Batı Etkisinde Gelişen Türk Edebiyatı

Yenilikçi Osmanlı padişahlarının (III. Selim, II. Mahmut, I. Abdülmecit…) çabalarıyla Türk toplumu, yönünü yavaş yavaş Batıya çevirir. Devr...

Yenilikçi Osmanlı padişahlarının (III. Selim, II. Mahmut, I. Abdülmecit…) çabalarıyla Türk toplumu, yönünü yavaş yavaş Batıya çevirir.



Devrin dışişleri bakanı olan Mustafa Reşit Paşa yeni önlemler arar. Devletin eski düzenle yönetilmesinin geriye kalan mümkün olmadığını anlamış olur, imparatorluğun bütünlüğünü ve bağımsızlığını koruyabilmek için devlet kurumlarının, dönemin gereksinimlerine gore yeni baştan düzenlenmesi icap ettiğini düşünür.



Yapılacak olan yenilikleri ana hatlarıyla belirten bir fermanı Sultan I. Abdülmecit’e onaylatarak 3 Kasım 1839 tarihinde İstanbul’da Gülhane Parkı nda halka duyurur.



Tanzim etme anlamına gelen bu duyuru, Tanzimat Fermanı olarak bilinmekle birlikte, Gülhane Hattı Humayunu ya da Tanzimat-ı Hayriyye olarak da bilinir.



İsterseniz alınan bu kararları özetlemek gerekirse özetleyelim:



İmparatorluk sınırları içinde yaşayan hepimiz, dil, din ve ırk ayrılığı gözetilmeden can, mal ve namus güvencesine haiz olacak. Adaletin sağlanması için yeni kanunlar yapılacak. Vergi sistemi tekrardan düzenlenecek, askerlik düzeni de adalete uygun bir şekilde tekrardan düzenlenecektir.



Aslen ideal olan bu yeniliklerin zaman içinde kâğıt üstünde kalmış olduğu görülmüş olacak ki, türlü çevrelerin tepkisiyle 1856 senesinde Islahat Fermanı duyuru edilir. Bu vaziyet, Osmanlı ekonomisine büyük zarar verir. Hatta onu çökertir. Kısa bir vakit sonrasında da Garp’ya borçlanma süreci başlar. Bununla birlikte bu yeni fermanla, azınlıklara okul açmak ve kendi dillerinde öğretim yapmak şeklinde daha başka haklar da verilir.



Uygarlık değişiklik yapma, fikir değişiklik yapma, kültür ve dünya görüşü problemi olarak karşımıza çıkmış olduğu için XIX. yüzyılın başlangıcında devrini tamlayan Divan edebiyatı tarihe karışır.



Gerçekler dünyasını keşfe başlamış olan yeni aydın tipinin gelişmesi ile Türk edebiyatı tüm bu siyasî gelişmeler içinde yeni bir döneme girer. Tanzimattan sonrasında oluşan ve bugüne dek süregelen bu edebiyata, Modern Türk Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı ya da Çağıl Türk Edebiyatı da denir.



Garp tesirinde gelişen Türk edebiyatını şu şekilde inceleyebiliriz.

A) Tanzimat Devri Türk Edebiyatı



1. Hazırlık süreci (1839-1860)



2. Birinci dönem (1860-1876)



3. İkinci dönem (1876-1896)



B) Servet-i Fünun Edebiyatı (1896-1901)



C) Fecr-i Ati Edebiyatı (1909-1912)



D) Ulusal Edebiyat (1911-1923)



E) Cumhuriyet Sonrası Türk Edebiyatı (1923)



F) Günümüz Türk Edebiyatı

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Batı Etkisinde Gelişen Türk Edebiyatı
Batı Etkisinde Gelişen Türk Edebiyatı
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/edebiyat-300x148.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/bat-etkisinde-gelisen-turk-edebiyat.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/bat-etkisinde-gelisen-turk-edebiyat.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content