Akdeniz Bölgesi Genel Özellikleri Nelerdir? Akdeniz Bölgesi ile İlgili Genel Bilgiler

1 Özetlemek gerekirse Akdeniz Bölgesi 3 Akdeniz Bölgesinin Arazi Yapısı Akdeniz Bölgesi hakkında ayrıntılı bilgi, Akdeniz bölgesi hakkın...


  • 1 Özetlemek gerekirse Akdeniz Bölgesi



  • 3 Akdeniz Bölgesinin Arazi Yapısı


  • Akdeniz Bölgesi hakkında ayrıntılı bilgi, Akdeniz bölgesi hakkında genel bilgi, Akdeniz Bölgesinin yer şekilleri nedir, Akdeniz Bölgesinin akarsuları nedir, Akdeniz Bölgesinin iklimi nasıldır, Akdeniz Bölgesinin nebat örtüsü nedir.



    Akdeniz Bölgesi hakkında ayrıntılı bilgi, Akdeniz bölgesi hakkında genel bilgi, Akdeniz Bölgesinin yer şekilleri nedir, Akdeniz Bölgesinin akarsuları nedir, Akdeniz Bölgesinin iklimi nasıldır, Akdeniz Bölgesinin nebat örtüsü nedir.


    Akdeniz Bölgesi hakkında ayrıntılı bilgi, Akdeniz bölgesi hakkında genel bilgi, Akdeniz Bölgesinin yer şekilleri nedir, Akdeniz Bölgesinin akarsuları nedir, Akdeniz Bölgesinin iklimi nasıldır, Akdeniz Bölgesinin nebat örtüsü nedir.


    Özetlemek gerekirse Akdeniz Bölgesi



    Akdeniz Bölgesi, Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Anadolu’nun güneyinde Akdeniz kıyısı süresince uzanır. Genişliği 120-180 km içinde değişiyor. Garp ve şimal batısında Ege Bölgesi, kuzeyinde İç Anadolu Bölgesi, doğusundaGüneydoğu Anadolu Bölgesi, güneyinde ise Akdeniz mevcuttur. Güneydoğudan Suriye ile komşudur. Türkiye’nin başka bölgelerinde olduğu şeklinde Akdeniz Bölgesi’nde de bölge sınırları ile yönetim birimleri olan illerin sınırları tümüyle çakışmaz.


    Akdeniz Bölgesinde Coğrafya



    Ismini güneyindeki denizden alan Akdeniz Bölgesi, şimal avrupada Ege Bölgesi, kuzeyde İç Anadolu Bölgesi, kuzeydoğuda Şark Anadolu Bölgesi ve doğuda Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile komşudur.



    Kıyı uzunluğu doğuda Suriye sınırından avrupada Marmaris’e kadar 1542 km’dir.



    Akdeniz Bölgesinin yüz ölçümü 89.493 km2 dolayındadır; Türkiye toplam alanının ortalama %14’ünü kaplar.



    Akdeniz Bölgesi


    Akdeniz Bölgesinin Arazi Yapısı



    Akdeniz bölgesinin arazi yapısı oldukça dağlık ve engebelidir. Bölgenin yeryüzü şekillerinin ana çizgilerini Toroslar belirler. Antalya Körfezi’nin iki yanında yer edinen Garp Toroslar, Kuzeyde Göller Yöresinde birbirine yaklaşıp sıkışır. Teke Yarımadası’nın batısında beliren Garp Toroslar, Taşeli Platosu’na kadar uzanır.



    Çoğu zaman kalker ve ofiyolitli kayalarından oluşan bu dağlar kırıklı ve kıvrımlı bir yapı gösterir. Garp Torosların en yüksek noktası Bey Dağlarındaki 3096 m’lik Kızlar Sivrisi Tepesidir. Göller Yöresi’nin kalker oluşumu, sarp dağlarının averaj yüksekliği 2000-2005 m arasındadır. Yüksek kütleler içinde Avlan, Gördes, Söğütgibi karstik kökenli çanak biçimli çukur alanlar vardır.



    Bu kesim bununla birlikte düden, obruk, mağara, yer altı dereleri, suyutan ve voklüz kaynakları şeklinde karstik şekiller bakımından da zengindir.



    Türkiye’nin, Beyşehir ve Eğridir şeklinde büyük tatlı su gölleri burdadır. Garp Toroslar, dik eğimli yamaçlarından inen bolca sulu akarsular tarafınca parçalanmış ve çoğu zaman boylamasına uzanan derin vadiler ortaya çıkmıştır. Orta Toroslar, cenup batıdaki Taşeli platosu ile şimal doğudaki Uzun Yayla içinde uzanır. Bu kesimdeki başlıca yüksek kütleler garptan doğuya doğru Bolkar Dağları, Aydos Dağları, Ala Dağlar, Tahtalı Dağları ve Binboğa Dağlarıdır.



