Atatürk’ün ölümünden sonra naaşı önce Anıtkabir’e gömülmemiş Etnografya Müzesinde bekletilmişti. Atatürk’ün naaşının Anıtkabir’e taşınması h...
Atatürk’ün ölümünden sonra naaşı önce Anıtkabir’e gömülmemiş Etnografya Müzesinde bekletilmişti. Atatürk’ün naaşının Anıtkabir’e taşınması hakkında bilgiler.
Atatürk’ü yaşatacak ve onu her zaman anımsatacak bir gömütün yapımı 15 yılda gerçekleştirildi. Etnografya Müzesi’nden alınması için önce tabutun koruyucusundan çıkarılması kararlaştırıldı. Bunun için 9 Kasım 1953 günü kurşun koruyucu açıldı. Altın saçları, kirpikleri ve kaşları olduğu gibi duruyordu. Tabuta hiçbir şey olmamıştı. Gül ağacından yapılmış tabutun, kenarlarındaki çıtalar bozulmamıştı.
10 Kasım 1953 günü, Etnografya Müzesi’nden alınan tabut, on iki erin omuzlarında, İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı’ndan, Gülhane Parkı’na götüren top arabasına konuldu. Ankara’nın çeşitli yerlerine konulan toplar, her beş dakikada saygı atışında bulunuyorlardı.
Top arabası Ankara’nın Talat Paşa Bulvarı, Bankalar Caddesi, Ulus Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı etrafında bir dönüş yaparak İstasyon Caddesi’ne ve oradan demiryolu geçitinden Tandoğan Meydanı’na çıkmış ve Anıtkabire gelmişti. Altı general top arabası etrafında nöbet tutmuş, bir general Atatürk’ün «İstiklâl» madalyasını taşımıştı. Atatürk gibi bir evlât yetiştiren Türk Ulusu, Atatürk’ün fani vücudunu kurtardığı vatan topraklarına böyle koydu.
Atatürk ulusunun yazgısına yön vermiş, tarihin akışını değiştirmiştir, işte böyle bir insan, artık ulusunun kalbine gömülüyordu.
YORUMLAR