Bilim İle İlgili Hikaye

Etrafımızda olup bitenlere ilim yolu ile baktığımızda her vaka bir bilmece olmaktan geliyor. Pulsar ile Ehemmiyet içinde geçen ilim ve çevre...

Etrafımızda olup bitenlere ilim yolu ile baktığımızda her vaka bir bilmece olmaktan geliyor. Pulsar ile Ehemmiyet içinde geçen ilim ve çevremizdeki vakalar ile ilgili güzel bir öykü



Bilim İle İlgili Hikaye



Toprak, hava, su… Biliyoruz: Bu tür şeyler yaşamın temeli. Yeryüzünde diri ne var ise hepsi ama bunlarla yaşar: Hava eğer olmazsa boğuluruz; su eğer olmazsa ölürüz; toprak eğer olmazsa besinsiz kalırız. Besinler de öyleki: Toprakta suyla erimiş madenleri ile birlikte gelişirler, yaşarlar; tıpkı bizim benzer biçimde onlar da hava ile solunurlar; bununla birlikte, havadan, güneş ışınlarından yararlanarak bizlere tahıl, yemiş benzer biçimde yiyecekler verirler.



Yalnız canlılar mı? Hayır! Tabiattaki pek çok vakalar da havanın, suyun, toprağın birbirleriyle olan ilişkileri sonunda ortaya çıkar. Havanın sıcaklığı, soğukluğu da suyla toprak arasındaki ilişkilerin sonucudur. Rüzgârlar bu şekilde meydana gelir.



KIŞIN DENİZ NİÇİN KARADAN DAHA SICAKTIR?



Pulsar bu tarz şeyleri yeni öğrenmişti, ablası, Ehemmiyet’e anlatıyordu. Ehemmiyet, gülümseyerek, sordu:



— «Peki söyle bakalım Pulsar, kışın denizler niçin karalardan sıcaktır?»



Pulsar: «Yalnız denizler değildir, göller, tüm akarsular kışın karalardan daha sıcak, yazın da soğuktur.» dedi. «Coğrafya dersinde bu sebeple doğan rüzgarları da okuduk. Yazın denizden esen rüzgarlar karalara serinlik getiriyor, kışın da iklimi yumuşatıyor. Onun için, kara ikliminde yazla kış içinde ısı farkı büyüktür, deniz ikliminde ise bu fark azalır.»



— «Peki, bu niçin bu şekilde oluyor?»



— «Bak denizler yazın niye soğuk, kışın da niye sıcaktır, onu da anlatayım: Suyun ısınma ısısı karaları oluşturan madenlerden, maden filizlerinden daha büyüktür de ondan. Diyelim yaz mevsimindeyiz. Güneş karaya da, denize de aynı ısıyı verir. Yalnız, karaların ısınma ısısı minik olduğundan aynı ısıyı alınca daha çok ısınır. Sular ise aynı ısıyla daha az ısınır. Kışın da tersi olur: Kara aynı ısıyı vererek çok soğur, deniz ise aynı ısıyı verdiği halde daha az soğur. Böylelikle sular bir yerin iklimini yumuşatır.»



Ehemmiyet: «Doğru» dedi. Yalnız, bir şey sorayım: Isınma ısısı niçin bir cismin sıcaklığını etkiliyor?»



ISINMA ISISI NE DEMEKTİR?



Pulsar bu durumu da söyledi.



— «Neydi ısınma ısısı? Bir cismin 1 gramının sıcaklığını 1 C° çoğaltmak için vermemiz ihtiyaç duyulan ısı, öyleki değildir mi? Eh, 1 gram deniz suyunu 1 C° ısıtmak için verdiğimiz kaloriyle başka bir cismin sıcaklığını elbet 1 dereceden daha çok yükseltiriz öyleyse, işte bu sebeple karalarla denizler devamlı değişik sıcaklıktadır. O şekilde ki yalnız yazla kış mevsimlerinde değildir, her mevsimde geceyle gündüzün ısı farkları bazı rüzgarları doğurur. Bunlara meltem rüzgarları deriz. Mevsimlerin ısı farkından karalarla» denizler içinde esen rüzgarlara da mevsim rüzgarları denir. Asya ile Hint Okyanusu içinde esen ünlü bir mevsim rüzgarı vardır, buna musonlar ismi verilir.»



SOĞUK, SICAK FARKI



Oda sıcaktı. Ehemmiyet kardeşine sorular sorarken bir taraftan da sıcaktan buna-lıyordu. Kollarım masanın mermerine dayayıp birazcık olsun serinlemeyi denedi. Mermer, serin serin, öyleki güzeldi ki! Bunun nedenini de Pulsar’a sormadan edemedi.



— «Bak, Pulsar. Masa koltuktan daha serin. Elimle dahi anlıyorum bu durumu. Bu niçin bu şekilde, düşün bakalım.»



— «Mermerle kumaşın ısınma ısıları eşit değildir de ondan olsa gerek.»



Ehemmiyet: «Şimdi bilemedin işte, küçük-bey! Hakkaten mermerle kumaşın ısınma ısıları eşit değildir ama, aralarındaki fark öyleki çok büyük de değildir; o kadarcık farkı elimizle anlayamayız. Oysa, gel bak. Koltuğun kumaşı üzerine koy elini. Ne kadar sıcak, değildir mi? Şimdi mermere koy. Ne kadar serin! Aşağılık fark var, elimizle derhal anlıyoruz. Niçin dersin?»



MERMER, TAŞ BİZE NİÇİN SOĞUK GELİR?



Pulsar düşündü taşındı, bu probleminin altından kalkamadı. Bunun üstüne, Ehemmiyet söyledi:



— «Niçin biliyor musun? Mermer ısıyı kumaştan daha iyi iletir. Bundan ötürü de, elini mermere koyduğun vakit bir miktar ısı elinden mermere geçer, mermer de bu ısıyı derhal başka yanlarına iletir; bu sebeple çok ısınmaz, elinden soğuk kalır.»



Pulsar şaşırmıştı.



— «Ne kısaca? Mermer de, koltuk da elimden daha mı soğuk şimdi?»



— «Elbet, Pulsar. Elin düzgüsel olarak 36-37 C° sıcaklığındadır. Oysa bizlere ne kadar sıcak gelirse gelsin, oda daha soğuktur, bu nedenle odadaki eşyalar da. Bak istersen termometreye. Ilkin gölgede bak, sonrasında dışarı güneşe çıkarırsın.»

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Bilim İle İlgili Hikaye
Bilim İle İlgili Hikaye
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/bilim-ile-ilgili-hikaye.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/bilim-ile-ilgili-hikaye.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/bilim-ile-ilgili-hikaye.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content