Oldukça tehlikeli ve ölümcül bir hastalık olan çiçek hastalığı ile ilgili olarak kısa ve genel bilgilerin yer aldığı yazımız. Çok eski çağ...
Oldukça tehlikeli ve ölümcül bir hastalık olan çiçek hastalığı ile ilgili olarak kısa ve genel bilgilerin yer aldığı yazımız.
Çok eski çağlardan beri bilinen, mikropla bulaşan tehlikeli bir hastalıktır. Çiçeğe tutulanlar önceleri titremeye başlarlar, ateşleri yükselir, birkaç gün geçtikten sonra da vücutta birtakım kırmızımtırak lekeler çıkar. Bu lekecikler sonra beyazlaşarak sarımtırak kabarcık haline gelirler. Bu kabarcıkların içleri cerahatle doludur. Yüzde, vücudun her hangi başka bir yerinden daha çok kabarcık toplanır. Bu kabarcıklar burnun içinde, hattâ gözlerin içinde bile çıkabilir. Böylesi çok tehlikeli sonuçlar verebilir, bu arada gözü de kör edebilir.
Cerahatler kendiliğinden kuruduktan sonra kabuklar dökülmeye başlar. Bu kabukların içindeki cerahatler kurumayıp da içeri doğru işlerse hastanın cildinde birtakım çukurluklar kalır. Bunlara «çiçekbozuğu» denir. Bunun için bu kabarcıkların kaşıntısına dayanmak, kaşımamak lâzımdır. Hastalığa yakalanmamak için de muntazaman çiçek aşısı olmak gerekir.
YORUMLAR