Bumerang Nedir?

Bumerang Bumerang, tarihin en eski ve en garip silahlarından biridir. Bumerang tahtadan ya­pılmış, kıvrık bir fırlatma sopasıdır. ...

Bumerang

Ad: bumerang.jpg

Bumerang, tarihin en eski ve en garip silahlarından biridir. Bumerang tahtadan ya­pılmış, kıvrık bir fırlatma sopasıdır. Havaya fırlatıldığında, geniş bir çember çizer ve atıcı­ya geri döner. Avustralya Yerlileri ve Arizo-na'daki Hopiler'den başka Kuzeydoğu Afrika ve Cenup Hindistan'da da bilhassa avlanma amacıyla kullanılır.




Bumerangların iki türü vardır: Atıcıya geri dönen ve dönmeyen. Geri dönmeyen bume­ranglar geri dönenlerden daha uzun, daha ağır ve daha düzdür. Av esnasında hayvanları, muharebede da düşmanı ağır halde yaralayabilir, hatta öldürebilir. Geri dönen bumeranglar oyun amacıyla kullanılır. Geri dönmeli bume­rang 30-75 santimetre uzunluğunda sert ve hafifçe bir tahtadan yapılmıştır. Kenarlarının açısı 90°-120° içinde değişmiş olur. Bir yüzü yassı, diğer yüzü şişkincedir. Bu özelliklerinden dola­yı, fırlatıldığında kendine özgü bir çevrim hareketiyle havada uçar ve atıcısına geri ge­lir.

Avustralyalı Yerliler'in fırlattığı bumerang, ilkin düz bir doğrultuda ortalama 30 metre gittikten sonrasında, 50 metre çapında bir çember çizer ve atıcısına geri döner. Yere çarparak fırlatılırsa büyük bir hızla yukarı sıçrar, hava­da geniş bir çember çizerek geri döner.

Bumerang Iyi mi Fırlatılır?

Bumerang düz arka yüzü dışa dönük olarak, sağ elle bir ucundan tutulur. Diğer ucu yukarı­ya dönük halde, yere dikey durmalıdır. Yüz rüzgâra dönük olmalı ve bumerang hafif­çe sağa yatırılmalıdır. 25 metre uzaklıkta ve yerden ortalama 5 metre yüksekte bulunan bir noktaya nişan alınır. Fırlatırken, sert bir bilek hareketiyle bumeranga hız kazandırmak ge­rekir.

Bumerang, zararsız görünümüne rağmen dikkatsiz kullanılırsa, birine çarparak ağır halde yaralayabilir. Bu yüzden bumerangı çevrede kimsenin bulunmadığı, açık bir arazi­de denemekte yarar vardır.


Temel Britannica









Bumerang


Bilhassa Avustralya yerlileri (Aborijin), ek olarak eski Mısırlılar ve Avrupalılar, Hindistan'ın bazı yörelerindeki kabileler tarafınca tabanca olarak kullanılan yassı bir kesite haiz eğri bir sopa. Avustralya ve ABD'de hala spor aracı olarak kullanılmaktadır. Çoğu zaman akasya ve ökaliptus
şeklinde sert ağaçlardan yapılmakta ve boyu 40-90 santimetre kadar olmaktadır. Eğriliği, kolları arasındaki açı 90°den büyük olacak şekildedir. Bazıları düz olarak fırlatıldığı yönde ilerler, bazıları ise havada bir dairevi yörünge çizerek yine geri gelirler. Her iki tipte de bumerang döndürülerek fırlatılır ve kendi ekseni çevresinde bir daire çizerek döndüğünden dolayı bir jiroskop şeklinde kendisini havada dengeler. Hem de sahib olduğu aerodinamik şeklinden dolayı havada ilerlerken kaldırma kuvvetine maruz kalır. Böylece yere paralel olarak fırlatılan bumerangın çok uzak mesafelere gitmesi mümkün olur.




Ad: bumerang.gif



Geri dönen bumeranglar, kendi ekseni çevresinde bir pervane şeklinde döndüğünde oluşan imgesel daire düzlemi, dik düzlemden birazcık sağa ya da sola eğik olacak şekilde fırlatılır. Bu eğiklik sağ elle fırlatılan bumeranglarda sağa doğrudur. Dolayısıyla fırlatılan bumeranglar da sağa doğrudur. Dolayısıyla fırlatana bakılırsa sağdan başlayıp sola doğru dairevi bir yörünge çizerek geri gelir. Bumerang havada belli bir hızla hareket ederken hem de döndüğünden üst kısma gelen kolun havaya bakılırsa izafi hızı alttakinden daha fazladır. Zira dönme hareketinde cismin teğetsel hızı daireye teğet olacak şekilde yön değiştirir. Bu hız üst bölümde bumerangın hareketi yönünde, alt bölümde ise ters yöndedir. üst kısmın hızının fazla olması, üst kısma daha çok kaldırma kuvvetinin etki etmesine sebeb olur. Bu da dönen bumerangın oluşturduğu imgesel daireyi, sağa eğik atılmışsa sola doğru devirmeye çalışır. Fakat kendi ekseni çevresinde dönmesinden ileri gelen jiroskopik tesirle devrilmeyip, imgesel dairenin dik ekseni çevresinde dönme yapar. Bu hareket neticesi imgesel dairenin yönü daima değişmiş olur ve neticede dairevi bir yörünge takib ederek ilk başlangıç noktasına gelir.







Bumerang, günümizde en fazla Avustralya yerlileri tarafınca kullanılan ağaçtan yapılmış eski bir silahtır. Hayvan avcılığı, spor ve eğlence amaçlı kullanılır.


Bumerang, sert ağaçtan yontularak meydana getirilen kıvrık bir atış çubuğudur. Boyu 15 santimetre'den 120 santimetre'ye kadar değişmiş olur. En malum V biçimli ve iki kollu bumerangtır. Havaya atılan V biçimli bir bumerang havada bir halka çizdikten sonrasında yine onu atan kişiye döner. Geriye dönmeyen bumeranglar da vardır. Geri dönmeyen bumerangları eski Mısırlılar da kullanmışlardır.


Geriye dönen bumeranglar, hafifçe, ince ve çoğu zaman 75 santimetre'den daha kısa boydadır. İki kolu eşit ya da ayrı uzunlukta ve düze yakın ya da kıvrık biçimli olabilir. Kollar arasındaki açı çoğu zaman 120 derecedir. Bumerangın bir kenarı yuvarlak, öteki kenarının yassı olması için ağaç büyük özenle yontulur.


Bumerangın geriye dönmesi için hususi bir halde atılması gerekir. Bumerang, yuvarlark kenarı içe, V ucu da dışa bakacak şekilde sağ elde ve omuz arkasında tutulur. Birkaç adım koşularak fırlatılır. Bumerang muntazam atılabilirse bir kanguruyu öldürebilir. Tavşan ya da kuş şeklinde ufak bir hayvanı ise ikiye biçebilir.


Alıntıdır






 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Bumerang Nedir?
Bumerang Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/15367d1221674861-bumerang-nedir-bumerang.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/bumerang-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/bumerang-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content