çingeneler Nedir

çingeneler 9.yy.'ın başlarında açlık, savaş, kıtlık gibi nedenlerle hindistan'dan yüzlerce yıl yerleşik hayat yaşadıkları yunanistan...

çingeneler 9.yy.'ın başlarında açlık, savaş, kıtlık gibi nedenlerle hindistan'dan yüzlerce yıl yerleşik hayat yaşadıkları yunanistan'a ve oradan da bütün balkan yarımadasına yayılmışlardır. 15.yy. başında da ispanya'ya ulaşmışlardır. insanlar onların mısır'dan geldiğini düşünmüşler ve onları "egyptian" (mısırlı) diye isimlendirmişlerdir. bu kelimeden de "gitano" yani "gypsy" sözü çıkarılmıştır.

çingeneler, beraberlerinde romance olarak bilinen ve kendi öz dilleri olan bu dili ve hayatları dolayısıyla çok değişmiş olan hindistan oryantal folklorün özelliklerini taşıyan şarkılarını beraberlerinde getirmişlerdir.

çingenelerin ispanya'ya geldiği dönemde 800 senedir hüküm süren emevi egemenliği sona eriyor. müslümanların ülkeden çıkarılmasıyla beraber "hristiyanlaştırma" hareketi ile hoşgörünün yerini baskılar ve yasaklar alıyor. kral ı. carlos'tan (1517-1556) kral ııı. carlos'a kadar çingeneler, zor ve eziyet dolu bir hayat yaşıyorlar. ispanya'ya giriş yapmalarından 50 yıl sonra kanun çıkıyor. ilk kanuna göre çingenelerin belirli bir bölgede yerleşmeleri söyleniyor. 30 gün zaman tanıyorlar. yerleşmeyenlere ağır cezalar veriliyor.

60 yıl sonra 2.kanun geliyor. sadece çingene olduğu için ispanyollar bu kişileri öldürme hakkına sahip oluyorlar. ıı. felipe daha akıllı ve daha kötü, daha katı cezalar uyguluyor. çingenelere kürek cezası, madende işçi olarak çalışma cezaları veriliyor.

ııı. carlos ise bir kanunla çingeneleri aralarına kabul ediyor. topluma ayak uydurmalarını, kılık kıyafetlerini düzeltmelerini, kendilerine çeki düzen getirmelerini istiyor.

çingene adı insanlar tarafından önyargıyla karşılanıyordu. çünkü insanların kavgalarda öldüğü, gürültülü partilerden dolayı kötü bir şana sahiptiler. düzgün ispanyolca da konuşmak istemiyorlardı. kendi dillerini konuşmaları yasaklanmıştı. dağlardaki mağaralarda yaşıyorlardı. maden ocaklarında gruplar halinde çalışırlardı ve birçoğu hayatlarını buralarda kaybederlerdi. çapraşık müziklerini sergilemek için zenginler tarafından partilere çağırılırlardı. şarkılar, genelde, üst sınıfın onlara yaptığı haksızlıkları konu alırdı, ama zaten dinleyenler çingenelerin söylediklerini anlamazlardı. zamanla, ispanyollar biraz yumuşadı, çingeneler de onlara uydu ve müziklerine daha fazla insan ilgi gösterdi.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: çingeneler Nedir
çingeneler Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/cingeneler-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/cingeneler-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content