Badem ve Yararları Badem (prunus amygdalus) : Gülgillerden bir tür ağacın yemişidir. Meyvesi ama çağla halindeyken yenir. Olgunla...
Badem ve Yararları
Badem (prunus amygdalus) : Gülgillerden bir tür ağacın yemişidir. Meyvesi ama çağla halindeyken yenir. Olgunlaştıktan sonrasında, sert kabukla kaplı olan içi yenir. Hekimlikte kullanılan kısmı da burasıdır. Başlıca 2 çeşidi vardır.Acıbadem veTatlıbadem
Bademin, başka kabuklu yemişler benzer biçimde, gıda değerleri son aşama yüksektir. Kalsiyum, fosfor, çinko, demir, magnezyum, potasyum, A, B, C ve E vitaminleri içeren badem sıhhat dostu bir besindir. Bademin ezilerek yağı elde edilir.
Bademin Sağlığa Yararları
Bademin sıhhat açısından pek çok faydası vardır. Çağımızın mühim hastalıklarının başlangıcında olan stres ve kanser çeşitlerine karşı bünyeyei koruyucu özelliği vardır. Bunun yanı sıra kabızlık, kolesterol, kemik sağlığı benzer biçimde pek çok mevzuda ve çok geniş yelpazade insan sağlığına hizmet eder. Besinlerin emilimini hızlandırmak için tercihen aç karnına, direkt badem yiyebilirsiniz.
Badem bununla birlikte solunum bozuklukları, öksürük, kalp bozuklukları, anemi, iktidarsızlık, ve diyabet sorunlarının çözümü için tercih edilebilir.
Badem Beynimiz Sağlığına Faydalıdır: Badem insan beyninin gelişimi ve sağlığı için lüzumlu olan pek çok elemente ve bileşen içermektedir. Yalnız yetişkinler için değildir, çocuklarında beynimiz sağlığı için faydalıdır. Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltabilir. Bu mevzuyla ilgili olarak meydana getirilen pek çok bilimsel çabalama bademin ihtiva ettiği pek çok gıda kaynağının sinir siteminin genel sağlığını korumak için lüzumlu bulunduğunu ortaya koymuştur. Günde 6-7 tane ve tertipli olarak badem tüketmeniz sıhhat açısından pek çok yarar elde edecektir.
Badem Kolesterol Sağlığını Korur: Bademin tertipli olarak tüketilmesi, iyi ve fena kolesterol seviyelerini denegelemeye destek verir Bu özelliği kolesterolün dengesiz seyri sonucu oluşabilecek pek çok hastalığa yakalanma riskini azaltır. Başka bir ifade ile bir problemi ortadan kaldırarak meydana gelebilecek pek çok sıhhat probleminin oluşmasına engel olur.
Badem Kemik Sağlığına Faydalıdır: Badem ihtiva ettiği pek çok vitamin ve mineraller yardımıyla muhteşem bir şifa membaıdır. İçerdiği bu maddelerin en önemlilerinden bir tanesi de fosfordur. Bununla birlikte ‘osteoporoz' benzer biçimde yaşa bağlı sorunların başlamasını önlerken, fosfor yardımıyla kemiklerin ve dişlerin dayanıklılığını arttırır.
Badem Kalp İçin Muhteşem Bir Besindir: Bademde bulunan doymamış yağlar, protein ve potasyum kalp sağlığı için önemlidir. Bademin ihtiva ettiği E vitamini bununla birlikte etkili bir antioksidan olmasını sağlar. Bademde bolca oranda bulunan magnezyum kalp krizi önlemeye destek olurken, bununla birlikte kalp hastalıkları riskini azaltır. Badem arter inflamasyona yol açan sorunların tesirini azaltır. Folik asit açısından da iyi bir tır. Bu yüzden arterlerde yağ kir oluşumuna yol açan homosistein seviyesini azaltmaya destek verir. Bununla birlikte, badem arter duvar hasarına karşı kuvvetli bir kalkan oluşturmak için E vitamini ile yardım olur.
