Ağırlık Nedir? (Kısaca)

Bilimsel mealde ağırlık ile ilgili genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Ağırlık nedir, ağırlık merkezi niçin önemlidir? Bir cismi yer...

Bilimsel mealde ağırlık ile ilgili genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Ağırlık nedir, ağırlık merkezi niçin önemlidir?



AğırlıkBir cismi yere doğru çeken kuvvetin tutarına o cismin ağırlığı denir. Cisimlerin ağırlığı dünya yüzünde bulundukları yere gore değişiyor. Fakat, ağırlığı kütle ile karıştırmamak gerekmektedir. Ağırlık türlü yüksekliklerde, türlü yerlerde değişmiş olduğu halde kütle değişmez.



Bir cisim dünyanın merkezinden uzaklaştıkça ağırlığı azalır. Dünya kutuplarda basık olduğundan, ekvatorda 1000 kilo gelen bir demir parçası kutuplarda beş kilo daha ağırlaşır. Yeryüzünden dünyanın merkezine doğru gidildikçe de ağırlık azalır. Tam dünyanın merkezinde ise asla ağırlık kalmaz, çünkü cisim üstüne her yönden aynı çekim kuvveti düşer.



Ağırlık merkezi: Bir cismin her noktasına tesir icra eden yer çekimi kuvvetleri bileşkesinin uygulama noktasına ağırlık merkezi denir. Hareket eden ya da duran bir cismin denge halinde kalabilmesi için, ağırlık merkezi dik izdüşümünün dayanma tabanı içine ya da dayanma merkezine düşmesi gerekir. Ağırlık merkezi tüm mekanik vakalarda mühim bir rol oynar. Cisimlerin ağırlık merkezi deneyle bulunmaktadır.



Ağırlık ölçüleri: Cisimlerin ağırlığı tartı yolu ile anlaşılır. Tartmak, bir cismi ağırlığı malum başka bir cisimle karşılaştırmak anlamına gelir. Memleketimizde kullanılan ağırlık ölçüleri metre sistemine göredir. Bu sistemde ölçüler birbirleriyle onlu olarak oranlıdır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Ağırlık Nedir? (Kısaca)
Ağırlık Nedir? (Kısaca)
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/agirlik-351x185.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/agrlk-nedir-ksaca.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/agrlk-nedir-ksaca.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content