Babilik Nedir?

Babilik nedir? Babilik mezhebinin özellikleri nedir? Babilik inancı, tarihçesi, Mirza Ali Muhammed hakkında bilgi. BABİLİK Babilik, Şiraz...

Babilik nedir? Babilik mezhebinin özellikleri nedir? Babilik inancı, tarihçesi, Mirza Ali Muhammed hakkında bilgi.



Babilik



BABİLİK



Babilik, Şiraz’da dünyaya gelen Mirza Ali Muhammed’in kurduğu mezhebin adıdır. İslâmlıkta devrim yapmak bahanesiyle ortaya atılan Mirza Ali Muhammed ( 1821 – 1850) «Bâb» lâkabıyla tanınmıştır. Şii mezhebine getirmek iddiasında bulunmuş olduğu, İslâmlığa sığnmayan şaşırtıcı ve hayret verici yenilikleri kabul edip kendisine mürit olanlara da «Bâbi» ismi verilmiştir. Mirza Ali Muhammed’e Bâbi denilmesinin sebebi, okumuş olduğu medresede daima kapı önünde oturmak âdetinde olmasıdır («Bâb» kapı anlamına gelir.)



Bâbiliğin İslâmlıkla bağdaşamayan yenilik tarafları meselâ boşanma yoktur. Bâbiler, mallarının yüzde beşi nispetinde vergi vermek zorundadırlar. Bu vergiyi Bâbiler cemaatinin başlangıcında bulunan, «Ondokuzlar» denilen kurul alır. Bâbîlikte tecim özgür, faiz helâldir. Kızlar da, oğlanlar da on bir yaşına basınca evlenmek zorundadırlar. Bâbilikte bayanların örtünmesi de yasaktır. Bâbilerin bir tek kap yemekle yetinmeleri de mezhebin icaplarındandır. Bu mezhepte içki, afyon yasaktır.



Bâbiliğin kendisine hususi bir de takvimi vardır. Bâbi takviminde ay on dokuz gün, yıl on dokuz aydır. Bâbilerin nizamları, teşkilâtları, hattâ «Kitab-ün Nur» dedikleri kendi Kuran’ları vardır.



Bâbiliğe Bağlı Bir Türk Kızı



Bâbiliğin Mirza Ali Muhammed’den sonrasında gelen mühim bir şahsiyeti daha vardı. Bu, Kurretülâyn isminde bir hanımdı. Kazvinli bir Türk kızı olan bu hanım ana dili Türkçeden başka vatanının dili olan Farsça’yı, Arapça’yı da muhteşem biliyordu. Alim ozan, hatip bir hanımdı. Bu meziyetlerine güzelliği, zarifliği, süse düşkünlüğü de eklenince, Kurretülâyn Hanım, etrafını büyüleyerek, Bâbiliğin yakıcı ve yıkıcı tesirini çoğaltan korkulu bir kuvvet haline geliyordu.



Mirza Ali Muhammed’in taraftarları çok acele çoğaldı, kısa bir vakit sonrasında bu kalabalık ihtilâlci bir kuvvet haline geldi. Bu yığın hükümetle çarpışmaya başladı. Bâbiler ilk olarak 1846’da ayaklandılar. Sonrasında bu ayaklanmalar ara sıra sürüp gitti. Bâbiliğin kurucusu Mirza Ali Muhammed çarpışmalardan birinde, 11 temmuz 1848’de öldürüldü. Kurretülâyn da, bir sürü kanlı maceralardan sonrasında yakalandı, canlı canlı yakılmaya mahkûm edileli. Tövbe ederse affedileceği söylendiği halele, uydurma mezhebinden dönmedi, mertlik şiirleri okuya okuya yandı, öldü.



Tüm bunlara karşın Bâbiler gene ortalığı karıştırmaya devam ettiler, 1878, 1838 ve 1889’da üst üste kaniı çarpışmalar oldu. Hükümet kuvvetleri üstün geldi, Bâbilerin ileri gelen reisleri İran’da barınamaz oldular.

Türk toprağına sığındılar. Bugün için İran’da Babilik diye bir sorun yoktur.



Bâbiler’in mezhebi, İslâmlıktan bir çok ayrılmış olduğu için, bir takım bilginler Bâbiler’in Müslüman sayılamayacağını söylemişlerdir. Bâbilikten Bahailik çıkmış ve aslolan Bâbiler azınlıkta kalmışlardır. Bugün bu mezhep mensupları İran’da yaşarlar ve sayıları binden ibarettir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Babilik Nedir?
Babilik Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/Babilik.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/babilik-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/babilik-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content