Ark Nedir?

ark isim İçinden su akıtmak için toprağı kazarak meydana getirilen açık oluk, arık. Mansur Ark Ark Lambası Nedir? Oksi aset...


ark
isim
İçinden su akıtmak için toprağı kazarak meydana getirilen açık oluk, arık.








  • Mansur Ark


  • Ark Lambası Nedir?


  • Oksi asetilen, elektrot ark, gaz altı ve punta membaı nedir?






Ark





Aralarında gaz bulunan iki elektrot içinde, ışık saçan yüksek akım yoğunluklu elektriksel boşalma.


Elektrik yayı (arkı) da denir. Akım için lüzumlu iyonları, çoğunlukla, buharlaşan elektrotlar sağlar. Sodyum ve neon ışıklarının arkı soğuk, elektrik kaynağındaki ark ise sıcaktır. Yıldırım, organik bir arktır. Şalter ve anahtarlarda oluşan arklar devreye zarar verirler. Ark, uygulamada, bolca ışık ve yüksek ısı sağlamak amacıyla kullanılır.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi




ARK a. Suyu yönlendirmek ya da başka bir yere akıtmak için toprağa kazılan üstü açık su yolu; ufak kanal. (Kimi yörelerde ARIK da denir.)

*Bayınd. Akış ya da sızma sularını (yeraltı galerisi) toplamaya ve yerçekimi etkisiyle bu tarz şeyleri dışarıya ya da bir pompalama istasyonuna doğru boşaltmaya yarayan hendek.

*Elekt. Ark gerilimi, aralarında belirli bir uzaklık bulunan iki elektrot içinde kıvılcım oluşumu için lüzumlu en ufak gerilim. || Ark uzaklığı, belli bir gerilim altında kıvılcım oluşumu için iki elektrot içinde bulunması ihtiyaç duyulan en büyük aralık.

*inş. Bir avluda ya da iki yanı ağaçlıklı bir yolda, suların akması için kuru taş örgüyle meydana getirilen kanal.

*Kaynakç. Ark membaı, parçayla elektrot içinde oluşturulan bir elektrik arkından yararlanarak yapma tekniği. (Eriyen elektrot'la meydana getirilen ta, arkın yaymış olduğu ısı, parçayı ve elektrodu aynı anda ve mahalli olarak eriterek banyosunu oluşturur. Elektrot hem iletken hem de dolgu metali görevi yapar. Ateşe dayanıklı elektrot'la meydana getirilen ark kaynağında, arkın yaymış olduğu ısı yalnızca ana metali eritmeye yarar; dolgu metali gerekirse ek olarak eritilir.)

*Metalurj. Ark ocağı (fırını),elektrik arkıyla ısıtılan metalürji fırını. (Bk. ansikl. böl.) *Ziraat mak. Ark pulluğu, ark açmaya ya da bakımını halletmeye yarayan pulluk. (Boğaz doldurma pulluğunda olduğu şeklinde, bakışımlı olarak takılan iki kulağın önünde uzunca bir uç demiri bulunur.) *Teknol. Bir depoya ya da bir değirmen çarkına su götürmüş olan kanal.

*ANSİKL. Metalurj. Ark ocağı, elektrotlar içinde ya da elektrotlarla metal banyosu içinde oluşturulan bir arkla ısıtılır. Elektrotların banyoya oranla aldıkları konuma bakılırsa çeşitli fırın tipleri vardır.

* Elektronlar arası arkla çalışan fırın. Mo- issan tipi bu fırınlarda ısıtma dolaylıdır: ark elektrotlar içinde oluşur; banyo ise, ışıma, taşınım ve iletim kanalıyla ısıtılır (Stas- sano, Booth, Detroit, Pechiney fırınları).

* Elektrotlarla banyo arası arkla çalışan fırın. Bu fırında ısıtma dolaysızdır ve bunların iki türü vardır:

Tabanı iletken olmayan fırıntar'da (H6- roult fırınları), arklar dizi halinde, elektrotlarla banyo yüzeyi içinde oluşur; böy- lece fırın, ısı geçişiyle ve Joule etkisiyle ısıtılır. Bu fırınlar, en fazla kullanılan türü oluşturur; kapasitesi 150 t'u aşanlardan, bilhassa çeiikhanelerde yararlanılır. Elektrikli yüksek fırınlar aynı ilkeye dayanır.

Bütünüyle ya da kısmen iletken tabanlı fırınlar (Girod fırını, Chapletfırını, Brown -Boveri fırını), ana maddesi magnezya olan iletken tabanının kırılganlığı sebebiyle daha azca kullanılır; tabanın içine lamalar, elektrotlar ya da suyla soğutulmuş iletken kütleler sıkıştırılmıştır. Bu fırınların bir türü olan elektrot tüketimli fırınlar günümüzde, arı çelik üretiminde ve eylemsiz atmosferde ya da boşlukta hususi metalleri eritmede kullanılır.

Kaynak: Büyük L.





  • Mansur Ark


  • Ark Lambası Nedir?


  • Oksi asetilen, elektrot ark, gaz altı ve punta membaı nedir?




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Ark Nedir?
Ark Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ark-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ark-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content