Badem Bağışıklık Sistemi Sağlamlaştırır: Bağışıklık sisteminin sıhhatli bir biçimde emek harcaması için pek çok maddeye ihtiyacı vardır. Bu maddelerden bir tanesi de alkalidir. Badem, alkali açısından çok varlıklı bir gıda membaıdır. Bu madde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yarar. Bununla birlikte türlü hastalıklara yol açan sağlıksız koşulları bertaraf eder. Alkali ‘katkısı ile beraber, E vitamin karışımı ile beraber badem kuvvetli bir antioksdiana dönüşür. İşte bu karışım sonucu bağışıklık siteminde onlarca hatta yüzlerce hastalığa yol açan özgür radikalleri yok eden muhteşem bir antioksidan ortaya çıkar. Bademin bolca oranda ihtiva ettiği E vitamini kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltır ve kalp sağlığını korur. Bununla ilgili olarak meydana getirilen araştırmalar E vitamini oranı yüksek olan insanların kalp hastalıklarına yakalanma riski başka insanlara bakılırsa %30-40 daha azdır.
Ten Bakımı ve Badem: Ten sağlığı açısından bademin yararları malum bir şeydir. Badem yağı masajı çoğu zaman yeni doğan bebekler için tavsiye edilir. Badem sütü ile ten sağlığını sakınan sabunlar yapılmaktadır ve kozmetik sektöründe çok yaygın olarak kullanılmaktadır.
Badem Kan Basıncını Düzenler: Bademde bulunan potasyum kan basıncını düzenlemeye destek verir. Bununla birlikte bolca oranda ihtiva ettiği sodyum kan basıncında meydana gelebilecek dalgalanmaları engeller. Kalp sağlığı için kan basıncının önemi büyüktür. Bundan dolayı badem kan basıncını dengelerken bununla birlikte kalp sağlığını korumaktadır.
Enerjiyi Arttırır: Badem manganez, bakır ve riboflavin içermektedir ve bu maddeler enerji üretimi için metabolizmaya çok destek olurlar. Yolda yürürken dahi kolayca bulabilir ve tüketebilirsiniz.
Badem Kanseri Önler: Ulusal Kanser Merkezi, yüksek rejim lifleri içeren bademin bilhassa kolon kanserini önleme noktasına etkili olabileceğini belirtmiştir.
Badem Diyabete Karşı Koruma Sağlar: Badem bilhassa yiyeceklerden sonrasında glikoz ve insülin seviyelerinde meydana gelen artışı azaltmak için destek verir. Diyabet hastalarında sık sık yiyecek esnasında ya da yemekten sonrasında meydana gelen şeker seviyesinin artması problemi badem giderebilir. Ve şeker seviyesni sıhhatli bir seviyede tutabilir.
Gebelik Döneminde Badem: Badem yeni doğan bebeklerde doğum kusurlarını gideren folik asit ihtiva eder. Bununla birlikte, sıhhatli hücre büyümesi ve doku oluşumunu teşvik eder.. Doktorlar hamile hanımefendilere folik asit takviyesi reçetelerde verirler ama badem anne ve bebeğin sağlığını korumak için kafi derecede folik asit ihtiva eder.
Badem Kilo Vermeye Destek Olur: Pek çok araştırma bademin zayıflamaya destek bulunduğunu ortaya koymuştur. Bademin bağırsak hareketlerini arttırdığı malum bir şeydir. Bu özelliği ile daha süratli kilo verek isteyenlerin tertipli olarak kullanabileceği ender besinlerdendir. Bununla birlikte ihtiva ettiği lifler yardımıyla toksinleri de temizler.
Badem Kabızlığı Önler: Bademin lif açısından varlıklı bulunduğunu söylemiştir ve başka pek çok lif açısından varlıklı olan gıdalar benzer biçimde badem kabızlığı önlemeye destek verir. Bununla beraber, sindirim sürecini kolaylaştırır, sindirim siteminin yorulmasını engeller. Günde 4 ya da 5 tane badem yemeniz dahi sindirim sisteminizin tertipli bir şekilde çalışmasına yeter.
