Tabiatta geniş bir alanda yer edinen ayı ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Ayı nasıl yaşar ne şeklinde özellikler...
Tabiatta geniş bir alanda yer edinen ayı ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Ayı nasıl yaşar ne şeklinde özellikleri vardır?
Kışı ininde geçiren bir hayvan; AYI
Memelilerin etçiler şubesinin tabanlarına basarak yürüyenler takımından bir hayvandır. Pek iri, hantal görünüşlü, vücudu kalınca tüylerle kaplıdır. Boynu kısa, kafası yuvarlak, ağzı uzun, gözleri ufaktır. Bacakları kalınca ve kuvvetlidir, yürürken tabanı üstüne basar. Ayağının altı çıplaktır. Her ayağında beşer parmak vardır. Vücudunun bir tarafındaki iki ayağını aniden kaldırarak yürür. İsterse çok süratli koşar.
Ayılar kışın iki aydan altı aya kadar inlerine çekilir, kış uykusuna yatarlar. Hattâ tüm yıl bolca gıda bulabildikleri sıcak iklimlerde de kışı inlerinde geçirirler. Yalnız hayvanat bahçelerindeki ayılar kış uykusuna yatmazlar. Soğuklar yaklaştığı vakit ayı kışı geçirmek suretiyle kendine tenha bir köşe, rahat bir ev arar. Bazan bir ağaç kovuğuna girer, ya da kendisi toprağın içinde bir oyuk açar. Çukuruna girdikten sonrasında da vücudunu yaprak, ot ve tozla örter, yalnız nefes alabilmek için ufak bir delik bırakır. Kışlama zamanında ayı tamamiyle uyku halinde değildir; yalnız yemez, içmez, uyuşuk bir biçimde kalır.
AYI YAVRUSU TÜYSÜZ DOĞAR
Yavrular kışın ana ayı kışlama halindeyken dünyaya gelir. Ayı çok kere iki, bazan da üç yavru doğurur. Bu tür şeyler analarının büyüklüğü yanında çok ufak kalır, üstelik vücutları tüysüzdür.
Ayı her nekadar etçil (et yiyen) hayvanlardan sayılırsa da meyva, kök, ot, bununla birlikte kurtçuk, böcek, kurbağa, yılan, balık, kuş şeklinde şeyleri, genel olarak, taze olmak şartiyle, eline ne geçerse yer. Hattâ pençeleriyle otları yolarak toprakları eşeler, karınca yuvalarını bozarak karınca yer. Ayılar karınca yemesini, onlardan çıkan bir asitten dolayı çok severler. Kovuklardaki balları yemekten de çok hoşlanırlar. Leşe el sürmezler.
AYI AVCIYA TOKAT ATAR
Ayı kendi halinde çekingen bir hayvandır. Çoklukla soğuk ülkelerdeki dağlarda, ormanlarda yaşar. Ak ayı ile ABD’daki Kayalık Dağlar’da yaşayan bir tür ayı kural dışı edilirse, ayılar çoklukla insana saldırmazlar. Ayı daha çok postu, yağı için avlanır. Bir takım memleketlerde eti yenirse de pek makbul sayılmaz.
Ayı kendi halinde, davranışlarında ölçülü bir hayvan olmasına karşın ayı avı en tehlikeli avlardandır. Ayı yaralanır da ölmezse hızla koşar, avcıya yaklaşır, arka ayaklarının üstüne kalkıp ön ayaklarıyla saldırır, bir tokatta avcıyı perişan edebilir. Bir sürü memleketlerde ayıları yavru iken yakalayıp ona türlü marifetler öğretirler.
AYI ÇEŞİTLERİ
Ayının pek çok türleri vardır. En fazlaca rastlananları şunlardır:
Boz ayı. — Memleketimiz ormanlarında, Sibirya’da, Kamçatka’da, Balkanlar’da, Rusya’da, Afrika’da Atlas Dağları’nda, ABD’da da Alaska’da yaşar.
Himalaya ayısı. — İran’dan Japonya’ ya kadar uzayan memleketlerin ormanlarında yaşar. Postunun rengi okadar beyazdır ki uzaktan kolay kolay ayırdedilemez. Derisinin altında oldukça kaim bir yağ tabakası vardır. Çok iyi yüzer. Yalnız dişisi ine çekilir. Yavrularını ufak yaşta suya sokar, kendi kuyruğundan tutturarak yüzme öğretir. Erkeği de pek aç kalırsa insana saldırır. Genel olarak balıklarla, foklarla geçinir. Boyları iki buçuk metre kadardır.
YORUMLAR