Arabistan Yarımadasının en varlıklı ülkelerinden olan ve Dubai benzer biçimde bir çekicilik merkezine haiz Birleşik Arap Emirliklerinin kısa...
Arabistan Yarımadasının en varlıklı ülkelerinden olan ve Dubai benzer biçimde bir çekicilik merkezine haiz Birleşik Arap Emirliklerinin kısa zamanı.
15. yüzyıldan başlayarak Portekizliler, Hollandalılar ve İngilizler Arap Yarımadası’nın bu kesiminde egemenlik kurdular. İngilizlerin egemenliği 18. yüzyılın ikinci yarısına kadar sürdü. 1820’de imzalanan sulh antlaşmasıyla emirliklerin yönetimi alt kısmındaki bölge, İngilizlerin denetimine bırakıldı.
İkinci Dünya Savaşı öncesinde, bu bölümde sınırları belirlenmiş bir devlet yoktu. Egemenlik, kıyı, vaha ve limanların çevresinde toplanmış kuvvetli şeyh aileleri içinde paylaşılmıştı. Giderek güçlerini artıran şeyhlikler, çok sayıda aşireti çevrelerinde topladılar. 1952’den başlayarak varlıkları açıkça belirginleşen şeyhlikler, İngilizler tarafınca destekleniyordu. Büyük Britanya’nın girişimleriyle kurulan ve 7 emirin yılda minimum iki kez toplanmasını öngören İttifak Konseyi, şeyhlikler arasındaki işbirliğini güçlendirdi.
Petrolün bulunmasıyla, Abu Dabi ile Dubai’ nin güçleri büyük seviyede arttı. 1968’de Büyük Britanya’nın mıntıkadan çekilme yönündeki kararını açıklaması üstüne, şeyhlikler, Bahreyn ve Katar ile beraber bir devlet oluşturma girişiminde bulundular. Fakat, İngilizlerin emirlikler üstündeki denetimi 197l’e kadar sürdü. 1971’de Bahreyn ve Katar ayrı ayrı bağımsızlıklarını duyuru ettiler. Temmuz 1971’de Abu Dabi, Dubai, Şarcah, Açman, Fucayrah, Umel Kuvayn birleştiler. Birlik, 2 Aralık 1971’de federasyona dönüştü. Şubat 1972’de, Ras-el-Haymah da Birleşik Arap Emirlikleri’ ne katıldı.
YORUMLAR