Çocuklarda böcek sokmaları durumunda neler yapılmalıdır, ilk yardım detayları, emareleri ve tedavisi hakkında bilgi. Böcek Sokmaları Böce...
Çocuklarda böcek sokmaları durumunda neler yapılmalıdır, ilk yardım detayları, emareleri ve tedavisi hakkında bilgi.
Böcek Sokmaları
Böcek ya da denizanası sokmaları büyük bölümü vakit bölgesel hastalık ve ağrı-sancı verir. Sokmaya karşı alerjik bir tepki olduğu ender vakalarda şok oluşabilir.Bu duruma tıpta anafılaktik şok denir. Arı ve yaban arıları soktukları vakit deride küçük bir delik açarlar. Arılar genellikle yaban arıları nadiren iğnelerini bırakırlar. Denizanasının soktuğu yerde ise yanma hissi olur.
Olası emareler:
• Küçük iğne deliği.
• Bölgesel şişme ve duyarlılık.
• Deride denizanası parçalan ile kırmızı şişme.
• Solunum zorluğu.
• Şok hali-hızlı nabız, soğuk ter ve sararma, nefes darlığı, terlemek ve bayılma hali.
Ne kadar önemlidir?
Hayvan sokması çoğu zaman mühim değildir. Fakat, sokmaya karşı alerjik bir reaksiyondan meydana gelen çok fazla şişme ve bayılma var ise ve sokulan bölge ağız ya da boğaz benzer biçimde şişme ile solunum sorunları yaratacak bir alanda ise, ya da evladınız bir sürü böcek tarafınca sokulmuş ise (bu durumda çocuk vücudundaki zehre karşı kendi başına savaşamaz) vaka acil bir durumdur.
ilk olarak ne yapmalısınız?
Çocuğunuzu sakinleştirin ve zehrin yayılmaması için onu mümkün olmasıyla birlikte hareketsiz tutun.
Çocuğunuzu arı soktu ise üstündeki keseyi patlatmamaya dikkat edin. Ters takdirde çocuğunuzun vücuduna daha çok zehir girecektir. 2. Acıyı ve şişmeyi hafifletmek için böceğin soktuğu alana sulandırılmış sirkeden, soğuk kompres yapın, arı sokması için ise karbonat ve su karışımı sürün. Sokulan yeri ovuşturmayın, kompresi bir tek sokulan sahanın yüzeyine yerleştirin.
Sokulan bölge ağız ya da boğazda ise:
1. İğne görülüyorsa, cımbızla alın. iğnenin üstündeki keseyi patlatmaktan kaçının çünkü bu zehrin çocuğun vücuduna yayılmasına niçin olacaktır. Çocuğunuza bir bardak soğuk su içirin ya da buz emdirin, iğne görülmüyorsa tıbbi desteğe başvurun.
2. Sokulan bölge şişerse, çocuğunuzu kendisine gelmesi için oturtun ve hemen tıbbi yardım çağırın.
Çocuğunuzu denizanası soktu ise;
1. Kumla denizanası parçacıklarını paklayın.
2. Sokulan alanı su ya da sabunlu su ile sudan geçirin.
3. Kalominli losyon ya da buzla ıstırap ve hassasiyeti giderin.
Doktora başvurmalı mısınız?
Çocuğunuzda alerjik bir tepki var ise ya da aniden fazla böcek tarafınca sokulmuş ise, onu en yakın acil servise götürün. Çocuğunuzda şok hali belirir, solunum güçlüğü oluşur yada ağız ya da boğaz yöresinden sokulmuş olup, iğneyi çıkaramadıysanız, ya da sokulan alan şişiyorsa, hemen doktora başvurun ya da çocuğunuzu en yakın acil servise götürün.
Tabip ne yapabilir?
• Hastanedeki hekim, çocuğunuzun şok halini tedavi edecektir.
• Çocuğunuzda sokmaya karşı alerjik bir tepki olmuşsa, hekim reaksiyonun şiddetine nazaran alerjiye karşı tablet ya da merhem önerecektir. Tabip bununla birlikte çocuğunuzda, ilerde aynı tepki oluşmaması için bir takım iğneler verebilir, iğneyi siz çıkartamamışsanız, onu çıkarıp, bu alandaki şişlik derecesini denetim edecektir.
Siz iyi mi destek olmuş olursunuz?
• Çocuğunuzun böcek sokmalarına alerjisi var ise, acil durumlarda kullanmak için yanınızda alerjiye karşı ilaçlar bulundurun.
YORUMLAR