Akdeniz Anemisi Nedir? Neden Olur?

Akdeniz anemisi (kansızlığı) nedir? Belirtileri nelerdir? Akdeniz anemisi korunma ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi. AKDENİZ ANEMİSİ (KAN...

Akdeniz anemisi (kansızlığı) nedir? Belirtileri nelerdir? Akdeniz anemisi korunma ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi.



akdeniz-anemisiAKDENİZ ANEMİSİ (KANSIZLIĞI)



Akdeniz kansızlığı (talasemi ya da thalassaemia), temelde Akdeniz çevresinde yaşayanlarda görülen ve kalıtımla aktarılan bir kansızlık biçimidir.



BELİRTİLER



Akdeniz kansızlığının belirtileri, kansızlıkta (anemi) görülen aşırı yorgunluk ve renk solukluğudur. Çocuğun iştahı azalır ve soluğu daralır. Karaciğeri ve dalağı büyüyerek, karnının şişmesine yol açar. Akciğer kansızlığı bulunan çocuklarda, belirtiler çoğunlukla, bebek altı aylık olmadan ortaya çıkar.



NEDENLER



Akdeniz kansızlığının başlıca iki biçimi vardır: Hastalığın hem anneden, hem de babadan kalıtımla aktarıldığı büyük Akdeniz kansızlığı (thalassaemia majör); yalnızca anneden ya da yalnızca babadan kalıtımla aktarıldığı küçük Akdeniz kansızlığı (thalassaemia minör). Her iki biçim de, kan alyuvarlarındaki demir içeren ve oksijeni bedenin her yanına taşıyan kanın kırmızı boyarmaddesi hemoglobini etkiler. Hemoglobinde görülen değişiklikler, hastadan hastaya çok farklı olmakla birlikte, belirtileri her hastada aynıdır. Bilinmeyen bir nedenle bu hastalık, Akdeniz çevresinde yaşayan insanlar ile Ortadoğulu ve Asya kökenli bazı insanlarda görülmektedir.



Akdeniz kansızlığı, yalnızca anneden ya da yalnızca babadan aktarıldığı zaman, çocukta hiçbir bozukluğa yol açmayan, buna karşılık büyüyünce bu hastalığı çocuklarına geçirebildiği küçük Akdeniz kansızlığı ortaya çıkar. Hem annede, hem de babada bu belirti varsa, her dört çocuklarından birinde, hastalığın daha ciddi biçimi olan büyük Akdeniz kansızlığı görülecektir.



KORUNMA



Bu hastalığın taşıyıcısı olabilecek kadın, erkek herkes, Akdeniz kansızlığı olan bir çocuk sahibi olma risklerinin neler olduğunu güvenilir biçimde ortaya koyan kan incelemeleri yaptırmalıdır. Ayrıca günümüzde, henüz doğmamışken, dölüt üstünde de güvenilir testler yapılabilmektedir.



TEDAVİ



Akdeniz kansızlığının çeşitli biçimleri çoğunlukla aynı yöntemle tedavi edilir. Hemoglobin düzeyini değişmez tutmak, böylece dokulara oksijen sağlanmasını sürdürmek için, çocuğa düzenli olarak kan verilmesi gerekir. Bazı hasta çocuklarda bu işlem, tehlikeli bir biçimde demir birikimine yol açar ve bazı çocukların demirin idrarla dışarı atılmasını sağlayan bir ilaçla tedavi edilmesi gerekir. Bazı olgularda çocuğun dalağının çıkarılması zorunlu olur; bazen de enfeksiyonlardan korumak için antibiyotik tedavisi gerekebilir.



Akdeniz kansızlığı bulunan çocukların, normal yaşamlarını sürdürebilseler de, ömür boyu tedavi görmeleri gerekmesi, hem anne-babaları, hem de kendileri için büyük sıkıntılar yaratır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Akdeniz Anemisi Nedir? Neden Olur?
Akdeniz Anemisi Nedir? Neden Olur?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/akdeniz-anemisi-300x239.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/akdeniz-anemisi-nedir-neden-olur.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/akdeniz-anemisi-nedir-neden-olur.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content