Kullanım Şekilleri
- Badem çekirdeklerinin iç kısımları çerez olarak tüketilir. Pek çok büfe ve markette rahatlıkla bulunmaktadır.
- Bademin iç kısmı çağla olarak anılır ve bu kısım çerez olmasının yanı sıra pastalarda ve şekerlerde de çoğunlukla kullanılır.
Badem yağı olarak kullanımı; Güzellik için pek çok kozmetik ürün içinde kullanılmasının yanı sıra ten ve saç için evde tabii maskelerin içinde de kullanılır.
Bademin Kolesterol düşürücü tesiri üstüne emekler
Türlü çalışmalarda bademin kolesterol düşürücü tesiri çözümleme edilmiş ve ümit verici sonuçlar alınmıştır. Bu emekler, yüksek kolesterol, düzgüsel kolesterol, aşırı kiloluluk ve diyabet hastaları da dahil olmak suretiyle bir çok şahıs ile yapılmıştır.
Çalışmalara bakılırsa badem tüketen kişilerin fena kolesterolünde (LDL), tüketmeyenlere oranla %10 azalma gözlemlenmiştir. Bu azalma HDL olarak da malum iyi kolesterol seviyelerini etkilemeden gerçekleşmiştir. Bu sonuçlar, beslenme düzeninde başka hiçbir farklılık yapılmadan, yalnız badem ilave edildikten sonra elde edilmiştir. Ama hayvansal yağ ve kolesterol açısından varlıklı başka gıdaların tüketiminin azaltılması da LDL kolesterol seviyelerini düşürmekte ekstradan destek olacaktır.
Badem ‘in Zararları:
Tuzlu olarak tüketilmesi gerilim problemine niçin olur. İçerisinde bulunan potasyum elementi, potasyum yüksekliği olan kişiler için sakıncalı olabilir. Bu sebeple, potasyum yüksekliği olan kişiler, doktora danışmadan tüketmemelidir.
Bademin sağlığa olan faydalarını değişik lar ve araştırma özetlerinden inceleyerek size geniş bir özet vermek istedik. Bademin sağlığa bir çok yararı var ama gene de mesajımız aynı â€ölçülü beslenin, sıhhatli yaşayın†şu demek oluyor ki miktar mevzusunda hassasiyeti ihmal etmeyin çünkü 20-25 tane badem 200 kalorilik enerji veriyor sıhhat açısından yararlı olsa da her gıda benzer biçimde bademin fazlası da yağ olarak depolanacak ve kilo almanıza sebep olacaktır.
Bademin Kalorisi ve Gıda Kıymeti
100 gram badem (işlenmemiş, çiğ);
- 575 kalori
- 21.2 gram protein (günlük ihtiyacın %42'si)
- 12.2 gram gıda lifi (günlük ihtiyacın %49'u)
- 26.2 mg E vitamini (Günlük ihtiyacın %132'si)
- 1 mg riboflovin (günlük ihtiyacın %30'u)
- 3.4 mg niasin (günlük ihtiyacın %17'si)
- 0.1 mg B6 vitamini (günlük ihtiyacın %7'si)
- 50 mcg folat (günlük ihtiyacın %12'si)
- 264 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın %26'sı)
- 3.7 mg demir (günlük ihtiyacın %21'i)
- 268 mg magnezyum (günlük ihtiyacın %67'si)
- 484 mg fosfor (günlük ihtiyacın %48'i)
- 705 mg potasyum (günlük ihtiyacın %20'si)
- 3.1 mg çinko (günlük ihtiyacın %21'i)
- 1 mg bakır (günlük ihtiyacın %50'si)
- 2.3 mg manganez (günlük ihtiyacın %114'ü)
- 2.5 mcg selenyum (günlük ihtiyacın %4'ü)
- 6 mg omega 3 yağ asidi
- 12065 mg omega 6 yağ asidi ihtiva eder.
