Ay ve Güneş Tutulması

Ay tutulması ve güneş tutulması ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Ay tutulması nedir? Güneş tutulması nedir? Özet...

Ay tutulması ve güneş tutulması ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Ay tutulması nedir? Güneş tutulması nedir? Özetlemek gerekirse açıklamaları ve tanımlanması.



Ay’ın Dünya çevresindeki hareketinin sebep olduğu birer tabiat vakadır. Dünya ile Güneş arasına düz bir çizgi çekildiğini farzedelim. Eğer Ay, Dünya çevresindeki her dönüşünde bu çizginin üstünden geçse her ay bir güneş, bir de ay tutulması olur, bunların birisi dünyanın bir yüzünden, diğeri de diğer yüzünden görünürdü. Oysa Ay’ın yörüngesi Dünya’nın Güneş çevresindeki yörüngesine bakılırsa küçük oranda eğik olduğundan ay ve güneş tutulmaları sık sık olmaz. Genel olarak yılda dört güneş, iki de ay tutulması olur, ya da iki güneş tutulması olur, asla ay tutulması olmaz.



Ay ve güneş tutulmaları çok kez «noksan» olur. Dünyanın belli başlı bir noktasında fakat 300 yılda bir kez tam güneş tutulması görülür.



Ay tutulması. — Dünya sürekli surette Güneş’e karşı olduğundan uzaya doğru dünyadan bir gölge konisi uzanır. Ay’ın yörüngesi bu gölge konisine rasladığı vakit dünyadan kısmen ya da tamamen görünmez olur, doğrusu, Dünya, Güneş’le Ay içinde bulunmuş olduğu için, Ay’a gölgesi düşer, bu gölge onun bir kısmını ya da tamamını kaplar. Eğer Ay’ın tamamı gölge içinde kalırsa «tam tutulma», bir bölümü gölgede kalırsa «noksan (kısmi) tutulma» denir. Bir ay tutulması için ayın ne olursa olsun dolunay halinde olması lâzımdır.



Güneş tutulması. — Ay’ın yörüngesi Dünya ile Güneş arasından geçerse o vakit Ay’ın gölgesi Dünya’nın üstüne düşer Böylelikle, Dün-ya’nın gölgede kalan yerlerinde güneş görülmez olur. Buna da «güneş tutulması» denir. Güneş tutulması da «tam», «noksan» ve «halkalı» olarak üç çeşittir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Ay ve Güneş Tutulması
Ay ve Güneş Tutulması
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ay-ve-gunes-tutulmas.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ay-ve-gunes-tutulmas.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content