Ahmed Nedir ? 1.Çok övülmüş, sevilmiş kişi 2. Allah'a şükreden kişi 3. Peygamberimizin isimlerinden biridir. Bu sebeple de günüm...
Ahmed Nedir ?
1.Çok övülmüş, sevilmiş kişi 2. Allah'a şükreden kişi 3. Peygamberimizin isimlerinden biridir. Bu sebeple de günümüzde çok fazla kullanılmaktadır.
1.Çok övülmüş, sevilmiş kişi 2. Allah'a şükreden kişi 3. Peygamberimizin isimlerinden biridir. Bu sebeple de günümüzde çok fazla kullanılmaktadır.
Peygamberimizin (a.s.) Kur'ân'da zikredilen isimleri "Ahmed" (Sâf, 61/6) diğeri de "Muhammed"dir (Fetih, 48/29; Muhammed, 47/2, 3/144). Her iki isim de "övülmüş" demektir. Peygamberimiz (a.s.); fiilleri, sözleri, ahlâkı ve davranışlarıyla övüldüğü için "Muhammed", kendisinden önceki Peygamber ve insanlardan daha çok övüldüğü için "Ahmed" ismi ile nitelenmiştir.
AHMET ya da AHMED, Çok övülmüş, en çok övülen.
- Ahmet, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) Müslümanlar tarafından kullanılan adlarından biri. Mahmut (övülen), Hamit (yüksek derecede Allah'ı öven) sözcüklerinin üst düzeydeki biçimi. Hicri II yy'ın başlarından sonra kullanılmaya başlandı. Bu adın Müslümanlarca Hz. Muhammed'e (s.a.v.) verilmesi, Kur'an'ın Saf Suresi'nin (LXI) 6 ayetine dayanır.Bu ayette Hz. İsa (a.s.) İsrailoğulları'na: ''Benden önceki Tevrat'ı doğrulayıcı ve benden sonra gelecek, adı Ahmet olan peygamberi de müjdeleyici olarak geldim" der. İncil'de bu ayete paralel bir parça yoktur. Ancak, Ahmet'in, İncil de "ünlü" anlamına gelen Periklytos'un çevirisi olduğu öne sürülür.Periklytos'un ise, İncil de (Yuhanna XIV, 16; XV, 23-27) geçen Parakletos sözcüğünün bozulmuş biçimi olduğu sanılmaktadır. Sözcük Yuhanna İncilinde "tesellicı" anlamına kullanılarak Türkçeye şu biçimde çevrilmiştir: "Ben de Babaya yalvaracağım, ve o size başka bir Tesellici, Hakikat Ruhu'nu, verecektir, ta ki, daima sizinle beraber olsun (XIV, 16)". Hıristiyanlar, Parakletos'un Ruhu'l Kudüs ya da doğrudan Hz. İsa'nın (a.s.) kendisi anlamına geldiğini öne sürerler Müslümanlar ise, Saf Suresi'nin 6. ayetine dayanarak Ahmet'in, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) adlarından biri olduğunu kabul ederler.
Kaynak: Büyük Larousse
YORUMLAR