Badem yerken dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan en mühim nokta tüketilen miktardır. Çünkü 1 seferde 100 gram badem yiyecek gün boyu almanız ihtiyaç duyulan yağ miktarının %76'sını aniden almanıza niçin olur.
Bununla birlikte çiğ, işlenmemiş badem neredeyse asla sodyum (tuz) içermezken işlenmiş bademler yüksek oranda tuz ihtiva eder. Uzmanların önerisi haftada 3-4 kez, günde 25-30 gramdan fazla olmayacak şekilde badem tüketilmesidir.
Bununla birlikte Bkz.=)
-derlemedir.
-derlemedir.
Üzüntü Badem Yağı ve Sıhhat için Yararları
Karanfil ve Sıhhat için Yararları
Turp ve Sıhhat için Yararları
Badem ve Badem Yağı Iyi mi Kullanılır?
Badem taze olarak yenebileceği benzer biçimde olgunlaştıktan sonrasında çekirdeği de yenebilir. Badem, yiyeceklere ve tatlılara ayrı bir lezzet katmanın yanında gıda değerlerini de arttırır. Badem Yağı makyaj çıkarıcı, ten temizleyici ve yumuşatıcı olarak kullanılabilir. Bilhassa hamilelerin ten çatlaklarının oluşumunu ve iz bırakmasını önlemek için kullanılır.
Badem Yağı Cilde Kullanımı
Badem yağını cildinize kullanırken fazla kullanmamaya itina gösteriniz. Kullanım esnasında masaj yaparak uygulayınız. fazla yağ tüketmemeye itina gösteriniz, siz yağı fazla sürdünüz diye badem yağının faydası artmaz, aksine yarar yerine zarar görürsünüz. Badem yağının tüylenme yaptığını kullanım esnasında unutmayınız. Bundan dolayı badem yağını bilhassa tüylenme olabilecek sizi rahatsız edebilecek bölgelerde daha dikkatli kullanınız.
Badem Yağının Hamilelerde Kullanımı
Badem yağı hamilelik çatlakları için kullanılan popüler yağlardan birisidir. Pek çok hamile doğum sonrası çatlaklar oluşmaması için badem yağı kullanmaktadır. Badem yağını çatlakların oluşması olası mıntıkalara masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Bununla birlikte kakao yağıyla karışmasını sağlayarak kullanırsanız hamilelik çatlaklarında daha etkili netice verecektir.
Badem Yağının Kaş Kirpikte Kullanımı
Kaş ve kirpiklerinizin bakımında badem yağı kullanabilirsiniz. Kaşlarınıza 1-2 damla olarak sürebilirsiniz, kirpiklerde ise boş bir rimel kutusuna koymanız daha kolay kullanım sunacaktır. Bununla birlikte kaş ve kirpik bakımında daha iyi netice alabilmek için hint yağı ile beraber uygulayabilirsiniz.
Badem Yağı Saça Kullanımı
Badem yağı oldukça nitelikli bir saç bakım yağıdır. Gerek saç teni gerekse saç bakımında kullanılabilir. Saç teni bakımında kullanılırken fazla yağ kullanmamaya itina gösterilmelidir. Badem yağını saçta kullanırken saç teni ve saç uçları olmak suretiyle iki tür kullanımı vardır.
Badem Yağı Saç Teni Kullanımı
Badem yağı saç derisine kullanılırken, bir tatlı kaşığı ölçüsünde kullanılır. bir tatlı kaşığı badem yağını saç derisine masaj yaparak uygulayınız ve saçınızda beklemeye alma zamanına bakılırsa 30-40 santimetre uzaklıktan saç kurutma makinesiyle ısı uygulayabilirsiniz. bununla birlikte saç teni bakımında hint yağıyla karıştırırsanız daha etkili sonuçlar alırsınız.
