Charles Fourier Nedir

Fransız düşünür, ütopik sosyalizminin Saint Simon’dan sonrasında gelen en mühim temsilcisi Fourier, varlıklı bir kumaş tüccarının erkek evla...

Fransız düşünür, ütopik sosyalizminin Saint Simon’dan sonrasında gelen en mühim temsilcisi Fourier, varlıklı bir kumaş tüccarının erkek evladıdır. Lise öğrenimini Cizvit Okulu’nda tamamladı. 19 yaşlarında Lyon’a yerleşti ve ticaretle uğraşmaya başladı. Aynı yıl Jironderlerin Lyon’da düzenlemiş olduğu bir ayaklanmaya katıldı. Tutuklandıysa da hapisten kaçarak ölümden kurtuldu.

1794’de askere yazıldı, fakat hastalığı sebebiyle ordudan ayrıldı. Bu tarihten sonrasında Paris’e yerleşen Fourier, bir süre değişik ticari işletmelerde satıcılık ve kâtiplik şeklinde işler yapmış oldu. 1803’te iş yaşamından uzaklaştı ve yaşamının geri kalan kısmında, toplumsal, tutumsal ve felsefi öğretisini yaymak ve fikirlerini yaşama geçirmek için çalıştı.

Fourier’in fikirleri, 18. yüzyıl felsefi düşüncesinin, Tanrı’ya ermişliği gaye edinen, sihir ve büyüyle karışmış gizemci bir akım olan Teosofizm’den ve J. J. Rousseau’nun tabii iyimserciliğinden etkilenmiştir.

Bireyciliğe ve rekabete dayanan cemiyet yapısına karşı olan Fourier’ye nazaran insan, gerçekte iyidir, insanlık; yabanilik, barbarlık ve ataerkillik dönemlerinden oluşan, acılarla dolu bir yolu geçerek, uygarlık dönemine ulaşmıştır. Oysa toplumsal ve tutumsal yapıya örgütsüzlük, akıldışılık ve kaba kuvvet egemendir. Uygarlık, çözemediği ve devamlı olarak tekrardan yarattığı çelişkiler içinde bir kısır döngüde ilerlemektedir.

Fourier, uygarlık döneminde yaşanmış olan bu sorunların nedenini, kurallarına nazaran yaşanması ihtiyaç duyulan bir "toplumsal yasa" nın şimdiye kadar bulunamamış olmasında görür. İktisatçıların ve felsefecilerin bu yasayı sağlamak yerine, son zamanların düzeni kimin çıkarınaysa ona hizmet ettiklerine, düzenin yaşaması için kuramlar yarattıklarına dikkat çektikten sonrasında kendi geliştirdiği "tutkular öğretisi" nin soruna kati bir cevap getirdiğini savunur.

Bu öğretiye nazaran insan, 12 arzusunun etkisindedir. Ekranda görülen pencereden beşi duyulara ilişkindir; 4’ü grup tutkusudur (arkadaşlık, sevgi, aile sevgisi ve hırs); 3'ü de dağıtıcı tutkulardır (planlama, değişiklik yapma, birleştirme). Bu tutkuların özgürce gelişmesi sağlanırsa, tek bir üstün tutkuda (sevgi) birleşilir.

Kapitalizmin insan üstündeki etkilerini maddeci bir yorumla eleştiren, insanlığın tarihini diyalektik yöntemle inceleyen Fourier’nin toplumcu fikir zamanı içinde mühim bir yeri vardır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Charles Fourier Nedir
Charles Fourier Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/charles-fourier-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/charles-fourier-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content