Belçika Hakkında Bilgiler

Belçika, fakat 1831’de bağımsızlığına kavuşmuştur. Ama başlıca şehirleri, parlak bir geçmişe dayanan uzun bir tarihe haizdir. Avrupa’nm en m...

Belçika, fakat 1831’de bağımsızlığına kavuşmuştur. Ama başlıca şehirleri, parlak bir geçmişe dayanan uzun bir tarihe haizdir. Avrupa’nm en minik devletlerinden biridir. Gene de nüfusu, dünyanın en yüksek yoğunluklarından birisini oluşturur: kilometre kareye 316 şahıs düşer ki bu, Fransa nüfus yoğunluğunun üç buçuk katı, Türkiye nüfus yoğunluğunun ise altı katı anlamına gelir.


Tüm Şimal Avrupa, güneye doğru dağlık bir yükseltiyle kesilmiş geniş bir düzlüktür. Akdeniz ülkelerinden ve Fransa’dan buraya rahatlıkla geçebilmek için bir tek geçit vardır: Arden Tepeleri’yle Şimal Denizi içinde kalan düz bölge. Arazisinin yarısının yüksekliği 100 metreyi aşmayan bu geçit, kuzeyde Hollanda ile uzanan, Belçika’dır.


Avrupa’nın kavşak noktası


Bundan dolayı Belçika, öteden bu zamana kadar bir geçit bölgesi olmuştur. XV. yy.da, Anvers Limanı, dünya ticaretinin beşte ikisini sağlıyordu, günümüzde, Bel-çika’daki kanallar ve demiryolu ağı, dünyanın en yoğun şebekelerindendir.


Merkezdeki Brüksel, Londra, Paris ve Frankfurt’a genel olarak eşit uzaklıktadır ve İngiltere, Fransa ve Almanya’nın en varlıklı bölgelerinin buluşma noktasındadır.


Bundan dolayı Avrupa dengesi, bu ülkenin tecim özgürlüğünü öngörür. Buna karşılık, kıtaya her türlü egemenlik iddiası ve girişimi de, Belçika şehirlerinin denetim altına alınmasını gerektirir. Yüzyıllar boyu Romalılar, ‘”Franklar, Burgonyalılar, sonrasında İspanyollar, Avusturyalılar, Fransızlar ve Felemenkler bu şekilde yapmış, 1830 yılına kadar, birbiri peşinden, Brüksel’e egemen olmuşlardır.


1830’da, büyük devletler, Belçika’nın hem bağımsızlığını, hem tarafsızlığını tanıdılar. Brüksel bugün Ortak Pazar’ın merkezi olmakla, tabii birlikten yoksun olan bu ülkenin Avrupa’ya bağlılığını kanıtlamış bulunmakta.


Parlak Dönem


Ortaçağ’dan başlayarak, Şimal Denizi kıyıları büyük bir servete kavuştu: derebeyleri güçlüydü, şehirler zengindi. Asil sınıfı, Haçlı Seferleri’ne girişmediği zamanlar (Haçlıların önderlerinden birisi, 1061’e doğru Belçika’da doğmuş olan Godefroi de Bouillon’du) görkemli saraylarda, kahramanlık destanlarını, şövalyelik öykülerini dinleyerek eğleniyordu.


Derhal tüm şehirlerin uzman olduğu birer mevzusu vardı: dünyanın birinci banka merkezi Brugge yün ticaretiyle uğraşırdı; Gand buğday ticareti yapıyordu; Liège demir işler ve Dinant da bakırcılıkla uğraşırdı.


Kentsoylu sınıfı, yaptırdığı anıtlarda zenginliğini sergiliyor; katedraller, hal ve pazarlar, kuleli belediye sarayları inşa ettiriyordu. Zanaatçılar altını ve fildişini işliyorlardı. Fransız-Belçika Müzik Okulu, Guillaume Dufay (1400-1474), Gilles Binc-hois (1400-1460) ve bilhassa, bir yüzyıl sonrasında, Roland de Lassus (15311594) ile, çoksesli müziğin ilk büyük Avrupa temsilcilerini yetiştirdi. Fotoğraf sanatı, Van Eyck, Memling (14331494) ve Brugge ve Gand ressam loncaları (gil) yardımıyla, parlayıp terfi etti.


