileceğinden; bal ve limon ilavesiyle acımsılığını giderebilirsiniz. Günde 1 veya 2 fincan adaçayı tüketimi yeterlidir.
YORUMLAR