Amasya Genelgesinin Önemi Nedir

- Kutuluş Savaşı için atılmış mühim bir adımdır. - Kurtuluş Savaşının ilk kez öne sürülen sebebi, gayesi ve yöntemi belirtilmiştir. - Türk m...

- Kutuluş Savaşı için atılmış mühim bir adımdır.
- Kurtuluş Savaşının ilk kez öne sürülen sebebi, gayesi ve yöntemi belirtilmiştir.
- Türk milleti'ne egemenliği eline alması için bir çağrıdır.
- M.Kemal yeni bir meclis ve hükümet daha doğrusu yeni bir devlet oluşturmayı amaçlıyordu.
- Geriye kalan millet yönetilmeyecek, yönetecekti.
- M.Kemal, İstanbul, Anadolu'ya egemen değildir, bağlı olmalıdır demiştir.

Amasya Genelgesi (Detay)

Ulusal Savaşım Mustafa kemal atatürk’ün önderliğinde başlamıştı; işgalci devletlerin bu şanlı direnişi durdurmaları ise mümkün değildi. Türk Milleti tarihe yön verecek yeni bir girişimi başlatmıştı bir kere. Mustafa Kemal Hükümet’in yanlış çağrısına uymayı reddetti ve 22 Haziran’da Amasya’da, ulusal bağımsızlık hareketini yaymak, Erzurum ve Sivas’ta kongreler toplamak amacıyla bir genelge hazırladı.

Kurtuluş savaşı bir işgale uğramış yurt topraklarını müdafa ve işgal kuvvetlerine karşı verilen mücadelenin ifade edilmesidir. Kısacası Kurtuluş savaşı'nın temel sebebi yada öne sürülen sebebi İşgal edilen ve düşman elinde olan toprakların yeniden kazanılmasıdır. Detaylı bir şekilde Kurtuluş savaşı'nın yada savaşım edilmesinin sebepleri Amasya genelgesi ile Mustafa Kemal Mustafa kemal atatürk ve arkadaşları tarafınca kaleme alınmış ve resmen 22 Haziran 1919 tarihinde lüzumlu şahıs ve kurumlara duyurulmuştur.

Amasya Genelgesinin Gayesi :

Türk kurtuluş hareketini şahsi bir hareket olmaktan çıkarıp, milletin birlik ve dayanışmasını elde eden ulusal bir hareket haline getirmektir. Mustafa Kemal Anadolu ve Rumeli'de kurulmuş olan ulusal cemiyetleri tek gaye ışığında birleştirmek istedi ve işte bu düşünceler içinde Erzurum ve Sivas kongrelerini toplayabilmek için Amasya Genelgesi'ni hazırladı.

Amasya Tamimi olarak malum bu genelge ile kendisinin önderliğinde başlatılan Kurtuluş Hareketi’nin ana hatları belirlenmiş oldu.

Amasya genelgesinde Kurtuluş Savaşı'nın sebepleri (Gerekçeler) şöyledir:

1. Vatanın bütünlüğü, milletin istiklâli tehlikededir.
2. İstanbul Hükümeti, üstüne almış olduğu sorumluluğu yerine getirememektedir. Bu hal, milletimizi âdeta yok olmuş göstermektedir.
3. Milletin istiklâlini, gene milletin azim ve sonucu kurtaracaktır.
4. Milletin içinde bulunmuş olduğu bu duruma gore harekete geçmek ve haklarını yüksek sesle cihana işittirmek için her türlü etki ve denetimden uzak ulusal bir heyetin varlığı zaruridir.
5. Anadolu’nun her bakımdan emniyetli yeri olan Sivas’ta bir kurultay toplanacaktır.
6. Bundan ötürü her ilden milletin itimatını kazanmış üç temsilcinin mümkün olmasıyla birlikte acele yetişmek suretiyle yola çıkarılması gerekmektedir. Bu temsilciler, Savunma-i Hukuk, Redd-i İlhak cemiyetleri ve belediyeler tarafınca seçilecektir.
7. Her ihtimale karşı, bu meselenin bir ulusal sır halinde tutulması ve temsilcilerin, lüzum görülen yerlerde, seyahatlerini kendilerini tanıtmadan yapmaları lazımdır.
8. Şark illeri için, 10 Temmuz’da Erzurum’da bir kurultay toplanacaktır. Bu tarihe kadar başka illerin temsilcileri de Sivas’a gelebilirlerse; Erzurum Kongresi’nin üyeleri, Sivas Genel Kongresi’ne katılmak suretiyle hareket edecektir.

Amasya Genelgesinin Özellikleri

• Amasya genelgesi, iç ve dış düşmanlara karşı bir isyan, bir ihtilal parolası niteliğindedir.
• Ulusal irade terimi yerleştirilmeye çalışılmıştır.
• Ulusal egemenlik ve ulusal devlet kavramlarından ilk kez söz edilmiştir.
• Türk Kurtuluş Savaşı’nın öne sürülen sebebi, planı, programı ve metodu açıklanmıştır.
• İstanbul Hükümeti’nin, Türk Milletine karşı vazife ve sorumluluklarını yerine getirmediği ve bundan dolayı de İstanbul Hükümeti ve İtilaf Devletlerine karşı, Türk milleti ayaklanmaya davet edilmiştir.
• Amasya Genelgesi, Türk İnkılap tarihinde, yeni bir Türk Devletinin korumasında katkısı olan çok mühim bir hukuki ve siyasal belge kıymeti taşır.

Amasya Genelgesinin Tesirleri ve Neticeleri

1. Türk inkılabının ihtilâl safhası adım atmıştır.
2. Kurtuluş Savaşı'nın öne sürülen sebebi, gayesi ve yöntemi belirlenmiştir.
3. İlk kez ulusal egemenliğe dayalı bir yönetimden bahsedilmiştir.
4. İstanbul Hükümeti ilk kez yok sayılmıştır.
5. Türk Milleti, hem İstanbul'a hem de işgalci güçlere karşı mücadeleye çağırılmıştır.
6. Kurtarıcı olarak görülen padişah, hilafet, manda ve himaye düşüncesinin yerini millet ve milliyetçilik düşüncesi almıştır.
7. Üstü kapalı olarak Kurul-i Temsiliyenin (Temsil Kurulu) oluşturulmasından bahsedilmiştir.
8. Mustafa Kemal padişah tarafınca kendisine verilen 9. Ordu Müfettişliği yetkilerini aşmış, kendi sorumluluğunda olmayan garp bölgelerine de bir tamim yayınlamıştır.
9. Direniş esasları ilk kez Amasya'da yazılı bir ilke haline getirilmiştir.
10. Milletin bağımsızlığını gene milletin azim ve sonucu kurtaracaktır oluşumu sağlamlaşmıştır .
11. İlk kez ulusal egemenlikten bahsedilmiş olduğundan evrensel bir maddedir.
12. Avrupalı devletlerin sömürgelerindeki mazlum uluslar için de bir örnek teşkil etmiştir.
13. Müdafayi Hukuk Cemiyetlerini birleştirmek için Sivas'ta bir kurultay toplanma sonucu alınmıştır.
14. Ordu terhis edilmemesi ve Erzurum'a gelen delegelerin direkt Sivas'a gelmeleri istenmiştir.
15. Kurtuluş Savaşı resmen diye deklare edildi..

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Amasya Genelgesinin Önemi Nedir
Amasya Genelgesinin Önemi Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/amasya-genelgesinin-onemi-nedir_15.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/amasya-genelgesinin-onemi-nedir_15.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content