Aroma Nedir?

Aroma - Aroma Nedir - Aroma Hakkında İsim Aroma İtalyanca; aroma (aro'ma) Hoş koku. Aroma İngilizce; aroma Gıdaların duyusal m...

Aroma - Aroma Nedir - Aroma Hakkında

İsim




Aroma

İtalyanca; aroma (aro'ma)

Hoş koku.



Aroma

İngilizce; aroma
Gıdaların duyusal muayenelerinde çiğneme ve yutkunma sonucunda hissedilen tat ve kokunun birlikte oluşturdukları haz verici duyum, rayiha.


TDK








  • Aroma (Aromata) Nedir?


AROMA a. (bahar, lezzetli ot anlamında lat. söze). Keskin kokulu doğal madde.

ANSİKLOPEDİ. Aroma ve baharat arasındaki sınır çok belirsizdir; uzmanına göre ayni madde bu kategorilerin ikisine de girebilir. Bununla birlikte denebilir ki aromayı koku, baharatı lezzet belirler.





Aromalara en çok maydanozgillerde (dereotu, melekotu, anason, karaman- kimyonu, kereviz, frenkmaydanozu, kişniş, kimyon, rezene, maydanoz) ve ballıbabagillerde (fesleğen, lavantaçiçeğı, oğulotu, mercanköşk, yabani mercanköşk, nane, kekik, adaçayı, biberiye, ya- bankekiği) rastlanır; aromalı öbür bitkiler başka familyalardandır: defne, çin anasonu, tarhunotu, ardıç, vanilya.

Bu bitkiler tıbba aromatik ilaçlar, tuvalete parfümler ve tahnit sanatına koruyucu maddeler sağlar. Mutfakta aromalar taze, kuru ve toz halinde kullanılır. Çoğunluğu yemeklere (çorba, yahni) ya da salatalara çeşni vermeye yarar. Fakat çok küçük miktarda kullanılmaları gerekir.
  • Şarapç. Bir şarabın aroması degüstas- yon sırasında genizden algılanır. Buna göre aroma, doğrudan koklamayla algılanan hoş kokudan farklıdır. Şarap, aromayı üzümden (çeşit aroması ya da meyve tadı), şarap yapımı sırasında (mayalanma öncesi ve sonrası aromalar) ve şarabın eskitilmesi sırasında (mayalanma sonrası aroma ya da büke") alır.


Kaynak: Büyük L.




Aromalar, koku veya tat vermek ya da gıdaların sahip olduğu koku veya tadı kuvvetlendirmek ya da değiştirmek amacıyla gıdalara ilave edilen ürünlerdir. Türkçede güzel koku anlamına gelir.


400'e yakın yapay ve 1800 doğala özdeş çeşidi vardır ve gıdalarda sık kullanılan katkı maddelerindendir. Kimyacılar bir aroma bileşenini izole edilmiş bir aroma molekülü olarak adlandırırlar. Aromalar, gıda ve ilaç endüstrilerinde son üründeki istenmeyen tat ve kokuyu maskelemek amacıyla da kullanılmaktadır.


Aromalar çeşitli kimyasal molekül gruplarından oluşur; terpenler, laktonlar, pirazinler, eterler ve diğerleri gibi... Terpenler uçucu yağların karakteristik kokusundan sorumludurlar. Laktonlar, şeftaliye kokusunu veren dekalakton gibi, meyvemsi koku vermeleri ile bilinirler. Pirazinler ısıtılmış gıdaların aroma bileşenleridir. Esterler ise, elmaya karakteristik aromasını veren etil valerat gibi meyvemsi bir özelliğe sahiptir.

Kaynak:Vikipedi





  • Aroma (Aromata) Nedir?

 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Aroma Nedir?
Aroma Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/aroma-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/aroma-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content