Badem Yağı Saç Uçları Kullanımı
Boyalı, röfleli ve yıpranmış saçlarınıza oldukça iyi bakım icra eden badem yağını saç uçlarınıza uyguladığınızda minimum 2 saat bekletmelisiniz, badem yağını parmaklarınızla saç uçlarınıza nazikçe uygulayınız. Bu kullanım tekniğinde yağı az az bölgesel olarak uygulayınız, oldukça fazla sürmemeye itina gösteriniz, fazla yağ sürmeniz arıtmanızı zorlaştırır. Saçınıza yağ kullanımı yaptığınızda, saçınızı yıkamaya başlamadan evvel saç kremini saç uçlarınıza sürerseniz arıtmanız daha kolay olacaktır.
Badem Yağı Sakal Bıyık Bakımında Kullanımı
Badem yağını sakal ve bıyık bakımı amacıyla ya da bunların daha gür çıkması için kullanacaksanız, bilhassa akşamları bıyık ve sakal bölgelerine sürmeniz yararlı olacaktır.
Badem taze olarak yenebileceği benzer biçimde olgunlaştıktan sonrasında çekirdeği de yenebilir. Badem, yiyeceklere ve tatlılara ayrı bir lezzet katmanın yanında gıda değerlerini de arttırır. Badem Yağı makyaj çıkarıcı, ten temizleyici ve yumuşatıcı olarak kullanılabilir. Bilhassa hamilelerin ten çatlaklarının oluşumunu ve iz bırakmasını önlemek için kullanılır.
Badem Yağı Cilde Kullanımı
Badem yağını cildinize kullanırken fazla kullanmamaya itina gösteriniz. Kullanım esnasında masaj yaparak uygulayınız. fazla yağ tüketmemeye itina gösteriniz, siz yağı fazla sürdünüz diye badem yağının faydası artmaz, aksine yarar yerine zarar görürsünüz. Badem yağının tüylenme yaptığını kullanım esnasında unutmayınız. Bundan dolayı badem yağını bilhassa tüylenme olabilecek sizi rahatsız edebilecek bölgelerde daha dikkatli kullanınız.
Badem Yağının Hamilelerde Kullanımı
Badem yağı hamilelik çatlakları için kullanılan popüler yağlardan birisidir. Pek çok hamile doğum sonrası çatlaklar oluşmaması için badem yağı kullanmaktadır. Badem yağını çatlakların oluşması olası mıntıkalara masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Bununla birlikte kakao yağıyla karışmasını sağlayarak kullanırsanız hamilelik çatlaklarında daha etkili netice verecektir.
Badem Yağının Kaş Kirpikte Kullanımı
Kaş ve kirpiklerinizin bakımında badem yağı kullanabilirsiniz. Kaşlarınıza 1-2 damla olarak sürebilirsiniz, kirpiklerde ise boş bir rimel kutusuna koymanız daha kolay kullanım sunacaktır. Bununla birlikte kaş ve kirpik bakımında daha iyi netice alabilmek için hint yağı ile beraber uygulayabilirsiniz.
Badem Yağı Saça Kullanımı
Badem yağı oldukça nitelikli bir saç bakım yağıdır. Gerek saç teni gerekse saç bakımında kullanılabilir. Saç teni bakımında kullanılırken fazla yağ kullanmamaya itina gösterilmelidir. Badem yağını saçta kullanırken saç teni ve saç uçları olmak suretiyle iki tür kullanımı vardır.
Badem Yağı Saç Teni Kullanımı
Badem yağı saç derisine kullanılırken, bir tatlı kaşığı ölçüsünde kullanılır. bir tatlı kaşığı badem yağını saç derisine masaj yaparak uygulayınız ve saçınızda beklemeye alma zamanına bakılırsa 30-40 santimetre uzaklıktan saç kurutma makinesiyle ısı uygulayabilirsiniz. bununla birlikte saç teni bakımında hint yağıyla karıştırırsanız daha etkili sonuçlar alırsınız.