Gerileme (XVI.-XVIII. yy.)


1500’de Gand’da doğan ”Kari V (Şarlken), tüm Flaman limanlarını Belçika otoritesi altında birleştirdi. Ama bu birlik kısa zamanda ülkeyi tekrardan ikiye bölen Protestan Reformu ile bozuldu. 1572’de Protestanlığı benimseyen Felemenk, Kari V’in oğlu katolik Philippe II’-den, bağımsızlığını kopartıp aldı ve Escaut Irmağı’nın ağzının kapatılmasını mecburi kıldı. Bu vaka Anvers’in ve Belçika’nın mahvolması demekti.



Kalvinciliğin ilerlemesiyle savaşan katolik kilisesi, her türlü düşünce hareketini, büyük bir sertlikle nezaret altında tutuyordu. Bununla beraber, Anvers dolaylarında son bir sanat canlanması görüldü. Hıristiyanlıktan çok, dinsizlikten esinlenen ressamlar, İspanyol asıllı din adamları sınıfının katılığına karşılık. Flaman halkının içtenliğini ve canlılığını ortaya koydular ve barok sanatın temelinde yatan o renk ve hareket zevkini ifade ettiler. İhtiyar *Bruegel, XVI. yy .a egemen oldu. Ertesi yüzyıl, Flaman fotoğraf sanatı, Rubens, Van Dyck ve Jordaens’ın eserleriyle, eşi olmayan bir görkemle parladı.


Kalvinciliğin ilerlemesiyle savaşan katolik kilisesi, her türlü düşünce hareketini, büyük bir sertlikle nezaret altında tutuyordu. Bununla beraber, Anvers dolaylarında son bir sanat canlanması görüldü. Hıristiyanlıktan çok, dinsizlikten esinlenen ressamlar, İspanyol asıllı din adamları sınıfının katılığına karşılık. Flaman halkının içtenliğini ve canlılığını ortaya koydular ve barok sanatın temelinde yatan o renk ve hareket zevkini ifade ettiler. İhtiyar *Bruegel, XVI. yy .a egemen oldu. Ertesi yüzyıl, Flaman fotoğraf sanatı, Rubens, Van Dyck ve Jordaens’ın eserleriyle, eşi olmayan bir görkemle parladı.


1659’dan başlayarak Belçika, bir cenk alanına dönüştü. Louis XIV ile Louis XV’in Fransa’sı burada, İspanya ve Avusturya ile çatıştı. Napolyon I tarafınca imparatorluğa katılan ülke, eski Birleşik Eyaletler ile beraber Hollanda Krallığı’nı oluşturdu (16 mart 1815).


Bağımsızlık


Bu yeni birlik fakat on beş yıl sürdü. 1830’da, dokuz Belçika eyaleti bağımsızlığına kavuştu; tarafsızlık onlara, uzun bir sulh süreci sağlamış oldu. Ülke yeni bir ekonomik kalkınmaya sahne oldu, bu kalkınma, her şeyden ilkin Valon Kömür Havzası’nm işletilmesine ve Kongo’daki madenlerin zenginliğine dayanıyordu.


César Franck ile müzik, Émile Ver-haeren ile şiir ve Maurice Maeterlinck ile tiyatro, bir sanat uyanışına şahit oldu. Flandre Bölgesi’nin dil ve cemiyet açısından dirilişi, Hollanda dil ve edebiyatında da bir kalkınmaya yol açtı.


1914 ve 1939’daki iki ”dünya savaşıyla çetin bir sınavdan geçen ve çok üzüntü çeken Belçika, 1945’ten sonrasında, 1960’ta Kongo’daki sömürgelerini yitirmesine karşın tekrardan kalkmdı.


Ziraat, oldukça yüksek verimine karşın, pek yoğun nüfusun gereksinimlerini karşılamağa kafi değildir. Endüstri, kömürün azalmasından doğan çok büyük güçlüklere karşılık gene de kuvvetli kalmıştır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Belçika Hakkında Bilgiler
Belçika Hakkında Bilgiler
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/03/belcika.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/belcika-hakknda-bilgiler.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/belcika-hakknda-bilgiler.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content