Ant Nedir?

Ant İsim ant, -dı 1. Tanrı'yı veya kutsal bilinen bir kişiyi, bir şeyi tanık göstererek bir olayı doğrulama, yemin. 2. Kendi ke...

Ant

İsim




ant, -dı

1. Tanrı'yı veya kutsal bilinen bir kişiyi, bir şeyi tanık göstererek bir olayı doğrulama, yemin.
2. Kendi kendine söz verme, ahit:
Andım var, bu işi yapacağım.


ant


İngilizce; to give word to swear, promise


Bir işi ne olursa olsun yapmak için kendi kendine söz verme.



ant içme


Özel isim

Ant


Köken: Türkçe
Cinsiyet: Erkek

1. Tanrı'yı veya kutsal bilinen bir kişiyi, bir şeyi tanık göstererek bir olayı doğrulama, yemin.

2. Kendi kendine söz verme

TDK





Sebep: yazı boyutu






  • Ant-Man / Scott Lang


  • Alien Ant Farm


  • Ant (Daceton armigerum)



ANT ya da AND a.
Büyük Larousse




—1. Kutsal sayılan bir şey üzerine, kutsal sayılan bir varlığı tanık göstererek verilen söz; edilen yemin: Antlarla, yeminlerle bir kimseyi kandırmak. Andını bozmak.


—2. Bir şey yapmaya, bir şey üzerine, bir şey huzurunda ant içmek, görevinin gereklerini yerine getireceğine, kutsal sayılan bir şey üzerine, kutsal sayılan bir varlığı tanık göstererek, törenle söz vermek, yemin etmek: Doktorlar ant içerek görevlerine başladılar. Namusum ve şerefim üzerine * ant içerim ki... Tanrı'mn huzurunda ant o- içmek || Ant olsun, bir niyetin kesinliğini J vurgulamak için söylenir: Ant olsun bu işin ~~ sonuna kadar gideceğim. || (Bir kimseye) ant vermek, ona bir şeyi yapması ya da yapmaması için yemin ettirmek: Ant ver, ona el sürmeyeceksin.


—Din — yemin.


—Folk.Anf kabı, e ski Türkler'de kan kardeşi olmak isteyenlerin kanlarını içine akıttıkları kap. || Ant töreni, eski Türkler'de kan kardeşi olmak isteyenler için düzenlenen tören. (Bk. ansikl. böl.) || Antlı adaş, KAN' KARDEŞİ'nin eşanlamlısı.


—Huk. Ant içme, belirli kamu görevlerine atanan ya da seçilen kişilerin, anayasa ya da yasalarda gösterilen biçim ve içeriklere uygun olarak, görevin amaç ve gereklerine uyacakları konusunda kutsal sayılan değerler üstüne, tanıklar önünde söz vermeleri. (Örneğin TBMM üyeleri görevlerine başlarken, Anayasa'nın 81. maddesinde belirtilen şekilde ant içerler.) —Rom, tar. Bir dilek karşılığında tanrılara yöneltilen vaat. (Tanrılar, dileği uygun görürlerse, andın yerine getirilmesi gerekirdi. imparatorluk döneminde, belli zamanlarda düzenli olarak tekrarlanan antlar, tanrıların imparator üzerindeki koruyucu etkisini sürdürmeye yarardı (beş, on, yirmi yıllık dilekler [vota quinquennalia, de- cennalia, vicennalja, vb.]).


—ANSİKL. Folk. Ant, çok eski çağlardan beri Türkler arasında yaygın bir gelenektir. Eski Türkler, Göktanrı, doğa varlıkları ya da kutsal saydıkları kişi ve şeyler adına ant içerlerdi. Kırgız, kıpçak ve birçok türk boyunda demir, kutsal sayıldığından bıçak, kılıç, demirci körüğü üzerine içilen ant çok önemliydi. Çoban sopası üzerinden atlayarak da ant içilirdi. Bunlar aynı zamanda koruyucu ruhu simgeleyen fetişler olduğundan, andı bozanın başına bir felaket geleceğine inanılırdı. En değerli antlardan biri de kan üzerine içilendi. Al- tay, salcak boylarında eski bir fetiş olan ayı üzerine ant içilirdi. Müslümanlığın yayılmasıyla Kuran, ekmek üzerine ant içmek önem kazandı. Sevilen, değer verilen kişiler üzerine ant içme, günümüzde de yaygın bir uygulamadır.


*Eski Türkler'de kan kardeşliği çok önemliydi ve kişilere gerçek kardeşlerin hak ve görevlerini yüklerdi. Kan kardeşi olmak isteyenler boyun huzurunda kollarını çizerek kantarını ant kâbı'na akıtır, kımız, süt ve şarapla karıştırarak içerlerdi. Daha sonra at, kılıç ve kız kardeşlerini değiştirir, böylece antlı adaş ya da moğol dönemindeki adıyla anda olurlardı. Bu tören, ettikleri kardeşlik yemininin kanıtı sayılırdı.






 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Ant Nedir?
Ant Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ant-nedir_15.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ant-nedir_15.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content