Badem Yağı Saç Uçları Kullanımı
Boyalı, röfleli ve yıpranmış saçlarınıza oldukça iyi bakım icra eden badem yağını saç uçlarınıza uyguladığınızda minimum 2 saat bekletmelisiniz, badem yağını parmaklarınızla saç uçlarınıza nazikçe uygulayınız. Bu kullanım tekniğinde yağı az az bölgesel olarak uygulayınız, oldukça fazla sürmemeye itina gösteriniz, fazla yağ sürmeniz arıtmanızı zorlaştırır. Saçınıza yağ kullanımı yaptığınızda, saçınızı yıkamaya başlamadan evvel saç kremini saç uçlarınıza sürerseniz arıtmanız daha kolay olacaktır.
Badem Yağı Sakal Bıyık Bakımında Kullanımı
Badem yağını sakal ve bıyık bakımı amacıyla ya da bunların daha gür çıkması için kullanacaksanız, bilhassa akşamları bıyık ve sakal bölgelerine sürmeniz yararlı olacaktır.
Badem Yağının Yararları Nedir?
Ten Sağlığını Korur: Çevre faktörleri yüzünden derimiz her türlü hastalığa ve ten iltihaplarına maruz kalır. Badem yağı ile cilde masaj yapılır ya da yalnız tahriş olan mıntıkalara uygulanırsa ten yine kendini toplar ve dış tehlikelere karşı koruma sağlar.
Kalbi Korur: İçeriğinde folik asit, potasyum, protein ve doymamış yağlar bulunan badem yağı kalbin korunmasında büyük rol oynar. Çok az oranda günlük yemeğine eklediğinizde kalp sağlığınızın korunmasına destek olmuş olursunuz.
Kolesterol ve Tansiyona İyi Gelir: Potasyum ve sodyum açısından varlıklı olan badem yağı kolesterolün sıhhatli oranda kalmasını sağlar kan basıncının düzenlenmesinde etkilidir.
Sindirim ve Bağışıklık Sistemine Faydalıdır: Tertipli olarak tüketilen badem yağı enfeksiyon hastalıklarına karşı vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Müshil tesiri bulunan badem yağının kabızlık ve sindirim problemi yaşayanlar tüketerek daha sıhhatli bir yaşama kavuşabilirler. Badem yağı bu özelliği ile zayıflamaya da ağırbaşlı katkı sağlamaktadır.
Sinir Sistemini Korur: Bir bardak süte eklenene 2 - 3 damla badem yağı belleğin gelişmesinde ve sinir sisteminin düzenlenmesinde oldukça etkilidir. İçeriğinde Omega - 3 bulunması hafıza fonksiyonlarının artmasında mühim etkiye haizdir.
Kan Akışını Hızlandırır: Badem yağı ile meydana getirilen masajlarda kan dolaşımı hızlanarak daha sıhhatli bir ten görünümü oluşur. Bilhassa bebeklere uygulanması tavsiye edilen badem yağı kemik yapısının gelişmesine büyük katkı sağlar.
Kas Ağrılarını Azaltır: Badem yağı ile gerilen mıntıkalara masaj yapıldığında kaslar rahatlayarak ağrı-sancı hafifler. Tüm vücuda meydana getirilen masaj sonrasında ağrısız bigün geçirebilirsiniz.
Gülgillerden, çiçeği ve yaprakları şeftalininkine çok benzeyen, 4-5 m. yüksekliğinde bir ağaç (Prunus amygdalus ya da Amygdalus communis) ve bu ağacın meyvesi. Tüm Akdeniz kıyılarında ve Anadolu'da yetişir. Meyvesinin etli kısmı yeşil renklidir. Körpeyken yenir. Tohumunun dış kısmı odunsudur. Bademin yenen kısmı, tohumun iç bölümüdür. Tohumunda bolca oranda yağ, azotlu madde, şeker ve zamk bulunmaktadır. Krem yapımında, bununla birlikte şekercilikte badem şekeri, badem kurabiyesi ve badem sübyesi yapımında kullanılır. Başlıca türleri tatlı ve ıstırap bademdir.
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Üzüntü Badem Yağı ve Sıhhat için Yararları
Karanfil ve Sıhhat için Yararları
Turp ve Sıhhat için Yararları
YORUMLAR