Balkan Savaşlarının Nedenleri ve Sonuçları

I. ve II. Balkan Savaşlarının nedenleri, sonuçları ile bu savaşlar sebebi ile yapılan antlaşmalar ve olaylar hakkında maddeler halinde bilgi...

I. ve II. Balkan Savaşlarının nedenleri, sonuçları ile bu savaşlar sebebi ile yapılan antlaşmalar ve olaylar hakkında maddeler halinde bilgilerin yer aldığı yazımız.



BALKAN SAVAŞLARI (1912-1913)



Nedenleri



1. Berlin Antlaşması (1878) Osmanlı Devleti’ni önemli ölçüde Balkanlar’dan uzaklaştırmıştı. Bununla birlikte Balkanlar’da paylaşım mücadelesi durmadı. Devletler, birbirlerinin aleyhine topraklarını genişletme çabalarına hız verdiler.



2. Sırbistan, Bulgaristan’a bırakılan Makedonya üzerinde hak iddia ediyordu. Yunanistan da, aynı amaçla, kuzeye doğru genişlemeyi amaçlıyordu.



3. Avusturya-Macaristan’ın, bir yandan Rusya’nın Balkanlar’da nüfuz kazanmasına karşı çıkarken, öte yandan Bosna-Hersek’i topraklarına katması, Balkan Devletleri arasındaki birleşme eğilimlerini arttırdı.



4. Rusya, Balkan ülkelerini birleşme yolunda teşvik ediyordu. Böylece, hem Avusturya-Macaristan’ın yayılmacılığına engel olacak, hem de Osmanlı topraklarının paylaşılmasını sağlayacaktı.



5. Osmanlı Devleti’nin, Almanya’nın nüfuzu altına gimesi üzerine, İngiltere geleneksel politikasını terkederek Rusya’yı Balkanlardaki faaliyetlerinde serbest bıraktı.



6. Osmanlı Devleti’nin iyice güçsüzleştiğinin, Trablusgarp Savaşı’nda açıkça ortaya çıkması da Balkan ülkelerini cesaretlendirdi.



7. Fransız Ihtilali’nin yaydığı milliyetçilik düşüncesinin etkisiyle Balkan ülkeleri ayaklanmış ve bağımsızlıklarını kazanmışlardı. Rusya’nın da etkisiyle bu devletler yeni topraklar elde etmek istiyorlardı.



I. BALKAN SAVAŞI (1912)



Yunanistan, Bulgaristan, Sırbistan, Karadağ’ın aralarında anlaşarak Osmanlı Devleti’ne 1912 Ekimde saldırmaları ile I. Balkan Savaşı başladı.



• Hazırlıksız yakalanma, askerlerin bir bölümünün terhis edilmiş olması; silah, cephane, araç-gereç eksikliği, iç çekişmeler, birlikler arasında eş güdüm sağlanamaması vb. nedenlerle Osmanlı orduları hemen her cephede ağır yenilgilere uğradı.



• Bulgarlar, Edirne’yi alarak Çatalca önlerine kadar geldiler.



• Makedonya; Sırplar, Karadağlılar ve Bulgarlarca işgal edildi.



Sırplar, Manastır ve îskodra’ya yerleştiler.



• Yunanlılar, Yanya ve Selânik’i ele geçirerek Ege adalarına asker çıkardılar.



• Bu karışık ve kötü durumdan yararlanan Arnavutluk bağımsızlığını ilan etti.



Bu durumda büyük devletler arabuluculuk yaparak Londra’da bir konferans topladılar.



Konferansın sonunda Osmanlılarla Balkan devletleri arasında Londra Antlaşması imzalandı.



Londra Antlaşması (1913)



Bu antlaşmaya göre;



1. Avrupa ve Ege Denizi’nde Türk varlığı sona eriyordu.



2. Bugünkü Doğu Trakya’nın yarısı Bulgarlara, imroz ve Bozcaada dışındaki tüm Ege adaları Yunanlılara bırakıldı.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Balkan Savaşlarının Nedenleri ve Sonuçları
Balkan Savaşlarının Nedenleri ve Sonuçları
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/balkan-savaslarnn-nedenleri-ve-sonuclar.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/balkan-savaslarnn-nedenleri-ve-sonuclar.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content