    Orta Toroslar’ın en yüksek noktası Ala Dağlar’da 3756 m’ye yetişen Demirkazık Tepesidir. Orta Toroslar Uzun Yayla’da 1500m yüksekliğindeki bir platoya dönüşür. Orta Toroslar kuzey-güney çerçevesinde akan bolca sulu akarsular tarafınca parçalanmıştır. Göksu, 130 km uzunluğundaki Limonlu Çayı, Tarsus çayı bunların başlıcalarıdır. Bu akarsular kalker oluşumlu dağlar içinde, derinliği 1000m’yi bulan vadiler açar ve yörenin yüzey şekillerinin sert bir görünüm almasına niçin olur.



    Nur Dağları, Toroslar dağ sisteminin en güneyindeki kısmını oluşturur ve İskenderun Körfezinin doğusunda dik bir duvar şeklinde yükselir. Bu dağların, Güneydoğu Torosların başlangıcı olan Ahır Dağlarına yaklaştığı noktada yükseltisi Düziçi İlçesinin kuzeyinde Düldül Tepesi 2200 m. Osmaniye’nin Güneydoğusunda Daz Tepesi 2200 m. Dörtyol’un doğusunda Mıgır Tepesi 2243 m.yüksekliğindedir.



    Lübnan topraklarından doğarak kuzeye doğru akan ve Antakya civarlarında dik bir açıyla batıya dönen Asi Irmağı, Amik Ovasının Güneybatı ucunda, geniş tabanlı bir vadiden geçer ve Samandağı civarlarında Akdeniz’e dökülür.



    Çukurova, doğuda Amanos Dağları, avrupada ise Orta Toroslar’la sınırlanır. Bu geniş düzlük avrupada Seyhan doğuda Ceyhan ırmaklarının taşımış olduğu alüvyonlarla oluşmuş büyük bir delta ovasıdır. Çukurova’nın şimal kesimleri bu iki ırmağın kolları ile yeryer parçalanmış bir yayla görünümündedir; buna karşılık güneyde tekdüze bir hal alır. Bölgedeki en mühim akarsular doğudan batıya doğru sırasıyla Asi, Ceyhan ve Seyhan ırmakları ile Göksu, Köprü Suyu, Aksu, Eşem ve Dalaman çaylarıdır.



    Başlıca tabii göller Beyşehir, Eğirdir, Burdur ve Suğla gölleridir. Kıyılarda ise irili ufaklı pek çok lagün vardır. En mühim suni göller ise Seyhan , Çatalan, Aslantaşve Menzelet baraj gölleridir.



    Akdeniz kıyıları çoğu zaman, az girintili çıkıntılı olması ve geniş yaylar çizmesi bakımından Karadeniz kıyılarına benzer; kıyı sahanlıklarına da pek rastlanmaz. Bölgenin en garp kesiminde ise dağlar kıyıya dik uzandığı için, burada Ege kıyılarına çok benzeyen daha girintili çıkıntılı bir kıyı tipi vardır. Bu kıyıların, yakın zamanlardaki bir deniz düzeyi yükselmesi sonucu oluştuğu sanılmaktadır. Engebeli kıyının içine sokulmuş minik koylar, adalar ve yarımadalar bu yükselme sebebiyle ortaya çıkmıştır.



  • Konveksiyonel Yağış Nedir? Konveksiyonel İklim Türü


  • 7. Derslik Toplumsal Bilgiler Kitabı 2. Birim Bulmaca Çözümü


  • Kocaeli'de Ekonomik Faaliyetler ve Kocaeli'nin Nüfusunu Artıran Etkenler
  • YORUMLAR

    Ad

    Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
    ltr
    item
    Ders Kitapları Konu Anlatımı: Akdeniz Bölgesi Genel Özellikleri Nelerdir? Akdeniz Bölgesi ile İlgili Genel Bilgiler
    Akdeniz Bölgesi Genel Özellikleri Nelerdir? Akdeniz Bölgesi ile İlgili Genel Bilgiler
    http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/Akdeniz-BC3B6lgesi-2.jpg
    Ders Kitapları Konu Anlatımı
    https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/akdeniz-bolgesi-genel-ozellikleri.html
    https://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/akdeniz-bolgesi-genel-ozellikleri.html
    true
    5083728687963487478
    UTF-8
    Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content