Baykuşlar Hakkında Bilgi

Yalnız geceleri ava çıkan yırtıcı kuşlar. Tanrıça Athena’mn amblemi olan kukumav, Eski Yunanlılara bakılırsa bir sağduyu simgesiydi. Buna ka...

Yalnız geceleri ava çıkan yırtıcı kuşlar.


Tanrıça Athena’mn amblemi olan kukumav, Eski Yunanlılara bakılırsa bir sağduyu simgesiydi. Buna karşılık Ortaçağ’da korkulu görünüşü ve gece avlanması yüzünden baykuşlar uğursuz sayılmış; ve bu boş inanç çağdaş denilen bir çok yörede dahi, günümüze kadar sürüp gelmiştir.


Oysa geceleri avlanan yırtıcı kuşlar insanoğlu için zararsızdır: çünkü bu tür durumlar muhteşem avcılık kabiliyetlerini bilhassa kemirgenlere, sürüngenlere ve zararı olan böceklere karşı kullanırlar. Baykuş gündüzleri uyur, gün batarken, şafak sökerken ya da dolunay var ise tüm gece avlanır. Çok iyi işittiği için en küçük hışırtıyı dahi duyabilir. O süre, sessiz uçuşu yardımıyla, avına uyandırmaksızın yaklaşır, sonrasında kuvvetli tırnaklarla donanmış pençelerini öne doğru uzatarak onun üzerine çullanır: kurban, bu tırnaklarla âdeta hançerlenir ve boğulur.


Geniş Bir Familya


Baykuşla kukumav birbirine çok benzer. Bu tür şeyler ama başının üstünde bulunan ve boynuzu çağrıştıran (tepelik) tüylerin varlığına ya da yokluğuna bakılırsa birbirlerinden ayırt edilebilir: baykuşlar (büyük puhu, minik puhu ya da cüce baykuş) tepeliklidir, kukumavda ise tepelik yoktur.


Büyük puhu, gece kuşlarının en irisi ve en görkemlisidir: kanat açıklığı 1,60 metreye varabilir. Büyük puhu minik avları, hasta ya da yaralı kuşları yer. Minik puhu ya da cüce baykuş adından da anlaşılacağı benzer biçimde, oldukça ufaktır: ama bir ardıçkuşu kadardır.


Kukumavlar içinde, en iyi bilineni, alaca baykuş’tur; tepeliği bulunmadığı halde bizde peçeli baykuş benzer biçimde buna da baykuş denir. Kendine özgü bir ötüşü olan alaca baykuş değişik besinlerle beslenir, ayrıca yumuşakçaları, kurbağaları ve kuşları da yer. Şimal Afrika’da, Şimal ve Orta Avrupa’da, Şimal Asya’da yaşayan aslolan kukumav ise yırtıcı gece kuşlarının en küçüğüdür: kanat açıklığı 30 santimetreyi geçmez.


Gölge ve Işık


Gece yırtıcıları renkleri algılayamaz ve ışıktan korkarlar. Buna karşılık gözleri karanlıkta çok iyi görür. Sanıldığının tersine, ışık onların görüşünü büsbütün kör etmez; büyük bölümü, gündüz de oldukça iyi görür: uzun kuyruklu kukumav benzer biçimde bazıları yazın kutuplarda dahi yaşayabilir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Baykuşlar Hakkında Bilgi
Baykuşlar Hakkında Bilgi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/baykuslar-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/baykuslar-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content