Eski Yunanistan’ın en ünlü ve dünya çapında en tanınan belli başlı filozoflarından olan Aristo (Aristoteles) in hayatı hakkında bilgiler. ...
Eski Yunanistan’ın en ünlü ve dünya çapında en tanınan belli başlı filozoflarından olan Aristo (Aristoteles) in hayatı hakkında bilgiler.
Aristo ( Aristoteles) (M.Ö. 384 – 322), Eski Yunanistan’ın ünlü bir filozofudur. Ege Denizinin kuzeydoğu kıyılarında bulunan Stageira’da doğmuştur. Babası Nikomakhos, Makedonya Kralı II. Amintas’ın sarayında hekimdi. Aristoteles on yedi yaşından otuz yedi yaşına kadar Platon (Eflatun) un öğrencisi olarak çalışmıştır. Bu 20 yıllık süre içinde, Akademia çalışmalarında Eflatun’un en büyük yardımcısı olmuştur. Aristoteles Akademia’da mantık ve metafizik çalışmalarından başka hukuk ve kanun meseleleriyle, matematik, astronomi ve hatta tıpla da meşgul oluyordu.. Bu devrede Eflatun’la aralarında bir fikir ayrılığına rastlanmaz.
Üstadı Eflatun’un ölümünden sonra Aristoteles gezgin bir hayat yaşamaya başlamıştır. 12 yıllık bir süreyi kaplayan hayatının bu kısmı Assos’ta, Lesbos (Midilli) Adasında, Makedonya kralının sarayında geçmiştir. Bu süre de öğrencisi İskender’in tahta çıkması ile sona ermiştir (M.Ö. 347-336).
Bu devrede Aterneus Kralı Hermeias’ın idaresindeki Assos’ta bir okul açan Aristoteles burada üç yıl öğretmenlik etti, kralın yeğeni Pythias ile evlendi. Bir yandan da siyaset meselelerine karşı ilgi göstermeye başladı. Pella’ya yerleştikten sonra Hermeias’ın Persler tarafından öldürüldüğünü öğrenince öğrencisi İskender’e Yunanistan’ın önderliğini yapmasını, Doğu’nun büyük kralını yenmesini telkin etti. İskender tahta çıktıktan sonra, Aristoteles, Makedonya’dan ayrılıp, Atina’ya döndü. Aristoteles artık kendini yalnız bilime vermişti, bir yandan Akademia’da ki öğretmenliğine devam ederken bir yandan da Lykeion adındaki kendi okulunu kurdu.
Aristoteles’in hayatının ilk devresinde yazdığı «Diyaloglar» Eflâtun’un diyalogları örnek tutularak yazılmış edebi yazılardır. Yazar bu eserde üslûp güzelliğine özenmiştir.
YORUMLAR