Atasözleri Hakkında Bilgiler

Atasözleri ile ilgili olarak genel bilgilerin paylaşıldığı yazımız. Atasözleri neden açıklarız. Vecize nedir? Atasözleri kuşaktan kuşağa ha...

Atasözleri ile ilgili olarak genel bilgilerin paylaşıldığı yazımız. Atasözleri neden açıklarız. Vecize nedir?



AtasözleriAtasözleri kuşaktan kuşağa halk ağzından dolaşan, kimin söylediği bilinmeyen, bir takım gerçekleri kısa ve öz-bir şekilde ifade eden sözlerdir. Bir bakıma içinde doğdukları toplumun gelenek ve göreneklerini, karakterini, hayat anlayışını yansıtan bir özdür. Mayasında geçmiş ve yaşanmış tecrübelerin, köklü bir hayat anlayışının izi vardır. Genellikle kesin bir hüküm ifade derler.



Atasözleri, içinde doğdukları toplumun psikolojisini ve karakterini çözümlemede büyük rol oynarlar. Halkın malı oldukları için halk dilinin en saf ve değerli örnekleridir. Birçoğu derin felsefî konuları en basit hikmetlerle çözümler.


ATASÖZLERİNİ NİÇİN AÇIKLARIZ:



Atasözleri bir takım yaşanmış gerçekleri ve tecrübeleri kısa ve öz bir şekilde anlatan söz topluluklarıdır demiştik. Karakter yönüyle bir tür uyarmadır denilebilir. Genellikle mecazî bir anlatım yolu izlenir. Atasözlerinin gerçek anlamlarını, uyarmalarının amaçlarını ancak doğru düşünebilen, sezinleyebilen olgun bir zekâ kavrayabilir.



Atasözlerini açıklarken onun doğuşuna sebep olan olayı yaşar, aynı tecrübeyi edinerek o olayı yaratan nedenler ve niçinler arasında bir bağlantı kurarsak amacı kendi açımızdan kesin bir şekilde yansıtırız.



Yani, atasözlerini yerinde açıklayabilmek düşünme sezgi, çözümleme ve derleme yeteneğimizi gösterir, do-layısiyle, atasözleri fikir açıklamalarıdır.



ATASÖZLERİNİ AÇIKLARKEN DİKKAT EDECEĞİMİZ NOKTA:



Her atasözünün kuruluşunda bir amaç vardır. Örnek: «Damlaya Damlaya Göl Olur», sözünün amacı, tasarruf, «İşleyen Demir Işıldar» sözünün amacı, çalışmaktır. Bilindiği gibi mecaz, bir sözün veya söz gurubunun asıl anlamından başka bir anlam ifade etmesidir.



VECİZLER



Vecizeler atasözlerinden> farklı olarak kişilerin tecrübelere dayanan bir takım gerçekleri kısa ve öz bir şekilde ifade etmeleridir. Söz gelimi, «Kitaplar hiç solmayacak bitkilerdir. Herrik».



Bunlar da atasözleri gibi kesin bir hüküm ifade ederler. Doğrulukları toplum tarafından kabul edilmiş ve benimsenmiştir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Atasözleri Hakkında Bilgiler
Atasözleri Hakkında Bilgiler
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/atasozleri.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/atasozleri-hakknda-bilgiler.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/atasozleri-hakknda-bilgiler.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content