Bogota Nerededir? Bogota Tarihi

Kolombiyanın başkenti olan Bogota ile ilgili bilgiler ve Bogota şehrinin tarihi ile ilgili kısa bilgiler. BOGOTA, Kolombiya’nın başkenti;...

Kolombiyanın başkenti olan Bogota ile ilgili bilgiler ve Bogota şehrinin tarihi ile ilgili kısa bilgiler.



bogota



BOGOTA, Kolombiya’nın başkenti; Cundunamarca Yönetim Birimi’nin merkezi. Ekvator kuşağının 483 km kuzeyinde, Doğu Andları’nda bir yaylada, deniz düzeyinden 2.500 metre yükseklikte yer alır.



Kolombiya’nın en büyük kenti, ülkenin yönetim, kültür, politika ve bölge ürünlerinin (kahve, kakao, tütün) değerlendirildiği önemli bir ticaret, endüstri (kimya dokuma, deri, cam eşya, tütün işleme, bira, besin) merkezidir. Kent nüfusunun yarısından çoğunu, daha iyi yaşam koşulları bulabilmek amacıyla bölgeye gelen göçmenler oluşturur.



Ülkenin en eski üniversitesi olan Kolombiya Ulusal Üniversitesi (1570) ve Gözlemevi kenttedir. Ulusal Müze’de Kolomb öncesi dönemin altın el sanatları sergilenir. Bogota Halk Tiyatrosu, uluslararası alanda ün kazanmış bir topluluktur. Bolivar Caddesi; parlamento binaları, tarihsel katedralleri ve alışveriş mağazalarıyla kentin merkezi konumundadır. Öteki semtler, çağdaş alışveriş merkezleri, bürolar ve gökdelenlerle kaplıdır.



Tarih. 1538’de, Gonzalo Jimenez de Quesada’nın, bölgedeki Şipça Kızılderililerinin yerleşim yeri yakınında kurduğu kente, İspanyollar tarafından yenilgiye uğratılan Şipça şefi Santa Fe de Bogota’nın adı verildi. 1717’de, bölge genel valiliğinin yönetim merkezi oldu.



18. yüzyılın sonlarında Beyazlara karşı başlayan ayaklanmalar, 1819′ da, Simon Bolivar’ın İspanyolları yenmesi ve Büyük Kolombiya adıyla bağımsızlığı düyurmasıyla son buldu. Bogota, Venezuela ve Ekvador’u da içerisine alan Büyük Kolombiya’ nın (1821), 1831’de Yeni Grenada’nın (1863’ten sonra Kolombiya) başkenti oldu. 1829’da Venezuela, 1830’da Ekvador birlikten ayrılınca 1863 Anayasası ile ülke Kolombiya adını aldı.



Ülkenin etkin partileri Liberaller ile Muhafazakârlar arasındaki politik çekişme, 1948’de sol eğilimli liberal halk kahramanı Jorge Eliecer Gaitan’ın vurulmasıyla büyük bir ayaklanmaya dönüştü. Bogotazo diye adlandırılan ayaklanma, kentin yağmalanmasıyla sonuçlandı. Aynı yıl Amerika Devletler Örgütü’nün (OAS) kurulmasına yol açan 11. Kongre’nin yapılmasına sahne oldu. 1950’lerden sonra endüstri yatırımlarının artması, kente göçü hızlandırdı, ancak, çarpık kentleşme sorununu da çözümlenemez boyutlara ulaştırdı. Son yıllarda, hükümetin, kokain mafyasına açtığı savaş nedeniyle meydana gelen şiddet olaylarında çok sayıda insan öldü ve yaralandı.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Bogota Nerededir? Bogota Tarihi
Bogota Nerededir? Bogota Tarihi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/bogota.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/bogota-nerededir-bogota-tarihi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/bogota-nerededir-bogota-tarihi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content